Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 9. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23

Natisni članek

Gorenjska ocena gostilne ocenili smo Križna gora

Četrtek, 22. 9. 2016, 4.00

6 let, 4 mesece

Gostilna pri Boštjanu: bogato nedeljsko kosilo na Križni gori

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23
Gostilna pri Boštjanu | Foto Miha First

Foto: Miha First

V okolici Škofje Loke je nekaj solidnih gostiln, Boštjanova na Križni gori je zagotovo med najboljšimi.

"Bog žegnaj," je rekel Boštjan, ko je na mizo s pogledom na gorenjsko pokrajino pod Križno goro prinesel prve jedi. Seveda je šef in nadrejeni, ampak še vedno tudi streže, čeprav je tisti dan za razprodani vrt in mize v notranjosti gostilne skrbelo veliko število natakarjev. Boštjan ves čas tudi malo svetuje pri hrani in, če je treba, odveže še konje in se z gosti odpravi po okolici.


Gostilna pri Boštjanu

Križna gora 8a, 4220 Škofja Loka

Telefon: 04 510 33 20


O gostilni na hribu nad Škofjo Loko smo nazadnje pisali pred šestimi leti in zadnja še dokaj vroča nedelja v letošnjem letu se je zdela pravi termin za ponovitev, za repete.

Pravijo, da je čez Križno goro in mimo Boštjanove gostilne vodila ena izmed poti na Brezje, zdaj pa bolj kot verski turizem konec tedna prodajajo velike porcije dobro pripravljenih domačih jedi, občasno povsem sledljivih sestavin.

Kot mnogo gostiln, ki so se v krizi znašle v drugačnih okoliščinah, se pri Boštjanu ob povsem logični nedeljski ponudbi trudijo z nekaterimi novimi koraki. Prijazno osebje, domača žganja, igrala za otroke, konji za ježo po zeleni okolici in celo ne predrag – 20 evrov – degustacijski meni (fazanova pašteta, sirov krap z jurčki in smetano, juha, žrebiček v omaki brusnic s štruklji, solata in sladica).

Fazanova pašteta s pistacijami in mladi sir | Foto: Miha First Fazanova pašteta s pistacijami in mladi sir Foto: Miha First

Korak naprej bi lahko storili še pri vinski karti, a nedeljskih gostov kakšna posebna vina verjetno niti ne zanimajo. Morda imajo pod točilnim pultom skrito kakšno posebno buteljko, a najavili so zgolj svečinčana, Mavričev cabernet sauvignon, Zupanov cviček in refošk iz koprske kleti. Pili smo štajerca, a še prej se je Boštjan odločil, da bo ponudil košutnik in suhe hruške v žganju. Aperitiv mora biti, ni dvoma, le malce premočan za nedeljsko popoldne … Morda bi morali poskusiti z encijanom.

Za začetek so nam skoraj določili, da ne bomo narezkov in klobas, ampak so takoj udarili z mladim domačim sirom z grozdjem in fazanovo pašteto s pistacijami, ki so jima priložili konkreten črn kruh, podložili pa z radičem, ne rukolo. Prijetno presenečenje za gostilno, ki sicer slovi po velikih ploščah in ogromnih nedeljskih kosilih zmernih cen.

Česnova juha, ki je res zelo česnova | Foto: Miha First Česnova juha, ki je res zelo česnova Foto: Miha First

Kakorkoli, predjedi smo v trenutku zmazali in se začeli ukvarjati z juhami. Pravzaprav z govejo in s slovito česnovo, ki jo le redke gostinske postojanke pripravijo bolje. Prevladuje česen, ne pa smetana in mleko, v njej pa plavajo popečene kruhove kocke.

Podobno kot je pri juhah znamenita česnova, je pri glavnih jedeh poznana mleta pečenka, ki jo lahko prinesejo kot samostojno jed, še raje pa v različnih kombinacijah na ploščah. Odločili smo se drugače. Premamili so nas s svinjsko pečenko in polnjenimi prsmi. Težka hrana, ni kaj, ampak po nedeljsko okusna, z mnogo prilogami: bučni pire, sladko rdeče zelje in kepa praženega krompirja. Vse, kot mora biti, da je pogled v dolino še lepši.

Popolno pečen prašiček in obilje prilog | Foto: Miha First Popolno pečen prašiček in obilje prilog Foto: Miha First

Na koncu smo se mastili še z bobi ("škrtimi" gorenjskimi krofi brez marmelade). Slastno in veliko. Morda na koncu povemo, da pri Boštjanu dobite kosilo že za kakšnih 10 ali 11 evrov, za kar med juho in sladico prinesejo ocvrtega piščanca ali razne vrste pečenk s prilogami. Drugače pa imajo v ponudbi mnogo lokalnih jedi, veliko jurčkov, sirove krape, žlikrofe, obare, golaž, vampe, pa bifteke, žrebička in divjačino.

Bobi, kot na Gorenjskem pravijo svojim varčnim krofom brez marmelade | Foto: Miha First Bobi, kot na Gorenjskem pravijo svojim varčnim krofom brez marmelade Foto: Miha First

Povzetek

Gostilna nad Škofjo Loko, ki počasi išče modernejše vzorce poslovanja, a ob razprodanih nedeljskih popoldnevih kakopak vztraja s ponudbo klasičnih, le malo moderniziranih jedi. V kategoriji cena – kakovost so med najboljšimi v deželi.

Vinska karta je nepretenciozna, imajo nekaj kapljic z vseh koncev Slovenije, manko pa kompenzirajo z domačimi žganicami.

Ocena

Ocena gostilne: 3,5 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte