Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 10. 2017,
4.08

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25

Natisni članek

Gorenjska ocenili smo ocena gostilne

Četrtek, 19. 10. 2017, 4.08

6 let, 5 mesecev

Gostilna Krištof: moderna in bogata gorenjska kuhinja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25
Ocena gostilne: Krištof | Foto Miha First

Foto: Miha First

V Predosljah je gostilna, ki je na prvi pogled običajna, primestna, domača, kmečka gostilna. A videz vara. Pri Krištofu so zadnjih nekaj let vedno na čelu slovenskih trendov.

V Krištofu so bili med drugim prvi, ki so pripravljali tudi vegetarijanske in veganske jedi, med prvimi, ki so pripravljali ekološko neoporečne večerje in med prvimi, ki so imeli na vinski karti tudi biodinamična vina. In med prvimi, ki so sanitarije očistili in v omarice naložili kolonjske vode, kreme ter namesto papirnatih uvedli frotirne brisačke. Tako kot je to v boljši gostilnah v tujini.


Gostilna Krištof

Predoslje 22, 4000 Kranj

Telefon: 04 2341 030


Večina sprememb je v gostilni ostala, nekaj so jih počasi umaknili. Lahko bi rekli, da je Krištof trenutno v obdobju moderne bogate kuhinje in v skladu s konjukturno klimo v Sloveniji sta na kozarec na voljo kar dva šampanjca, Ayala in Roederer, ki ju točijo za več kot zmerno ceno - v območju sedmih oziroma osmih evrov.

Ocena gostilne: Krištof | Foto: Miha First Foto: Miha First

Med desetino šampanjcev je na vinski karti najdražji Krug za 220 evrov, slovenski mehurčki so iz Radgone, pa Puro, Medot, Istenič, Jazbečev peneči teran …

Med slovenskimi vini prevladuje hiša Santei, pa tudi Marjan Simčič, Edi Simič, Movia, Tilia, Erzetič, Batič, Dušan Kristančič, koprska klet, Klenart … nekaj je ekstremno ekoloških, Mlečnik, Urbajs, Atimo, Mervič, a presenečenja v tej kategoriji prihajajo iz Gruzije, Francije, Švice in Italije, kamor uvrščajo tudi Gravnerja.

Kozarec Roedererja pri Krištofu dobite že za slabih osem evrov. | Foto: Miha First Kozarec Roedererja pri Krištofu dobite že za slabih osem evrov. Foto: Miha First

Cene vin so zmerne in to velja tudi za izvrsten eko-sauvignon Alexandra Baina iz doline Loare, pa tudi za teroldego Foradori, ki smo ga pili ob mesu.

Pri Krištofu imajo tri degustacijske menije: mali s tremi jedmi je po 27 evrov, ribje štiri jedi so 38 evrov, daljša degustacija s petimi jedmi je 49 evrov. Je pa treba reči, da pri vseh dodajo dve miniaturi na začetku in miniaturo ali dve ob koncu obroka, kar obed ustrezno podaljša in tudi poboljša.

Ocvrta skuta na jurkini marmeladi | Foto: Miha First Ocvrta skuta na jurkini marmeladi Foto: Miha First

Tudi mi smo začeli s t. i. pozdravčki, najprej z ocvrto zeliščno skuto, nekakšno tempuro, ki jo postrežejo na jurkini marmeladi. Na mizo so prinesli tri barve kruha, rdečega s peso, črnega s sipinim črnilom in belega, ter nadaljevali z mini trisom Krišljevih dobrot: mangalica in krškopoljec sta prispevala salamo, zaseko in lardo.

Še topli kruhki v treh barvah | Foto: Miha First Še topli kruhki v treh barvah Foto: Miha First

Potem pa smo poskusili obe aktualni juhi. Jurčkova juha je bila izjemna, ne pregosta, seveda brez moke, paradižnikova pa ne gosta, ampak nalašč redka oziroma bistra - dvojna esenca, ki ji dodajo raviol ali dva.

Ne goveja, ampak paradižnikova juha | Foto: Miha First Ne goveja, ampak paradižnikova juha Foto: Miha First

Pri Krištofu je še vedno mogoče dobiti nekaj veganskih jedi, recimo rižoto z zelenjavo, koruzne rezance ali sarme z rižem in pinjolami, pa tudi veganski sladoled in nekaj bio presnih napitkov.

Naša odprava pa se je v drugi seriji odločila za goveji karpačo, ki ga napolnijo s tatarskim biftekom, pa še nastrgana terina gosjih jeter je zraven in krema jurčkov. Jed polijejo z oljčnim oljem Vanje Dujca ali Monterossom. Poskusili smo tudi orjaške lovke lignja, ki jih ovijejo v slanino, za prilogo so bob, čebula, gomoljna zelenjava, krompir, paradižnik in vinska omaka.

S tatarskim biftekom polnjen goveji karpačo ... | Foto: Miha First S tatarskim biftekom polnjen goveji karpačo ... Foto: Miha First

... in v slanino ovite lovke orjaškega lignja. | Foto: Miha First ... in v slanino ovite lovke orjaškega lignja. Foto: Miha First

Če bi želeli, pri Krištofu dobite tudi klasične, a vseeno bio jedi: imajo sosedovo, Arvajevo kranjsko klobaso, piščančje prsi, postrvji file, pa tudi nekaj jedi na žlico, torej vampe, golaž ali obaro z jagnjetino. Mi pa smo šli na konkretne glavne jedi. Dvojni zajček je pravzaprav, še boljše, trojni: stegno, hrbet v slanini in jetrca. Dolge ure so ga obdelovali na nizkih temperaturah, nato pa mu dodali nekaj zelenjave, krompirja in mavrahov. Pa na srečo ni bil premehak.

Zajček v treh oblikah: stegno, hrbet in jetra | Foto: Miha First Zajček v treh oblikah: stegno, hrbet in jetra Foto: Miha First

Mehkejša je bila v podobnih pogojih pripravljena telečja krača na kruhovem cmoku, ki ji priložijo cigaro priželjca z rozinami in pinjolami ter bogato zelenjavno prilogo. Kot omenjeno: pri Krištofu so v obdobju bogatih receptov, čeprav so ohranili del veganske in ekološke ponudbe. Imajo natančnega kuharja, ki ga zanimajo kakovostne sestavine.

Rabarbarin sorbet na jabolku, vaniljevi kremi, piškotih in meringi | Foto: Miha First Rabarbarin sorbet na jabolku, vaniljevi kremi, piškotih in meringi Foto: Miha First

Tudi pri sladicah, kjer so ponudili rabarbarin sorbet z jabolki, vaniljo, piškoti in meringo. Čokoladno cigaro so pospremili z viskijevim sladoledom, karamelo in drobljencem. K prvi so natočili renski rizling, ki so ga dobili pri Čurinu, k drugi pa sicilski Ben Rye. Na koncu so prinesli še lastno grozdje – izabelo - in lizike iz čokoladnih tartufov. In mera je bila polna. Še posebej, če ugotovimo, da smo "uradno" pojedli zgolj tri jedi in sladico.

Čokoladna "cigara" z viskijevim sladoledom in karamelo | Foto: Miha First Čokoladna "cigara" z viskijevim sladoledom in karamelo Foto: Miha First

Povzetek

Ena najboljših gostiln na Gorenjskem se trudi tudi z veganskimi in vegetarijanskimi jedmi. Zanima jih sledljivost sestavin, veliko je lokalnih receptov, ki jih moderno, tudi avtorsko predelajo. Je pa kuhinja pri Krištofu bogatejša kot pred leti, čeprav s cenami ne pretiravajo.

Vinska karta je solidna, ko pa preide v območje ekoloških vin, celo ena najzanimivejših v Sloveniji. Imajo večino boljših slovenskih vin, nekaj šampanjcev in ekološka vina iz skoraj cele Evrope.

Ocena

Ocena gostilne: 4,5 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte