Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 6. 2023,
8.00

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Vsebino omogoča Agragold

Video: Gal Ancelj in Jan Lukanović

Foto: Ana Kovač

Natisni članek

advertorial Višja strokovna šola za gostinstvo, velnes in turizem Bled AGRAGOLD recepti Zakladnica okusov Zakladnica okusov kuhanje pecivo pita

Četrtek, 15. 6. 2023, 8.00

2 meseca, 3 tedne

Domače pecivo s slastnimi sadeži, ki se kar stopi v ustih #video

Vsebino omogoča Agragold

Video: Gal Ancelj in Jan Lukanović

Foto: Ana Kovač

Kadar bi radi pripravili preprosto pecivo, ki je primerno tudi za pogostitev ali posladek ob čaju, je sadna pita vedno zelo dobra izbira. Pravzaprav je to ena najbolj sočnih in dobrih poletnih pit, ki jih lahko pripravimo s sezonskim sadjem.

Pito lahko pripravimo iz krhkega ali umešanega testa, ki je še posebej rahlo, pita s slastnimi marelicami pa se kar stopi v ustih. Z dodatkom mandljevih lističev poskrbimo za hrustljav dodatek.

Marelična pita spada med osnovne recepte, ki jih lahko pripravijo tudi začetniki.

Peka dišečega peciva nam vedno pričara prijetno vzdušje v kuhinji. Zdaj nas je narava obdarila z marelicami, ki jih lahko porabimo tudi za pripravo različnih vrst peciva.

Skupaj s študentko drugega letnika Manco Rehberger z Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled smo se prepustili ustvarjanju v šolski kuhinji v blejskem hotelu Astoria. Tam se študenti gostinstva učijo vseh kuharskih, slaščičarskih in drugih kulinaričnih veščin, s katerimi bodo svojim bodočim gostom predstavili slovenske gurmanske posebnosti. Veliko študentov že med študijem nabira izkušnje v različnih restavracijah in slaščičarnah, tudi Manca, ki končuje drugi letnik šolanja.

Obiščite Zakladnico okusov in uživajte v receptih in idejah za pripravo različnih jedi.

Osnovni nasveti za pripravo sočne pite

Agragold marelična pita | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Osnova umešanega testa so maslo, sladkor in jajca ter moka. Za bolj rahlo testo smo mu dodali pecilni prašek.

Pri umešanem testu je pomembno, da delamo z zelo mehkim maslom in da ga dolgo časa stepamo z električnim mešalnikom. Tudi jajca naj bodo ogreta na sobno temperaturo.

Vedno vmešamo vsako jajce posebej. Novo dodamo šele, ko je prejšnje res dobro premešano v kremo.

Model za pite izdatno namažemo z maslom in posipamo z moko.

Moko moramo nujno presejati. Če imamo v receptu tudi pecilni prašek, ga presejemo skupaj z moko, da se oboje dobro premeša. Na ta način moko prečistimo, odstranimo grudice in moko prezračimo, kar pomaga, da je testo bolj rahlo.

Izbiramo sezonsko, zrelo in sveže sadje. Mi smo izbrali marelice, lahko pa bi poskusili tudi z jagodami, malinami, borovnicami, jabolki, breskvami, češnjami ali rabarbaro. Posebej okusne so tudi skutine pite z različnimi dodatki. Preden marelice mariniramo v sladkorju in cimetu, poskusimo, kako sladke so, da bomo uporabili ravno pravo količino sladkorja. Sadnemu nadevu lahko dodamo malce limoninega soka, da sadje ohrani svetlo barvo. Cimet in vaniljev ekstrakt pa, čeprav ju ne čutimo kaj preveč, poskrbita za malce kompleksnosti in globine v okusih.

Če nimamo svežega sadja, lahko uporabimo zmrznjenega ali vloženega, le da moramo paziti, da sadje res dobro odcedimo.

Recept: Marelična pita z umešanim testom

Agragold marelična pita | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Sestavine za 28-centimetrski pekač:

4 jajca
200 g mletega sladkorja AGRAGOLD
250 g moke
200 g masla
pecilni prašek
2 žlički vaniljevega ekstrakta
limonina lupinica
400 g svežih marelic
sladkor AGRAGOLD za mariniranje sadja
žlička cimeta
mandljevi lističi za posip
 
Fotogalerija
1 / 6

Priprava:

Marelice očistimo in odstranimo peške, narežemo jih na koščke.

Maslo že nekaj ura pred pripravo vzamemo iz hladilnika, da se res lepo zmehča. Skupaj s sladkorjem v prahu AGRAGOLD in vaniljevim ekstraktom ga penasto umešamo. Mešamo približno deset minut.

Ko zmes naraste, počasi začnemo dodajati jajca – vsako posebej. Na masleno zmes presejemo moko, pomešano s pecilnim praškom, in dodamo še limonino lupinico. Testo zlijemo v dresirno vrečko.

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Dve tretjini mase na tanko razmažemo po pekaču za pito. Pekač postavimo v pečico za nekaj minut, da testo malo porjavi. Nato na pečeno testo potresemo sadje s sladkorjem. S preostalim testom čez sadje nabrizgamo mrežo. Ko se testo malo zapeče, ga posujemo z mandljevimi lističi. Pečemo še nekaj minut, da se tudi mandlji malce zapečejo.

Še vroča marelična pita bo odlična s kepico vaniljevega sladoleda.

Agragold marelična pita | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

VSŠ Bled | Foto: Marelično pito so pripravili na Višji strokovni šoli za gostinstvo, velnes in turizem Bled. Z nami je ustvarjala Manca Rehberger.

Višja strokovna šola za gostinstvo, velnes in turizem Bled je bila ustanovljena leta 1996 med prvimi višješolskimi zavodi v Sloveniji. Na VSŠ Bled se izobražujejo in usposabljajo visoko strokovni kadri, ki bodo s svojim znanjem, veščinami in gostoljubnostjo uspešno ter trajnostno razvijali turizem, gostinstvo in velnes.

VSŠ Bled | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Za pito smo uporabili sladkor AGRAGOLD, ki ima zelo nežno granulacijo in se zato pri pripravi najrazličnejših sladic hitro stopi ter zagotavlja popoln uspeh. Sladkor AGRAGOLD je na voljo kot beli kristalni sladkor, rjavi sladkor Demerara, sladkor v kockah in prahu ter kot posebno droben sladkor za peko.

Agragold marelična pita | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Ne spreglejte