Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 12. 2008,
10.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 17. 12. 2008, 10.52

8 let

Diši po praznikih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V prazničnih dneh si radi vzamemo čas, da pripravimo kaj posebnega, kar gre v slast naši družini in gostom. Pomembno je, da se ob jedeh družimo in preživljamo lepe trenutke.

Pripravili smo vam recept za praznični namaz iz polenovke in za marcipanove zvezde, ki jih ponudite na koncu. Bakala na belo (polenovkin namaz) Potrebujemo: - 1 kg polenovke, - 1 liter olivnega olja, - rezine belega kruha, - sol. Polenovko namočimo. Ko je mehka, jo očistimo in odstranimo kosti. V primerno posodo damo lepe bele kose ribjega mesa. Pol olja segrejemo in z njim polijemo polenovko. Pokrijemo in pustimo stati pet minut. Nato začnemo mešati z leseno žlico in počasi prilivamo še mrzlo olje. Med mešanjem solimo. Ko se vse speni in je kot bela krema, je jed pripravljena. Ponudimo jo s popečenimi ali ocvrtimi rezinami kruha.

Marcipanove zvezde

Za 65 koščkov potrebujemo: - 150 g pšenične moke, - 1 žličko pecilnega praška, - za noževo konico soli, - 80 g sladkorja v prahu, - 1 vrečko vanilijevega sladkorja, - 2 žlici mleka, - 150 g olupljenih in zmletih mandljev, - 125 masla.

Za oblogo potrebujemo: - 200 g surove marcipanove mase, - 100 g sladkorja v prahu, - 2 žlici višnjevega želeja.

Za obliv potrebujemo: - 100 g sladkorja v prahu, - 2 žlici limoninega soka, - kandirane češnje, - sesekljane pistacije ali mandlje.

Moko skupaj s pecilnim praškom presejemo v skledo. Dodamo sol, sladkor v prahu, vanilijev sladkor, mleko in mandlje. Dodamo na koščke narezano maslo. Sestavine temeljito obdelamo z električnim mešalnikom. Nato maso na pomokani delovni površini zgnetemo v gladko testo. Za 1 uro ga damo na hladno. Pečico segrejemo na 180°C. Testo na tanko razvaljamo, izrežemo zvezde in jih zložimo na namaščen pekač. Pečemo približno 10 minut. Za oblogo marcipanovo maso zgnetemo s presejanim sladkorjem v prahu, nato pa na tanko razvaljamo. Izrežemo enako velike zvezde. Pečene zvezde iz testa na tanko namažemo z želejem in položimo nanje zvezde iz marcipana. Za obliv gladko umešamo presejan sladkor v prahu in limonin sok. Z njim premažemo zvezde in jih okrasimo s kandiranimi češnjami, sesekljanimi pistacijami ali mandlji.

Ne spreglejte