Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 2. 2013,
11.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

recept paradižnik

Četrtek, 28. 2. 2013, 11.03

6 let, 6 mesecev

Brezmesni ponedeljek: Zimski paradižnik je za v pečico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Tokratni recept vam bo vzel malce več časa, a bo pridelek neverjetno okusen, obenem pa ga lahko shranite za še nekaj prihodnjih kosil.

Zima res ni čas, ko bi uživali v polnem okusu paradižnikov. Oranžni ali skoraj zeleni primerki, ki so zoreli pod umetno svetlobo in nas zdaj gledajo s trgovskih polic, se pač ne morejo primerjati s sočnimi krvavordečimi poletnimi sadeži. A brez obupovanja. Tudi iz teh približkov se da s pomočjo pečice iztisniti izjemen okus. Le nekaj potrpljenja potrebujete.

Govorimo o počasni peki rezin paradižnikov. Ti se po nekaj urah potenja v ne prevroči pečici spremenijo v slastne nagrbančene kupčke, podobne na soncu sušenim paradižnikom, ki jih sicer v trgovinah kupujemo po precej zasoljenih cenah. Pa da ne bo pomote – ta recept je uporaben vse leto. Predvsem se spomnite nanj poleti, ko vas vrt naenkrat zasuje s paradižniki, da ne veste več, kam z njimi.

Počasi pečeni paradižniki

 | Foto: paradižniki, kolikor jih pač imate oziroma želite

nekaj strokov česna

kakovostno olivno olje

sol in poper

dišavnice, kot so origano, timijan, bazilika ali rožmarin (po želji)

Pečico segrejte na okoli 100 stopinj Celzija. Plitev pekač obložite s papirjem za peko. Paradižnike narežite na četrtine, če so manjši, pa na polovice. Zložite jih v pekač, mednje vtaknite še nekaj strokov česna, vse skupaj radodarno pokapajte z olivnim oljem, čisto rahlo posolite in popoprajte ter dodajte še začimbe, ki ste jih izbrali. Pecite okoli tri ure oziroma dokler niso paradižniki že povsem zgrbančeni in vsebujejo le še malo sokov.


In kaj zdaj? Načinov uporabe je nešteto. Za malico z njimi (in kakšnim kosom mocarele) obložite kruhke ali pa jih primešajte k solati. Odlično se bodo obnesli, če jih vkuhate v rižoto ali pa vmešate v testenine in potresete z malo parmezana. Lahko pa iz njih naredite najboljšo paradižnikovo omako na svetu – celotno vsebino pekača preprosto pretlačite v gladko omako. Vaše testenine, lazanja in celo pica vam bodo hvaležne.

Če ste jih napekli več, kot jih lahko pojeste, jih ohlajene dajte v steklene kozarce in prelijte z olivnim oljem. Tako bodo v hladilniku počakali, da jih uporabite v kateri od zgornjih možnosti ali pa jih preprosto pozobate takšne, kot so.

Ne spreglejte