Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Nedelja,
1. 12. 2013,
13.31

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

recepti

Nedelja, 1. 12. 2013, 13.31

4 leta, 5 mesecev

Brezmesni ponedeljek: Rdeča pesa, kozji sir in jabolka

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Okusno, lahko in z veliko vitamini: rdeča pesa z jabolki v solati, zraven pa kozji sir.

Rdeča pesa je dobra za kri, uravnavanje krvnega pritiska in utripa, razstrupljanje telesa ter čiščenje jeter in ledvic. Gomolj je bogat z organskimi kislinami, najpomembnejša med njimi je folna. Znaki pomanjkanja folne kisline v telesu so lahko utrujenost, slab spomin, psihična napetost, ekcem, razpokane ustnice in bleda koža.

Rdeča pesa, pravzaprav njena predhodnica, divja pesa, izvira iz jugozahodne Evrope in z obal Sredozemskega morja. Kultivirali so jo že v Babilonu pred 4.000 leti. Prva kultivirana oblika pese se je imenovala mangold, iz nje pa so izšle današnje vrste, kot so redeča pesa, sladkorna pesa in krmilna pesa. Rdečo peso so kot zdravilno rastlino gojili že stari Grki in Rimljani, kot vrtnina je bila prvič omenjena v 16. stoletju.

Surove gomolje lahko vso zimo hranimo v kleti ali mivki. Uživamo jo lahko surovo ali kuhano, pripravimo sok ali pa jo vložimo. Solata iz rdeče pesa in jabolk ter kozji sir dva zavitka po 250 gramov kuhane rdeče pese v naravnem soku jabolko braeburn sok stisnjene limone 50 gramov praženih orehovih jedrc, narezanih na manjše koščke 100 gramov mehkega kozjega sira dve čajni žlički balzamičnega kisa dve čajni žlički orehovih jedrc ali lešnikov tri čajne žličke olivnega olja sol in sveže zmlet črni poper

Za solatni preliv v manjši posodi zmešajte balzamični kis z oljem, soljo, poprom in sesekljanimi orehovimi jedrci. Majhne gomolje rdeče pese razrežite na četrtine. Če ne želite obarvanih rok, se lahko rezanja rdeče pese lotite v plastičnih rokavicah. Jabolko operite, nato pa ga narežite na tanke krhlje. Da boste preprečili njihovo rjavenje, jih poškropite s sokom limone.

Krhlje rdeče pese in jabolk položite v skupno posodo, dodajte pražena orehova jedrca in prelijte s solatnim prelivom. Čez vse nadrobite izbran mehek kozji sir. Solati lahko dodate kos dobrega domačega ajdovega ali pirinega kruha.

Ne spreglejte