Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 4. 2013,
11.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

recept testenine rezanci

Petek, 12. 4. 2013, 11.30

6 let, 7 mesecev

Italijanske testenine po ameriško

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Ob preseljevanju narodov se seveda selijo tudi njihove jedi. Ob tem pa se marsikaj izgubi v prevodu. Ali izumi na novo.

Marsikdo bi bil bridko razočaran, če bi v Italiji naročil svojo priljubljeno italijansko jed. No, Slovenci pristno italijansko kulinariko še nekako poznamo, če odštejemo pice, pri katerih smo zavili na neko svojo pot. Američani, recimo, pa imajo v glavnem popolnoma napačne predstave o tem, kaj je italijanska hrana.

Če zelo poenostavimo, je razlog za to revščina. Ta je med letoma 1880 in 1920 v obljubljeno ameriško deželo pripeljala kar štiri milijone Italijanov večinoma z juga Italije, ti pa so s sabo seveda prinesli recepte svojih non. Recepte za preproste jedi iz skromnih sestavin. V ZDA pa so si nenadoma lahko privoščili živila, ki so bila v stari domovini povsem nedosegljiva, in rodila se je novodobna italijansko-ameriška kuhinja. Ta kombinira tradicionalne italijanske recepte z novimi, obilnejšimi sestavinami, številne jedi pa so ameriški Italijani izumili tudi povsem na novo. Na primer špagete z mesnimi kroglicami, teletino s parmezanom in Cezarjevo solato.

Svojevrstna zgodba so fettuccine Alfredo, rezanci z omako iz masla in parmezana. Recept ene najbolj priljubljenih testeninskih jedi v ZDA je nedvomno italijanski, a v stari domovini na ta način pripravljenim testeninam rečejo bele, in bianco, ali rimske, alla Romana. Ime, pod katerim jih poznajo Američani, pa jim je leta 1914 dal podjetni rimski gostilničar Alfredo Di Lelio. Osnovni recept je priredil, povečal količino masla in rodile so se fettuccine Alfredo.

 | Foto: Po legendi, ki jo je rad pripovedoval izvirni Alfredo, sta za slavo jedi v ZDA zaslužna zvezdnika nemih filmov Mary Pickford in Douglas Fairbanks. Zakonca sta se v rezance Alfredo menda zaljubila, ko sta bila leta 1920 na medenih tednih v Rimu, ko sta se vrnila v Hollywood, pa sta jih predstavila prijateljem in sodelavcem. Od tam je šla njihova priljubljenost le še navzgor.

Tako zdaj ameriški turisti komaj čakajo, da bodo na dopustu v Italiji poskusili prave italijanske fettuccine Alfredo. In domov se vračajo z dolgim nosom.

Fettuccine Alfredo

500 gramov fettuccin oziroma širokih rezancev, po možnosti svežih

180 gramov masla (ogretega na sobno temperaturo)

180 gramov kakovostnega parmezana

Rezance skuhajte v osoljenem kropu. Maslo in nastrgan parmezan dobro zmešajte, da dobite skoraj popolnoma gladko kremo – najlažje bo z multipraktikom.

Skuhane rezance (naj bodo "al dente") na hitro odcedite, vrnite v posodo, prelijte s kremo iz masla in sira ter posodo dobro pretresite, da se testenine in omaka povežejo. Če želite, jih lahko postrežete s še malo nastrganega sira.

Ne spreglejte