Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 7. 2012,
7.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ocenili smo

Četrtek, 5. 7. 2012, 7.08

6 let, 6 mesecev

Bistro Zvezda: hitro ali počasi v Zvezda parku (zaprto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Ena od stvari, ki so se zgodile v prestolnici v času za nekatere spornega, za druge herojskega župana, so male "hranilnice" po francoskih vzorih, a s strogo kombinacijo domače in mediteranske kuhinje.

Zelo veliko nekakšnih bistrojev, od tistega na Gradu do tistega v "Knaflju", od Salona do Žmavca in na Kongresnem trgu, ki po eni strani spominja na park, po drugi pa na Piazzo Unita v Trstu – Zvezda. Prej samo slaščičarna, zdaj tudi bistro – frizerska družina, ki podira tudi kulinarične tabuje.

Kot rečeno, podobne reči, kot je Bistro Zvezda, zadnje čase rastejo v naših večjih mestih kot gobe po dežju, a zdi se, da je zgodba na Kongresnem trgu, nad županovimi podzemnimi garažami, celo najboljša hitra "prehranjevalnica" v centru. Imajo solidno vinsko karto – vsa vina so tudi na kozarec – in imajo tako dnevno ponudbo, ki ni predraga, kot nekaj težjih, klasičnih mesnin. Porcije so majhne, včasih skoraj premajhne, slaščice pa bi se lahko, naj nam ne zamerijo ideje, včasih selile iz slaščičarne v bistro – podobno kot smo pred časom svetovali užaljenemu diVinu in sestrski slaščičarni Dulcis.

Zdaj pa k stvari. V večeru, ko smo si zapisovali vtise, so nam najprej postregli solidno lastno malce sladko in malce začinjeno telečjo pašteto s sladkim kruhom. Ob nekaterih klasičnih domačih peninah so imeli tudi manjše (in cenejše) stekleničke osnovnih šampanjčkov, recimo moeta. Med predjedmi poudarjajo Zvezdino hrustljavko – gre za zapečeno pirino testo v štirih velikostih in cenah, na katerem strežejo vse mogoče – sire, olive, špinačo, čebulo, salame, pesto, jajčevce …

 | Foto:

Naše omizje je vzelo kombinacijo, ki je vsebovala majhne paradižnike, pesto, mocarelo, bučke, pršut in rikoto. Na koncu ni bilo nobenega dvoma – ne samo zaradi ideje, tudi zaradi kombinacije pire in preostalih sestavin, pa tudi zaradi načina postrežbe na posebni leseni pručki –, da je hrustljavka najboljše, kar se nam je pripetilo tisti večer. Mimogrede, kot je zdaj moderno, je mogoče hrustljavko dobiti tudi na veganski način, z eko korenčkom, rdečo peso, eko rižem in sirom, dodajo pa lahko še seitan, eko gobice, eko olive, eko artičoke, bučke in rukolo.

Vegani se po drugi strani verjetno držijo bolj stran, če naročite goveji karpačo, ki sicer zaostaja za hrustljavko, izpustili pa smo dodatne paštete in mariniranega lososa. V Zvezdi je mogoče dobiti na kozarec že skoraj legendarno Simčičevo rebulo Opoka, ki je spremljala naše začetne poskuse. Juhe delijo na govejo in dnevno, ki se vsak dan spreminja. Goveja je klasična, celo boljša kot tiste v nedeljskih obljubljanskih menzah, dnevne pa so lahko zelo različne in jim tudi zelo različno uspevajo (paradižnikova, gobova …). Mimogrede, porcije juh so obilne, kar pozneje ne velja za glavne jedi. Naše moštvo se je usodnega večera spoprijelo tudi s težko telečjo obaro s cmoki in obilo korenja. In če juhe dnevno prilagajajo letnim časom, se zdi, da se pri toplih jedeh držijo bolj v obrambi, pa naj gre za obilne klubske sendviče, za testenine ali rižote. Okej, ponujajo še ajdovo kašo z jurčki, popečeno polento s tartufovo omako in nekaj solat.

 | Foto:

Po šesti zvečer imajo tudi nekaj posebnih prigrizkov, ampak človeka, ki pride bolj na večerjo, in mi smo prišli na večerjo, zanima v finalu meso, ki smo ga podkrepili s požirkom Zanutovega merlota. Eko, bio in bog ve še kako drugačen hamburger je na žalost še vedno zgolj hamburger, sta pa zato dovolj sočna ramstek in taljata, ki jima dodajajo marsikaj, a najboljša rešitev je zelenjava na žaru. Imajo še piščanca na žaru in dnevno svežo ribo, a meje so celo za široke trebuhe ostro začrtane in čas je bil za sladko vino, ki ga ponujajo v kar nekaj (manj zahtevnih) različicah, a je mogoče dobiti tudi Ben Rye s Sicilije. Med sladicami ponujajo čokoladni mus in čokoladni sufle, pa mascarpone kremo in creme brulee. V nekaj poskusih smo poskusili vse in še čokoladno pomarančno torto z ekstremno temno čokolado, toda nobena od naštetih reči ni dosegala sestrske slaščičarne. Gre za občutek ali za drugo ekipo? Stvari bi se v vsakem primeru dalo gladko rešiti.

Povzetek

Bistro Zvezda je klasična moderna ljubljanska "hranilnica", ki ponuja tako hitro kot počasno malico, tako kosila kot večerje. Poleg osnovne dnevne ponudbe imajo še nekaj svojih kreativnih izumov, sicer pa je hrana preprosta, a moderna. Če drugega ne, prepričajo hrustljavke in solidna vina.

Vinska karta je zadovoljiva (bolj primorsko obarvana), še bolj pa veseli dejstvo, da je praktično vse vino mogoče dobiti tudi na kozarec.

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte