Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 1. 2017,
3.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

Slovely Park Ljubljana ocena gostilne ocenili smo

Četrtek, 5. 1. 2017, 3.25

6 let, 6 mesecev

Bištro v Slovely Parku: popoldanski obed v parku dobrot (zaprto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
Slovely Park | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Za Bežigradom so odprli center, ki ponuja slovensko hrano v mnogo pojavnih oblikah.

Velika dvorana v nekdanjem kompleksu Slovenijalesa za Bežigradom je pred časom postala nekakšna velika hiša hrane, v kateri je po zgledih iz tujine (mi smo dobili asociacijo na italijanski Eataly) mogoče jesti in piti na več načinov. Slaščičarna, žar, kava bar in seveda bistro z imenom Bištro, kjer se je mogoče usesti in nekaj pomalicati.


Bištro - Slovely Park

Dunajska cesta 20, 1000 Ljubljana

Telefon: 070 171 583


Resnici na ljubo je koncept Eataly veliko obsežnejši kot ljubljanski Slovely, v Torinu recimo je samo vinoteka večja, kot so Lidlove ali Hoferjeve trgovine. Prodajno mesto v nekdanjem Slovenijalesu še načrtujejo, medtem pa v Bištroju nismo zaznali vinske karte - v glavi jo imam, je bil ponosen natakar.

Ocena gostilne: Bištro, Slovely Park | Foto: Miha First Foto: Miha First

Kosila so tisto popoldne že potekla in nekaj jedi z jedilnega lista je zmanjkalo. "Juhe in hot doga ni več," je povedal natakar, nas pa to ni zmedlo. Naročili smo si degustacijski meni s petimi jedmi, ki jih kuhar po lastnem navdihu izbere z jedilnega lista. Izkazalo se je, da gre za še kar posrečene male izume, 19 evrov na osebo pa je res solidna cena za degustacijski meni, ki je sledil.

Škoda, da z vini ne dosegajo podobne ravni. Imajo Klenartovo penino, ki smo jo dobili, ker Agroindov peneči zelen ni bil na voljo, pa Jakončičevo in Krapežev zelen, Simčičev modri pinot pa smo pili pri glavnih jedeh. Omenjali so Gašperjeva vina, kapljico pa točijo v Riedlove kozarce, kar nakazuje, da bi lahko kuharji nekoč v prihodnosti degustacijam priključili tudi vinsko spremljavo, a do takrat je, kot kaže, še daleč.

Piščančja pašteta z brusnicami, čokolado in lešniki - v obliki sladoledne lučke | Foto: Miha First Piščančja pašteta z brusnicami, čokolado in lešniki - v obliki sladoledne lučke Foto: Miha First

V dvorani je igrala ambientalna glasba, ko smo prebrali, da dobri ljudje in dobra hrana spadajo skupaj. In, naj ponovimo, degustacijski meni je bil simpatičen. Začeli so s piščančjo pašteto, ki so jo duhovito povezali z brusnicami in čokolado ter jo potresli z lešniki, da je dobila obliko sladoledne lučke, pravzaprav toma, če smo natančni.

Goveji jezik z jabolki granny smith in krebuljico | Foto: Miha First Goveji jezik z jabolki granny smith in krebuljico Foto: Miha First

Pašteta, kombinacija slanega, sladkega in svežega, je pomenila lep začetek, ki se je nadaljeval s počasi kuhanim govejim jezikom. Narezali so ga na kocke in povezali z jabolki in krebuljico. Za odtenek manj so navdušili z lososovim tatarom. Ribi so dodali kaprin čips in čilijevo majonezo, vse skupaj pa postavili na rezino kumare.

"Počen raviol", polnjen s kostanjevo kremo in jurčki | Foto: Miha First "Počen raviol", polnjen s kostanjevo kremo in jurčki Foto: Miha First

V tretji seriji smo poskusili počen raviol. Gre za dve plasti testenin, med katerima so zelo sladka kostanjeva krema in jurčki. Na vrhu je parmezan, a ne povsem običajen, v obliki pene. Kuharji v Bištroju so vsekakor med tistimi, ki jih zanimajo moderne tehnike in oblike hrane.

Svinjska potrebušina ... | Foto: Miha First Svinjska potrebušina ... Foto: Miha First

Pri glavni jedi so na eni strani ponudili vse modernejšo svinjsko potrebušino, ki so jo podložili s kislo smetano. Spremljalo jo je pokuhano in popečeno korenje, povezano z zvezdastim janežem, zimskimi začimbami in kalčki. Kar težka, nasitna jed, bolj kot fazanove prsi s pirejem vijoličnega krompirja, dušenim rdečim zeljem in kremo iz kislega zelja.

... in prsi fazana | Foto: Miha First ... in prsi fazana Foto: Miha First

Za zaključek popoldanske degustacije so pripravili sladek mousse bele čokolade na angleški kremi in vse skupaj potresli s prahom zelenega čaja. Da ublaži sladkobo, so pojasnili, mi pa nismo protestirali.

Sladica: bela čokolada, vaniljeva krema in zeleni čaj | Foto: Miha First Sladica: bela čokolada, vaniljeva krema in zeleni čaj Foto: Miha First

Povzetek

V Bištroju pripravljajo bolj ali manj ustvarjalne jedi z mnogo sestavinami, majhnimi idejami in v različnih priljubljenih oblikah. Morda bi pri sicer obrtniško izdelanih jedeh lahko bolj poudarili sestavine, izpostavili slovenska olja, kis ali piransko sol, ki jih imajo na policah, predaleč od miz.

Vinska karta je nerazumljivo umanjkala, a zdi, da jo bodo morali pri konceptu slovenske hrane in pijače kmalu natisniti. Konec koncev imajo na zalogi kar nekaj vin: Marjan Simčič, Krapež, Klenart, Jakončič …

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte