Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 8. 2017,
4.05

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

Ljubljana ocena gostilne ocenili smo InterContinental

Četrtek, 31. 8. 2017, 4.05

5 let, 7 mesecev

B restavracija: Italija dvajset nadstropij nad Ljubljano

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93
Hotel Intercontinental Ljubljana | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Edini ljubljanski hotel s petimi zvezdicami je za goste najel italijanskega kuharja z Michelinovo zvezdico. In Alfredo Russo ni razočaral.

Pogled na Ljubljano iz dvajsetega nadstropja novega Intercontinentalovega hotela je nekaj posebnega. Ljubljana se zdi manjša, kot je v resnici, nebotičniki, ki so veljali za visoke, pa so pravi palčki. Še Ljubljanski grad ni nič posebnega. In mesto, takole z višine, zvečer postane temno, neosvetljeno.


B restavracija & bar, Intercontinental Ljubljana

Slovenska cesta 59, 1000 Ljubljana

Telefon: 0591 28048


V restavracijo na vrhu "Intercontija" smo želeli že prvi dan, ko so jo odprli – nekateri pomembneži so bili tam že ob neuradnih predstavitvah, manj neučakani se bodo postavili v vrsto po uradnem odprtju. Prvi ponedeljek je bilo na večerji - kosil za zdaj nimajo - kakšna dva ducata jedcev, kar napoveduje soliden obisk tako hotelskih gostov kot Ljubljančanov, ki se ne prehranjujejo samo s kalamari in pri ponudnikih kmečkega turizma. Tudi zato, ker gre za izvrstno strežbo natančnih in vljudnih natakarjev ter do skrajnosti moderno urejene prostore.

InterContinental Ljubljana: B restaurant | Foto: Miha First Foto: Miha First

Alfredo Russo, kuhar, ki ima sedež v Torinu, podpisuje pa se tudi pod restavracijo v Dubaju in dvema v Londonu, je za novi Intercontinental pripravil jedilni list, v katerem ne pretirava s kulinaričnimi novostmi in odtrganimi tehnikami. Niti približno. A sestavine, ki jih uporabljajo kuharji v restavraciji B (B naj bi izgovorili in razumeli kot bee, torej čebela), so najvišje kakovosti. Pa naj gre za zeliščno maslo, ki spremlja tri vrste kruha, testenine ali meso.

Še največja težava za običajnega gosta utegnejo biti cene: tri jedi, prva, glavna in sladica, nanesejo nekaj manj kot 60 evrov, a tudi v tem primeru je kar nekaj ljubljanskih restavracij, kjer boste jedli dražje. In ne nujno boljše.

Ocena gostilne: B-restaurant, Intercontinental Ljubljana | Foto: Miha First Foto: Miha First

Še beseda o vinski karti. Hišni vinar je Jakončič, za dobrih šest evrov vam natočijo njegov chardonnay ali cabernet sauvignon. Veliko je Marjana Simčiča, Gravnerja, Jermanna in Movie, ki jih cenijo na okoli 150 evrov. Imajo resno serijo šampanjcev – za steklenico Dom Perignona hočejo 348 evrov, kozarec Pol Rogerja je 20 evrov. Za vsak primer imajo še nekaj bordojcev, burgundcev, avstrijcev in srbskega Aleksandrovića. Najdražje vino je iz Toskane, Tua Rita Redigaffi za nekaj manj kot 500 evrov.

S hišnim Jakončičem vred je kakšnih 15 vin na voljo na kozarec, sčasoma naj bi se to število celo povečalo. Kakorkoli, naše omizje je najprej pilo Jakončičev chardonnay, potem chablis Mont de Milieu in pri glavni jedi, pri mesu, Dolfov merlot. Mimogrede – hišna voda Gala in hotel imata istega lastnika.

Tartaccio - v carpaccio "oblečen" tatarski biftek | Foto: Miha First Tartaccio - v carpaccio "oblečen" tatarski biftek Foto: Miha First

Kot hladno predjed smo (tudi zaradi imena) naročili tartaccio, hišno ekstremno mesno jed: tatarski biftek, oblečen v karpačo. Meso ni preveč začinjeno, dodatno težo pa mu daje sir, ki povezuje obe mesnini. Tako likovno kot po okusih je zanimiva tortica iz jajčevcev z delno sušenimi in olupljenimi paradižniki, mocarelo in baziliko. Že na tem mestu je treba omeniti, da sta bili obe jedi, katerih ceni se gibljeta v okolici 20 evrov, obilni. Glede na to, da človek poje zraven še košček kruha, sta že skoraj dosegli učinek kakšnega majhnega kosila.

Tortica iz jajčevcev s paradižniki, mocarelo in baziliko | Foto: Miha First Tortica iz jajčevcev s paradižniki, mocarelo in baziliko Foto: Miha First

Mi pa smo nadaljevali s toplimi predjedmi. Fižolova juha, skuhana iz štirih vrst fižola in s štirimi vrstami testenin, ni klasična italijanska pasta e fagioli, saj je manj gosta in manj nasitna. Močnejši zalogaj so bili paccheri, velike južnoitalijanske testenine, ki so jih opremili z mocarelo, dimljenim paradižnikom in baziliko. Nobenega dvoma ni, da se bo v Intercontinentalu jedlo dobre testenine.

Testenine paccheri s paradižnikom, mocarelo in baziliko | Foto: Miha First Testenine paccheri s paradižnikom, mocarelo in baziliko Foto: Miha First

In seveda dobro meso: recimo file črnega angusa s krompirjem, krompirjem in še več krompirja, kot so poimenovali velik kos izjemno mehkega in odlično pečenega mesa, ki mu priložijo krompir na štiri načine: pečenega, pire, peno in čips. Za 28 evrov v prestolnici takega mesa ne dobite. In verjetno je bilo še malce boljše jagnječje pleče, konkretnim kosom so dodali nekaj sezonske solate in rezin zelenega jabolka.

Glavni jedi z vzorno pripravljenim mesom: file črnega angusa ... | Foto: Miha First Glavni jedi z vzorno pripravljenim mesom: file črnega angusa ... Foto: Miha First

... in pečeno jagnječje pleče | Foto: Miha First ... in pečeno jagnječje pleče Foto: Miha First

Tudi pri sladicah najprej ponudijo italijanske reči. Pravijo, da imajo originalen tiramisu, ki pa se je zdel skoraj presuh in zagotovo prevelik. Lažji in zanimivejši je bil creme brulee oziroma hišna različica v obliki penaste vaniljeve kreme, v kateri se skriva razno jagodičevje. Ko se vrnemo in ko se bodo porodne težave končale, bomo naročili še kozarec sladkega vina in kakšno žganico.

Sufleju podoben tiramisu ... | Foto: Miha First Sufleju podoben tiramisu ... Foto: Miha First

... in kapučinu podoben creme brulee | Foto: Miha First ... in kapučinu podoben creme brulee Foto: Miha First

Povzetek

Konkretna, a razkošna italijanska kuhinja mojstra iz Piemonta, ki se podpisuje pod restavracijo v ljubljanskem Intercontinentalu. Manj je rib, več je mesnin, poskusiti je treba njihove predjedi in predvsem testenine. Tri jedi vas bodo stale nekaj manj kot 60 evrov.

Vinska karta je ena zanimivejših v mestu. Imajo najboljša in najdražja slovenska vina iz Brd in Vipavske doline, serijo najboljših šampanjcev, Bordeaux, Burgundijo, Toskano itd., cene vin pa so zelo visoke.

Ocena

Ocena gostilne: 4 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte