Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 7. 2010,
9.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 2. 7. 2010, 9.33

8 let

Kekec najbolj priljubljen slovenski film

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Bralci SiOL-a ste odločili: Kekec je najbolj priljubljen slovenski film.

Film Kekec (1951) v režiji Jožeta Galeta je nastal po priljubljeni istoimenski zgodbi Josipa Vandota, ki se dogaja v idilični vasi sredi slovenskih gora, v kateri živi deček z imenom Kekec (Matija Barl). Visoko v gorah, živi v samoti Bedanec (France Presetnik), mož, ki se ga vsi bojijo zaradi njegove zlobe. Toda pogumni Kekec se ga ne boji. Ko deček izve, da Bedanec svoje žrtve zapira v hišo, se odloči, da bo njegovo prebivališče tudi odkril. S pogumom in pretkanostjo osvobodi ujetnika in Bedanca tudi prisili, da te kraje za vedno zapusti. Z dvema nadaljevanjema (Srečno, Kekec,1963 in Kekčeve ukane,1968) je Kekec postal nacionalna znamenitost. Film Kekec je tudi prvi slovenski film, ki je dobil mednarodno nagrado: zlatega leva v kategoriji otroških filmov na beneškem festivalu leta 1951.

Ne joči, Peter

Na drugo mesto se je uvrstil partizanski film Ne joči, Peter (1964) v režiji Franceta Štiglica. V tej partizanski zgodbi imajo otroci glavne vloge. Dva partizanska minerja dobita častno zadolžitev, da tri vojne sirote prepeljeta iz nevarnega območja, kjer potekajo boji, na varno osvobojeno ozemlje. Na začetku se minerja počutita ponižana, saj si želita kakšno večjo akcijo, toda kasneje z otroki postaneta velika prijatelja, še posebej z najmlajšim Petrom (Bogdan Lubej), ki je glavni povod za vse smešne ali nežne prizore.

Petelinji zajtrk

Film Petelinji zajtrk (2007) režiserja Marka Naberšnika pa je zasedel tretje mesto. Djuro (Primož Bezjak) je zaposlen kot vajenec pri mojstru Gajašu (Vlado Novak), starejšemu lastniku avtomehanične delavnice. Tiho življenje mladega vajenca razburka prihod temnolase lepotice Bronje (Pia Zemljič), sicer poročene z Lepcem (Dario Varga), lokalno barabo in zvodnikom. Bronja in Djuro se spustita v tvegano ljubezensko razmerje, ki pa okolici ne ostane skrito. Medtem tudi Gajaš goji ljubezenske fantazije. Sanja o Severini. Petelinji zajtrk je ljubezenska zgodba, ki si jo je v slovenskih kinematografih ogledalo skoraj 184.000 gledalcev, kar je filmu prineslo sedem zlatih rol.

Preberite še:

Ne spreglejte