Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 8. 2017,
7.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

PR članek Kino Šiška

Ponedeljek, 28. 8. 2017, 7.00

6 let, 6 mesecev

Včasih brezdomec v Parizu, zdaj polni dvorane

Oglasno sporočilo

Benjamin Clementine, izvrsten britanski vokalist in pianist, bo v Ljubljani nastopil le nekaj dni pred izidom težko pričakovanega drugega albuma.

Benjamin Clementine | Foto:

Prejemnik britanske glasbene nagrade mercury in francoskega grammya velja za eno najbolj vročih koncertnih imen ta trenutek, v Ljubljani pa bo 5. septembra nastopil v ljubljanskem Kinu Šiška. Po letih životarjenja po pariških ulicah in v neuglednih motelih je britanski mladenič po spletu okoliščin pritegnil pozornost agentov ter z velikimi koraki vstopil v glasbeni svet.

Benjamin Clementine – London

Vse pa le ni bilo tako preprosto – Benjamin Clementine se je z glasbo srečeval na skrivaj, največkrat pozno zvečer ali pa v času, ko so starši bili v službi, saj slednji niso delili njegovega navdušenja nad igranjem klavirja ter kitare. Poleg branja angleških in francoskih klasikov sta bila omenjena inštrumenta pravzaprav edino veselje v njegovem življenju in, četudi s slabimi zaključnimi ocenami v šoli, se zaradi besedil in melodij njegovih pesmi mnogim zdi neverjetno, da nima za samo niti ure glasbene šole in univerzitetnega izobraževanja.

Zaradi nastopa prehodil 45 kilometrov

Pri devetnajstih letih je domači London zamenjal za francosko prestolnico ter naslednjih nekaj let preživel ujet med ulicami Pariza in najzakotnejšimi moteli, bari in postajah pariškega metroja. Po štirih letih životarjenja se je o njegovem glasu v Parizu pričela širiti legenda, s čimer je pritegnil pozornost nekaterih glasbenih agentov. Kot je v nekaj intervjujih povedal Clementine, je navkljub dobrim kritikam še vedno prejemal tako borno plačilo, da so ga na poti na enega najbolj prestižnih festivalov v Rotterdamu zaradi neveljavne vstopnice celo vrgli iz vlaka. Ker je napačno ocenil razdaljo do samega prizorišča in se na kar 45 kilometrsko pot podal kar peš, je zamudil na lastni koncert in vse, kar mu je ostalo, so bili razjarjeni pogledi organizatorjev ter do krvi ožuljena stopala.

Nekaj mesecev po izidu EPja je Clementina doletela čast nastopiti v enem izmed najbolj gledanih britanskih televizijskih šovov ter se predstaviti ob glasbenikih, kot so legendarni Beatle Paul McCartney, Earth, Wind and Fire ter Arctic Monkeys. Album At Least For Now mu je prinesel britansko nagrado Mercury in potrdil, da tako kritiki kot občinstvo ne morejo prehvaliti njegovega glasu, največkrat opisanega kot povsem primerljivega s čarobnostjo vokalov Arethe Franklin, Leonarda Cohena, Nine Simone. Vse našteto ne preseneča, da ga je za najavo povratek skupine Gorillaz kot vokalista izbral tudi Damon Albarn.

Benjamin Clementine – Phantom Of Aleppoville

Ne spreglejte