Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 12. 2007,
16.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 11. 12. 2007, 16.38

8 let

Umrl Toše Proeski

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V torek ob pol sedmih zjutraj je v prometni nesreči umrl 26-letni makedonski pevec Toše Proeski.

Njegova smrt je pretresla oboževalce iz vseh republik nekdanje Jugoslavije in ohromila Makedonijo, kjer se ljudje zbirajo v središču Skopja ter na kraju nesreče in prižigajo sveče v pevčev spomin, televizijske in radijske postaje pa vrtijo le njegove pesmi in posnetke koncertov.

Pogreb v sredo ob 13. uri v pevčevem domačem kraju Kruševem, kjer so razglasili tri dni žalovanja, na makedonskem veleposlaništvu v Ljubljani pa bo med 9. in 15. uro odprta knjiga žalovanja.

Voznik peljal prehitro in zaspal?

V nesreči, ki se je zgodila pri Novi Gradiški na avtocesti Zagreb-Beograd, je bil hudo ranjen 32-letni voznik, makedonski državljan Georgij Georgijevski, lažje pa 49-letna managerka Proeskega, Ljiljana Petrović.

Voznik VW touarega Georgijevski, ki je peljal v smeri Zagreba, je iz neznanih razlogov udaril v prikolico tovornjaka z italijansko registracijo, ki je bila pred njim, ter potem treščil v zaščitno ograjo in končal v kanalu ob avtocesti. Obstaja sum, da je voznik peljal prehitro in da je zaspal.

Zdravniki v Novi Gradiški so povedali, da je 26-letni Proeski umrl na kraju dogodka. Dodali so, da bo voznik zaradi hudih poškodb zadržan na zdravljenju v bolnišnici, medtem ko je Petrovićeva "v sorazmerno dobrem zdravstvenem stanju".

Proeski, doma iz Kruševa, je bil eden izmed najbolj priljubljenih pevcev z območja nekdanje Jugoslavije. Makedonskega pop zvezdnika s klasično glasbeno izobrazbo Tošeta Proeskega je po odličnih koncertnih in televizijskih nastopih ter albumih, ki so se odlično prodajali, spoznala tudi slovenska glasbena publika.

S svojim albumom Pratim te je bil več kot trideset tednov na slovenskih glasbenih lestvicah, znan pa je tudi po sodelovanju s slovensko glasbenico Anjo Rupel, s katero je posnel duet Zadnji čas.

Proeski se je rodil 25. januarja 1981. Njegov prvi pomembnejši nastop je bil na otroškem festivalu Melfest v Prilepu, kjer je zmagal dvakrat zapored v letih 1996 in 1997. Po nastopih na festivalu Makfest leta 1997 v Štipu in festivalu Skopje naslednjega leta je sledil njegov preboj.

S pesmijo Čija si je leta 2003 zmagal na srbskem festivalu Beovizija - srbskem izboru za pesem Evrovizije. Leta 2004 je zastopal Makedonijo na Evroviziji, kjer je s pesmijo Life osvojil 14. mesto. V letih 2006 in 2007 je zmagal na Hrvaškem radijskem festivalu. Njegova pesem Srce nije kamen je bila največkrat poslušana pesem na hrvaških radijskih postajah v letu 2006.

Na svojem albumu Božilak (Mavrica) je predstavil priredbe tradicionalnih makedonskih pesmi, ki združujejo ljubezen, epiko, liriko ter čustvene in melodične zvoke - med njimi Jovano, Jovanke, Bor sadila moma Evgenija, Zajdi, zajdi jasno sonce in Kales Angja.

Izdal je še albume Sinot božji, Nekade vo nokta, Ako me pogledneš vo oči, Den za nas, Toše Proeski - Live Skopje stadion 2004 (DVD), Po tebe, Toše Proeski - Live Skopje stadion 2006 (DVD) ter Igri bez granici.

"Še vedno sem pretresena in ne vem sploh, kaj bi rekla. Najhujše je, če umre nekdo, ki ga poznaš. Za vsakega, ki umre takole po neumnosti, mi je žal in me stisne, še posebej hudo pa je, če to osebo tudi poznaš," je v odzivu na tragično novico povedala slovenska pop glasbenica Anja Rupel.

"Tošeta je škoda tudi zato, ker je bil eden boljših pevcev, kar sem jih poznala, pred seboj je imel obetajočo kariero, bil je simpatičen in nanj imam zelo lepe spomine," je dodala pevka.

"S Tošetom pa smo bili tudi v dogovoru, da bi decembra naredili nek skupen koncert. Ob takih trenutkih pomisliš tudi na to, da smo vsi glasbeniki izpostavljeni takšnim tveganjem, ker smo veliko na cestah in se vsakemu od nas lahko kaj takega zgodi. Tošeta se spomnim tudi kot velikega profesionalca in ko je zapel v studiu, je človeka kar presunilo, skratka bil je odličen glasbenik," je še povedala Ruplova.

Ne spreglejte