Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Ponedeljek,
20. 7. 2015,
15.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Laibach Severna Koreja

Ponedeljek, 20. 7. 2015, 15.44

6 let, 7 mesecev

Tudi John Oliver bi šel na koncert Laibach

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nastop skupine Laibach v Severni Koreji vedno bolj odmeva tudi po svetu. Komik John Oliver je skupini posvetil del svoje oddaje, našel pa je tudi razlog, da sam obišče Severno Korejo.

Kaj ob 70-letnici osvoboditve Korejskega polotoka izpod japonske kolonizacije podariti državi, ki se ji zdi, da ima že vse? Tako je slavni komik John Oliver v svoji oddaji Last Week Tonight na HBO začel prispevek o slovenski glasbeni skupini Laibach, ki bo kot prva tuja rock skupina avgusta nastopila v Pjongjangu.

Ker si Kim Jong Un želi, da bi na proslavi igrala tuja rock skupina, se je Oliver spraševal, kdo bo tista skupina, ki bo prebila led. Bodo to The Rolling Stones, morda U2 ali pa oponašalec Michaela Jacksona, ker v Severni Koreji še ne vedo, da je mrtev?

"Ne, to bo slovenska art rock skupina Laibach," je nadaljeval Oliver, ki je za ponazoritev, za kako veselo zvenečo skupine gre, predvajal odlomek z njihovega aktualnega singla Eurovision z besedilom Evropa razpada:

Čeprav so po mnenju Oliverja Laibach ob prvem poslušanju morda res nenavadna odločitev, pa bi lahko razumeli, zakaj si jih na proslavi želi slišati totalitarni voditelj, kot je Kim Džong Un. Odgovor je v spotu in skladbi Tanz Mit Laibach, v kateri je tudi animacija vojske okostnjakov:

Spot naj bi bil odgovor na vprašanje Kim Džong Unu, kje se vidi čez pet let. "Ne vem, verjetno bom vodil vojsko okostnjakov v bitko, če bo šlo vse po sreči."

Oliver je seveda omenil, da so Laibach v preteklosti večkrat obtožili, da poveličujejo fašizem, in ob tem navedel njihov slavni odgovor, da so fašisti toliko, kolikor je bil Hitler slikar, kar si je Oliver razložil takole: "Smo fašisti, ampak zelo, zelo slabi pri tem."

Tiste, ki se bojijo, da bo glasba Laibach preveč moreča za praznovanje severnokorejskega praznika, Oliver tolaži, da imajo v načrtu izvajanje priredb skladb iz muzikala Moje pesmi, moje sanje. Kar pa morda ni tako optimistična napoved, če poznamo druge njihove priredbe, na primer Sympathy For The Devil skupine The Rolling Stones, ki jo je Oliver opisal z besedami: "Kot če bi bil Freddie Mercury ujet v jami, kjer bi pravkar pogoltnil žabo in bi jo potem s petjem želel spraviti ven."

Severna Koreja se zdi komiku nekoliko preveč zastrašujoča država, da bi jo obiskal, a zdaj, ko ve, da bodo tam nastopili Laibach, bi se morda celo odločil za obisk, samo da bi slišal, kako bo Milan Fras, pevec skupine Laibach, "lajal o brkih na muckih".

Celoten prispevek si lahko ogledate tukaj:

Ne spreglejte