Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 1. 2016,
7.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

David Bowie

Ponedeljek, 11. 1. 2016, 7.57

6 let, 6 mesecev

Šok za glasbeni svet: umrl je David Bowie

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Le nekaj dni po 69. rojstnem dnevu, ki ga je pospremil z izidom novega albuma, je za rakom umrl legendarni glasbenik David Bowie.

Legendarni glasbenik David Bowie je v 70. letu umrl, je za Hollywood Reporter potrdil njegov medijski predstavnik.

"David Bowie je po 18-mesečni bitki z rakom umrl v krogu svoje družine. Prosimo, da spoštujete zasebnost njegove žalujoče družine," je objavljeno na glasbenikovih profilih na družabnih omrežjih.

January 10 2016 - David Bowie died peacefully today surrounded by his family after a courageous 18 month battle with...

Posted by David Bowie on Sunday, 10 January 2016

David Bowie je nazadnje v živo nastopil leta 2006, kljub temu pa je redno snemal albume in videospote. Zadnjega je izdal 8. januarja letos.

Mož, ki je padel na Zemljo

Bowiejeva prva uspešnica Space Oddity je izšla julija 1969, v njej pa je predstavil fiktivnega astronavta majorja Toma, ki se je pozneje večkrat pojavil v njegovih skladbah, tudi v njegovem zadnjem singlu Blackstar. Leta 1972 se je vrnil z uspešnico Starman in svojim alter egom po imenu Ziggy Stardust, s svojim glasbenim eksperimentiranjem, nastopi in kostumi pa je bistveno zaznamoval razvoj rock glasbe.

Glasbeni kameleon in (filmski) Nezemljan Bowie je študiral umetnost, glasbo in oblikovanje, z mešanico rocka, elektronike in popa ter nenehnim spreminjanjem svoje podobe si je prislužil naziv kameleon, k njegovemu nenavadnemu videzu pa je pripomoglo tudi levo oko, v katerem je imel zaradi šolskega pretepa ves čas razširjeno zenico. Ves čas je igral tudi v filmih, svojo prvo vidno vlogo je dobil v filmu Mož, ki je padel na Zemljo, mlajše pa je navduševal v filmu Labirint.

Konec sedemdesetih je ustvarjal v Berlinu, kjer je posnel tri albume. Na albumu Low je bila tudi skladba Heroes.

Nepogrešljiv rocker v svetu popa V osemdesetih je skladbami kot so Ashes to Ashes, Let's Dance in China Girl, ter s sodelovanjem s skupino The Queen v skladbi Under Pressure vplival predvsem na svet pop glasbe.

Devetdeseta sta zaznamovala elektronska glasba in sodelovanje z Nine Inch Nails, s katerimi se je odpravil tudi na turnejo. Leta 1997 je izdal album Eartling, na katerem je bila poleg skladbe I'm Afraid of Americans tudi Little Wonder:

Zadnjih deset let ni nastopal Leta 2004 je na odru doživel srčni infarkt, zatem pa bistveno zmanjšal število svojih nastopov v živo. Leta 2006 je prejel grammyja za življenjsko delo, istega leta pa tudi zadnjič v živo nastopil.

Leta 2013 in letos je na svoj rojstni dan izdal studijska albuma, The Next Day in prejšnji teden Blackstar. Oba sta zaradi Bowiejeve odločitve, da ne bo več dajal intervjujev, vzbudila veliko pozornosti.

Od leta 2013 je na ogled razstava David Bowie Is, na kateri so zbrani Bowiejevi kostumi in posnetki s koncertov. V karieri je prodal več kot 140 milijonov izvodov svojih albumov, revija Rolling Stone pa ga je uvrstila med 100 največjih umetnikov in umetnic vseh časov. V Dvorano slavnih rock'n'rolla so ga sprejeli leta 1996.

http://dollychops.tumblr.com/post/107517113745/happy-birthday-david-bowie

Bowiejev zadnji album Blackstar lahko poslušate na Deezerju:

Ne spreglejte