Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Torek,
2. 2. 2016,
14.09

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Rihanna Siddharta

Torek, 2. 2. 2016, 14.09

4 leta, 10 mesecev

Siddharta je v enem tednu prodala več izvodov albuma kot Rihanna

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Rihanna je prejšnji teden izdala svoj težko pričakovani album, in čeprav je ta že dosegel platinasto naklado, je v enem tednu prodala le 460 fizičnih izvodov albuma.

Spremenjene navade pri nakupovanju glasbe so v ZDA že vplivale na načine spremljanja prodaje glasbenih albumov. Medtem ko so včasih šteli zgolj prodani izvodi na fizičnih nosilcih zvoka, danes šteje tudi to, kolikokrat je bila skladba pretočena. Ameriško združenje RIAA je tako objavilo novo formulo, ki spremlja uspešnost albuma. Ko bo neka skladba pretočena 1.500-krat, bo to štelo, kot da bi glasbenik prodal deset singlov ali en album.

Platinast album, a samo 460 prodanih izvodov Pri 500 tisoč prodanih izvodih album doseže zlato naklado, pri milijonu pa platinasto. Rihanna, ki je svoj težko pričakovani album ANTI izdala prejšnji teden, je tako v enem tednu po zaslugi spletnega pretakanja dosegla platinasto naklado, čeprav je prodala samo 460 fizičnih izvodov albuma.

Za primerjavo, Siddharta, ki je letos izdala albuma Infra in Ultra, je oba v prvem tednu po izidu po podatkih založbe Nika prodala v bistveno več izvodih. Podobno so spročili tudi z založbe Menart za album Dvigni krila Jana Plestenjaka. Slovenija ima dva milijona, ZDA pa 321 milijonov prebivalk in prebivalcev.

Billboard ne upošteva brezplačno naloženih albumov Da je položaj vedno bolj zapleten, dokazuje tudi podatek, da bo album ANTI na lestvici Billboard zasedel šele 27. mesto. Album je najprej izšel na spletni platformi Tidal, kjer si ga je v prvih 15 urah (izšel je 27. januarja, 28. januarja pa je Billboard končal štetje za tisti teden) naložilo 1,4 milijona uporabnikov.

A ker je podjetje Samsung sponzoriralo izid, si je prvih milijon uporabnikov album naložilo brezplačno, česar Billboard ne upošteva pri izračunu prodajne uspešnosti. K uvrstitvi je tako štelo le 400 tisoč tistih, ki so za naloženi album tudi plačali.

Kljub zapleteni matematiki bo Rihannin novi album najverjetneje uspešnica. Nekoliko boljše uvrstitve se ji obetajo na britanski in avstralski lestvici, ne glede na to, koliko ljudi ga je plačalo, pa si je album že naložilo na milijone ljudi.

Ne spreglejte