Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 3. 2017,
9.11

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Kino Šiška

Foto: Kino Šiška

Natisni članek

Kino Šiška Divanhana sevdah koncert advertorial

Četrtek, 9. 3. 2017, 9.11

2 meseca, 2 tedna

V Kinu Šiška se bodo izpovedali kralji sevdaha

Vsebino omogoča Kino Šiška

Foto: Kino Šiška

Po magičnem jesenskem koncertu Damirja Imamovića se ljubitelji bosanskega "neo sevdaha" lahko veselijo še enega dogodka v Kinu Šiška, na katerem bodo lahko uživali v liričnih spevih bosanske glasbene tradicije.

divanhana | Foto:

Sevdah kot edinstvena ljubezenska izpoved ima na veselje vseh oboževalcev te lirične glasbene zvrsti tudi v sodobni glasbi nekaj ambasadorjev, ki se z vso ljubeznijo lotevajo fuzije bosanske glasbene tradicije z jazzom in pop glasbo. Takšne sevdalinke nas popolnoma prevzamejo s svojo senzibilnostjo in presenetijo z nepričakovanimi odmevi sodobnih ritmov.

Prav to je tisto, zaradi česar bo koncert sarajevskega ansambla Divanhana enkratno doživetje za ljubitelje bosanskih žalostink v sodobni preobleki.

Raziskovalci tradicije – veliki ljubljenci občinstva

divanhana | Foto:

Divanhana, ki jo je leta 2009 ustanovila skupina študentov sarajevske glasbene akademije, je leta 2011 izdala debitantski album Dert, s katerim je očarala množice. Etno glasbeno raziskovanje jih je popeljalo v svet.

Spoj tradicionalne glasbe, zlasti sevdalink, z jazzom, popom in klasično glasbo 20. stoletja je kmalu po izdaji prvenca Divanhano odpeljal na evropsko turnejo, kjer je povsem spontano in neobremenjeno nastajal material za album Bilješke iz Šestice (2013). Ta je Divanhano uveljavil kot redno gostjo najrazličnejših glasbenih festivalov.

Samo lani so imeli več kot 50 nastopov v 10 evropskih državah.

Oj Safete, Sajo, Sarajlijo:

Navdih so poiskali v sadovnjaku

Ansambel Divanhana so Naida Čatić (vokal), Neven Tunjić (klavir), Nedžad Mušović (harmonika), Azur Imamović (bas kitara), Rifet Čamdžić (boben) in Irfan Tahirović (tolkala). Na svojem drugem koncertu v Šiški bodo predstavil svoj najnovejši album Zukva. Pri ustvarjanju albuma so sodelovali tudi slavonski tamburaši in nadarjena sevdah pevka Naida Čatić, ki se je tudi priključila zasedbi.

Mimogrede: zukva je avtohtona bosanska sorta divjih jabolk. Kot plod cepljenja in križanja različnih sort je prav tisto, kar sami čutijo v svoji glasbi – mešanje tradicionalne sevdalinke z močnimi glasbenimi vplivi drugih godb.

S one strane Plive:

Ne spreglejte