Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 10. 2016,
11.21

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Kino Šiška

Foto: Urška Boljkovac, Mediaspeed

Video: YouTube

Natisni članek

Kino Šiška Milko Lazar Bojan Gorišek klavir advertorial

Petek, 21. 10. 2016, 11.21

2 meseca, 1 teden

Po šestih letih prvič ponovno skupaj

Vsebino omogoča Kino Šiška

Foto: Urška Boljkovac, Mediaspeed

Video: YouTube

Milko Lazar Bojan Gorišek sodobna klavirska glasba | Foto Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

Za ljubitelje sodobne klavirske glasbe Kino Šiška 25. oktobra pripravlja vrhunsko doživetje – na glasbenem odru se bosta po šestih letih ponovno srečala Milko Lazar in Bojan Gorišek.

Milko Lazar in Bojan Gorišek bosta 26. oktobra prvič po šestih letih spet nastopila v Kinu Šiška. | Foto: Urška Boljkovac Milko Lazar in Bojan Gorišek bosta 26. oktobra prvič po šestih letih spet nastopila v Kinu Šiška. Foto: Urška Boljkovac

Pianist in skladatelj Milko Lazar ter pianist Bojan Gorišek sta kot glasbena partnerja intenzivno sodelovala med letoma 1999 in 2011. Uspešno sta koncertirala najprej po Sloveniji, nato pa med letoma 2006 in 2010 še v Budimpešti, Berlinu, Stockholmu, Celovcu in pa na nekaj turnejah po ZDA. V tem času sta posnela tudi prvo CD-ploščo Gorišek Lazar dva klavirja. Skupno sta posnela šest CD-plošč.

Zadnjič sta skupaj nastopila leta 2011, ko sta se odpravila na plodno samostojno ustvarjalno pot.


V prvem delu večera bosta kot solista predstavila zadnje delo izjemno vplivnega ameriškega skladatelja Philipa Glassa za klavir solo, do zdaj v Sloveniji še neizvajane zbirke Etudes for Piano – Vol. 2 (Bojan Gorišek), in najnovejše skladbe Milka Lazarja za solo klavir (Milko Lazar).

V drugem delu koncerta pa bosta nastopila skupaj v klavirskem duu, kjer bosta po dolgih letih ponovno zaigrala skladbi Milka Lazarja Four Pianos v priredbi za dva klavirja in Pret-a-porter Variations, za to priložnost ponovno predelano izdajo istoimenskega albuma, ki bo izšel pri založbi Klopotec.

Koncert bo 26. oktobra ob 20. uri v Katedrali Kina Šiška.

Vstopnice: 15 evrov v predprodaji in 19 evrov na dan dogodka.

Glasbeno partnerstvo, ne nova skupna pot

Ljubitelje Lazarjeve in Goriškove glasbe, ki bi bili veseli njunega ponovnega skupnega ustvarjanja, moramo razočarati, saj njun ponovni skupni nastop ne napoveduje nove skupne poti. Njuno sodelovanje vseeno lahko opišemo kot neprekinjeno glasbeno partnerstvo in medsebojno spoštovanje.

Za sprostitev: Bojan Gorišek (Erik Satie – Gnossienne No.1, 1990)

Bojan Gorišek velja za enega pomembnejših slovenskih pianistov. Leta 2006 je prejel nagrado Prešernovega sklada.

Med drugim je posnel celoten klavirski opus francoskega skladatelja in pianista Erika Satieja, ki je v sodobno glasbo vpeljal nove kompozicijske sloge in ambientalno glasbo.

Večno in sodobno: Milko Lazar (Prêt-à-porter Variations, za dva klavirja, 2007)

Skladatelj Milko Lazar intenzivno komponira za različne orkestre doma in v tujini. Z Edwardom Clugom sta za tuje operno-baletne hiše ustvarila petnajst baletnih predstav. Z različnimi lastnimi zasedbami in glasbeniki je nastopal tudi kot pianist in čembalist, leta 2005 pa je prejel nagrado Prešernovega sklada.

Krona sodelovanja Lazar-Gorišek: Koncert za dva klavirja in orkester, 2010:

Krona njunega sodelovanja je obsežni Koncert za dva klavirja in orkester, ki ga je Milko Lazar leta 2010 napisal prav za njun klavirski duo. Skladbo sta izvedla maja 2010 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma z Orkestrom Slovenske filharmonije. Dirigent je bil Luca Pfaff.
Ne spreglejte