Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 4. 2017,
7.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Četrtek, 13. 4. 2017, 7.00

6 let, 6 mesecev

Nominiranec za oskarja Hauschka prvič v Ljubljani

Oglasno sporočilo

V Kinu Šiška se bo na prvem koncertnem nastopu v Sloveniji predstavil zvočni mag na prepariranem klavirju, Volker Bertelmann oziroma Hauschka.

 | Foto:

Le nekaj tednov po nastopu pianista Grega Hainesa bo v Kinu Šiška na sporedu še ena klavirska poslastica. Slovenskemu občinstvu se bo prvič v živo predstavil eden najzanimivejših pianistov in skladateljev sodobnega časa, Nemec Volker Bertelmann, bolj znan pod umetniškim imenom Hauschka.

Nekdanji član hip hop zasedbe God’s Favorite Dog se je po nekaj letih nastopov na nemških in evropskih odrih v sredini devetdesetih let prejšnjega stoletja odločil za vrnitev k svoji otroški ljubezni – klavirju. Prevzel je umetniško ime Hauschka kot posvetilo skladatelju Vincenzu Hauschki oziroma kozmetični znamki dr. Hauschka.

Že od samega začetka je Volker želel rušiti meje med glasbenimi zvrstmi. Njegovo preoblikovanje klasičnega instrumenta v preparirani klavir, ki slednjega spremeni v generator eksperimentalne plesne glasbe, je Hauschki prineslo svetovno slavo, v svojem glasbenem izrazu pa umetnik uporablja tudi neklavirska zvočila, od električnega basa ali sintetizatorja do akustičnih glasbil, kot so godala in vibrafon.

Kaj je preparirani klavir?
Najpreprostejša razlaga trdi, da gre za klavir, katerega zvok je spremenjen zaradi polaganja različnih objektov na oziroma med klavirske strune. Med predmeti, ki jih pri tem procesu uporablja Hauschka, lahko opazimo ping pong žogice, lepilni trak, manjše uteži itn.

Pretekli leti sta bili pri Hauschki v znamenju filmske glasbe – med drugim sta bila z ameriškim pianistom Dustinom O’Halloranom z glasbeno spremljavo za filmsko dramo Lev: dolga pot domov nominirana za zlati globus in za oskarja –, zdaj pa je nastopil čas za po njegovih besedah njegovo najradikalnejšo zvočno stvaritev doslej. Na svojem novem albumu What If se Hauschka sprašuje, kaj če bi naši otroci živeli na Marsu ali če bi vsak od nas doživel tisoč let, v Kino Šiška pa prihaja manj kot mesec dni po njegovem izidu.

Kaj so o novem albumu What If zapisali tuji mediji:
"Četudi je devet skladb albuma What If izrazito ritmičnih, je izdelek brezmejen …" – Uncut, 90/100
"Z že sicer visoko postavljeno letvico je Hauschka verjetno ustvaril svojo najboljšo ploščo do zdaj."
"Način, s katerim Hauschka skozi cel album raziskuje možnosti svoje glasbe – in prihodnosti –, naredi What If za enega njegovih najbolj intelektualno in čustveno izzivalnih albumov." – AllMusic, 80/100    
Ne spreglejte