Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 3. 2016,
11.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Maraaya pesmi radio IPF

Četrtek, 24. 3. 2016, 11.39

6 let, 6 mesecev

Največkrat predvajana skladba leta 2015 je evrovizijska

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Maraaya | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Zavod IPF je razglasil sto najbolj predvajanih skladb lanskega leta. Na vrhu lestvice je Ellie Goulding, na drugem pa skladba Here For You, s katero se je Slovenija predstavila na Evroviziji.

Aleš Vovk - Raay je tako tudi letos najbolj predvajan slovenski avtor, saj je po lanski evrovizijski skladbi Spet, ki jo je pela Tinkara Kovač, tudi letos avtor največkrat predvajane slovenske skladbe. Evrovizijska skladba Here For You dua Maraaya je sicer skupno druga največkrat predvajana skladba na slovenskih radijskih postajah lanskega leta. 


Deset najbolj predvajanih skladb slovenskih izvajalcev in izvajalk v letu 2015

1.    Here For You – Maraaya
2.    Za naju – Alya
3.    Lovin me – Maraaya
4.    Spet – Tinkara Kovač
5.    Lajf je moj – Ramus in Nika Zorjan
6.    Hodim po dežju – Nika Zorjan
7.    Zlaži se mi – Alya
8.    Ledena – Siddharta
9.    Nasmeh življenja – Nika Zorjan
10.    Zavrtela sva ta svet – Nejc Lombardo


Raay napisal skoraj vse najbolj predvajane skladbe

Aleš Vovk - Raay pa ni samo avtor najbolj predvajane slovenske skladbe v lanskem letu, temveč tudi avtor druge, tretje, četrte, pete in šeste najbolj predvajane skladbe ter še devete. Kot avtor se namreč podpisuje pod skladbe Nike Zorjan, Alye (pri skladbi Zlaži se mi ni podpisan, je pa sodeloval pri albumu, na katerem je ta izšla) in Tinkare Kovač.

Na sedmem mestu je skladba Ledena skupine Siddharta, ki so jo napisali Tomi Meglič, preostali člani skupine Siddharta in Dejan Radičević, na devetem pa skladba Zavrtela sva ta svet, ki sta jo napisala Tomaž Čop, izvršni direktor za področje glasbenih raziskav in radijske produkcije na radijski mreži Infonet, in Boris Perme, urednik radijske mreže Infonet. Tega so pri Žurnalu leta 2011 razglasili za enega od desetih najvplivnejših ljudi v slovenskih glasbeni industriji.

Že pred kvotami so radijske postaje zavrtele skoraj 43 odstotkov slovenske glasbe

V letu 2015 je 50 slovenskih radijskih postaj zavrtelo 196.711 različnih skladb, približno tri četrtine teh skladbe so predvajali trikrat ali manj. Skoraj 43 odstotkov predvajanih skladb je bilo slovenskih, med 25 najbolj predvajanimi skladbami pa so večinoma takšne, ki so bile ob predvajanju stare eno leto ali manj.

Raay: Nič jamrati, samo delati

Duo Maraaya je na današnji novinarski konferenci zavoda IPF za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov Slovenije, ki meritve izvaja predvsem v namen izplačevanja nadomestil, dobil plaketo za največkrat predvajano skladbo slovenskega izvajalca ali izvajalke. Ob tem sta Raay in Marjetka poudarila, da za uspeh ni nikoli dovolj samo skladba, temveč celotna zgodba. Here For You je bila evrovizijska skladba, ki je bila zaradi udeležbe na tekmovanju deležna še toliko večje pozornosti javnosti. Na vprašanje, kakšen je recept za uspeh, je Raay odgovoril: "Nič jamrati, ampak samo delati."

Boštjan Dermol, član sveta IPF: "Skladba je izvajalčeva obleka in v njej se mora dobro počutiti." | Foto: Bor Slana Boštjan Dermol, član sveta IPF: "Skladba je izvajalčeva obleka in v njej se mora dobro počutiti." Foto: Bor Slana

Boštjan Dermol, član sveta zavoda IPF, je povedal, da morajo biti skladbe predvsem kakovostne, najprej pa morajo biti všeč izvajalcu ali izvajalki. "To je izvajalčeva obleka, v kateri se mora dobro počutiti."

Komercialni pop je faza v uspehu, ne pa zvrst

Boštjan Menart, podpredsednik sveta IPF in lastnik založbe Menart, je povedal, da danes zaradi dostopnosti glasbe skladb ni več težko spraviti na radijske postaje, težje je prepričati glasbene urednike in urednice, da jih predvajajo. Dodal je, da primer Maraaye dokazuje, da za pravo uspešnico ni dovolj, da gre za nišni komad, ampak mora biti "komercialni pop", dostopen čim širšemu občinstvu.

Aleš Vovk Raay: "Komercialni pop je faza v uspehu, in ne slog skladbe." | Foto: Bor Slana Aleš Vovk Raay: "Komercialni pop je faza v uspehu, in ne slog skladbe." Foto: Bor Slana

Ob tem je Raay dejal, da sam komercialnosti popa ne doživlja kot sloga, temveč kot fazo v uspehu. Pri ustvarjanju za Maraayo naj bi šlo tako za bolj tvegan pristop, saj ne gre za tipične pop skladbe, so pa te po uspehu na Evroviziji in radijskih postajah postale komercialno uspešne. 


Deset najbolj predvajanih skladb na slovenskih radijskih postajah v letu 2015

1.    Love Me Like You Do – Ellie Goulding
2.    Here For You – Maraaya
3.    Blame It On Me – George Ezra
4.    Up – Olly Murs in Demi Lovato
5.    Thinking Out Loud – Ed Sheeran
6.    Are You With Me (Remix) – Lost Frequencies in Easton Corbin
7.    Hold Back the River – James Bay
8.    Take Me To Church – Hozier
9.    All About That Bass – Meghan Trainor
10.    FourFiveSeconds – Rihanna, Kanye West in Paul McCartney


 

Ne spreglejte