Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 2. 2018,
4.03

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

Natisni članek

Slavko Avsenik Sašo Avsenik

Torek, 20. 2. 2018, 4.03

6 let, 1 mesec

Mladi Avsenik, ki stopa po dedovih stopinjah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

Ali veste, kdo je s harmoniko podrl vse rekorde po številu koncertov na tujem, kar bi mu zavidale največje svetovne glasbene zvezde? To je ansambel pokojnega Slavka Avsenika s kar 330 koncerti na leto. Z 200 nastopi doma in v tujini pa mu je že tesno za petami vnuk Sašo, ki stopa po dedovih stopinjah.

Video: Planet TV


V Avsenikovi zakladnici so na bleščeči steni zlate platinaste plošče, na katerih so zapisane Avsenikove pesmi. Prvo zlato ploščo so prejeli v začetku šestdesetih let, in sicer za prvi prodani milijon plošč.

Leta 1970 so Avseniki posneli najbolj prodajan album v svoji zgodovini, Zlati zvoki, v nemščini, leta 1971 so dosegli pet milijonov prodanih izvodov tega albuma in leta 1974 deset milijonov.

Sedemdeseta so jih izstrelila v orbito svetovnih glasbenih zvezd, postali so najljubša skupina maršala Tita, za njimi so noreli avstrijski in nemški oboževalci. Igrali so 330 dni na leto, imeli pa so do pet nastopov na dan, razprodani so bili deset let vnaprej.

Golico so prepevali tudi v Afriki

Ves svet se je okužil s pesmijo Na Golici, ki je v osemdesetih postala največkrat predvajana inštrumentalna pesem na svetu, po njenih taktih so plesali celo Bušmani v Afriki.

Avsenikovo zapuščino nadgrajuje že tretja generacija, Sašo Avsenik je tisti, ki ustvarja nove komade, njegovi nastopi - tudi v tujini - so razprodani, zato mu zaradi pomanjkanja časa ni uspelo stopiti pred našo kamero, a je začinil naše snemanje.

Ni veselice brez Golice; na Avsenikovo glasbo se je, čeprav smo ga videli že v mnogo vlogah, zavrtel celo predsednik države, Borut Pahor.

Ustvarjati začela, ker jima je zmanjkovalo ljudskih pesmi

Slavko Avsenik je bil samouk, glasbena šola mu ni dišala. Razlog, da sta z bratom Vilkom začela ustvarjati, je bil popolnoma praktične narave, na veselicah, ki so takrat trajale več kot 12 ur, jima je namreč začelo zmanjkovati ljudskih pesmi.

Avseniki so posneli približno 800 skladb, vse so posnete v nemškem in slovenskem jeziku, izjema je le ena, Tam kjer murke cveto, tega besedila brata nista želela nikoli prevajati.

Sicer pa so se odlično znašli na vseh petih celinah: južnoameriški oboževalci so njihovo ploščo poznali po imenu Cuando toca la banda, za severnoameriški trg so izdali albuma Open house in Happy polka.

Ne spreglejte