Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
11. 5. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

1

Natisni članek

Ljubljana lokal Prulček Prulček

Sreda, 11. 5. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

Kakšna prihodnost čaka ljubljanski lokal Prulček?

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

1

Kakšna bo prihodnost ljubljanskega lokala Prulček, predvsem v programskem smislu, ni jasno. Gotovo pa je, da načrtovanih koncertov do nadaljnjega ne bo.

Lokal Prulček na ljubljanskih Prulah, ki je (bil) znan po brezplačnih glasbenih dogodkih v živo, je pred časom odpovedal festival Spomladanski Šund, ki so ga načrtovali za konec aprila in začetek maja. Na spletni strani so sporočili, da koncertov v tem prulskem lokalu do nadaljnjega ne bo.

"Trenutno ne moremo nadaljevati tradicije brezplačnih glasbenih dogodkov v tem delu Ljubljane, ker ima Prulček dovoljenje za uporabo terase samo do 22. ure. Temu sledi obisk inšpektorjev in policije, ki se do zaposlenih, glasbenikov in obiskovalcev obnašajo, kot da so kriminalci," so med drugim zapisali. 

Pojasnili so tudi, da MOL že dalj časa prosijo, naj podprejo njihovo kulturno dejavnost in podaljšajo čas odprtosti, ki je nujen za poslovno vzdržnost lokala, pa tudi za izvedbo dogodkov. "Čeprav imamo podporo stanovalcev Prul, pri uradnikih mestne občine ni bilo sprememb oz. kakršnegakoli sodelovanja."

Ljubljanski lokal Prulček je v zadnjih letih postal vse bolj obljuden in eno od vse bolj simpatičnih mestnih srečališč, kjer so redno organizirali koncerte, vendar je prihodnost lokala, vsaj v programskem smislu, zdaj pod vprašajem. | Foto: Ljubljanski lokal Prulček je v zadnjih letih postal vse bolj obljuden in eno od vse bolj simpatičnih mestnih srečališč, kjer so redno organizirali koncerte, vendar je prihodnost lokala, vsaj v programskem smislu, zdaj pod vprašajem.

Mestno glasbeno prizorišče in srečališče

Ljubljanski lokal Prulček je v zadnjih letih postal vse bolj obljuden in eno od vse bolj simpatičnih mestnih srečališč, kjer so redno organizirali koncerte, pa tudi druge dogodke, na primer potopisna predavanja, stand up večere in kakšen literarni večer.

Z glasbenim programom domačih in tujih izvajalcev, ki so ga v zadnjih mesecih želeli še bolj razširiti, na skoraj vsak dan, pa je prulski lokal odločno stopil na zemljevid ljubljanskih urbanih prizorišč, krajev medgeneracijskega srečevanja in izmenjav med različnimi profili ljudi. Je prostor, kjer je bilo mogoče slišati vse od jazza do soula, rocka in elektronske glasbe, srečati pa od umetnikov do pravnikov.

Neredko je bil oder po koncertu odprt tudi za jam session, na tak način pa prostor razprt za soustvarjanje različnih glasbenikov in glasbenic. Kot pravi vodja strežbe, ki v lokalu dela od letošnjega februarja, Mihael Možgan, je program Prulčka lahko privabljal tudi goste z drugih koncev Slovenije.   

Z glasbenim programom domačih in tujih izvajalcev, ki so ga v zadnjih mesecih želeli še bolj razširiti, na skoraj vsak dan, je prulski lokal odločno stopil na zemljevid ljubljanskih urbanih prizorišč, krajev medgeneracijskega srečevanja in izmenjav med različnimi profili ljudi. | Foto: Z glasbenim programom domačih in tujih izvajalcev, ki so ga v zadnjih mesecih želeli še bolj razširiti, na skoraj vsak dan, je prulski lokal odločno stopil na zemljevid ljubljanskih urbanih prizorišč, krajev medgeneracijskega srečevanja in izmenjav med različnimi profili ljudi.

Že znana ljubljanska zgodba

S tem, ko je Prulček postajal vse bolj živ urbani prostor, tudi v vsebinskem smislu, pa se je ponovila znana ljubljanska zgodba. Spomnimo se lahko samo prejšnjega Bikofeja, iz katerega so se konec leta 2014 zaradi pritožb sosedov ter posledično prepovedi prireditev in skrajšanega delovnega časa umaknili tedanji najemniki, s tem pa je iz mesta izginilo eno od pomembnih mestnih prizorišč.

In različno dogajanje v mestu, njegova heterogena prizorišča, soobstoj vsebin je tisto, kar dela mesto. Je tudi to, kar dela urbani prostor velik, pa ne (le) v smislu njegove fizične širine. Torej to, kar utrjuje tudi glavno mesto. 

Kot pravi vodja strežbe v lokalu Prulček, so v prihodnje želeli glasbeni program še okrepiti, čas odprtosti podaljšati, saj bi to bilo nujno tako za poslovno vzdržnost lokala kot tudi izvedbo programa. | Foto: Kot pravi vodja strežbe v lokalu Prulček, so v prihodnje želeli glasbeni program še okrepiti, čas odprtosti podaljšati, saj bi to bilo nujno tako za poslovno vzdržnost lokala kot tudi izvedbo programa.

Ponavljajoči malomeščanski scenarij?

A malomeščanski scenarij - opredeljen skozi to, da lokal stoji v spalnem naselju - se tako ponavlja tudi v primeru Prulčka.

V zadnjega pol leta, kot pojasnjuje Mihael Mažgon, so glasbeni program še okrepili, vedno več je bilo tudi povpraševanja po dogodkih in možnosti za nastope.

V Prismojenem februarju so tako organizirali približno 15 dogodkov, kot so zapisali na spletni strani. Ob torkih sta bila na sporedu jazz in soul, ob četrtkih blues, rock in elektronska glasba, ob petkih pa so v okviru dobro sprejetega programa Globalno v lokalnem predstavljali domače in tuje zasedbe.

V Funky marcu so priredili še več koncertov, aprila pa že občutno manj, kar je dokončno zakoličila odpoved festivala. Zaradi poslabšanih okoliščin delovanja lokala, pospremljenega s pregledi in prijavami, ne bi mogli zagotoviti nemotenega izvajanja in obiska dogodkov, med katere so ob koncertih želeli vključiti tudi dnevne delavnice za otroke in podobno. 

Po zagotovilih vodje strežbe lokala so poskrbeli za protizvočno zaveso, s tehniki pa so optimizirali tudi višino basov, da ti ne bi bili preveč moteči, a to ni bila dovolj za svetlo prihodnost lokala, vsaj ne za njegov koncertni del. | Foto: Po zagotovilih vodje strežbe lokala so poskrbeli za protizvočno zaveso, s tehniki pa so optimizirali tudi višino basov, da ti ne bi bili preveč moteči, a to ni bila dovolj za svetlo prihodnost lokala, vsaj ne za njegov koncertni del.

Protizvočna zavesa ni bila dovolj

Po zagotovilih vodje strežbe lokala so poskrbeli za protizvočno zaveso in s tehniki optimizirali višino basov, da ti ne bi bili preveč moteči, a to ni bilo dovolj za svetlo prihodnost lokala, vsaj ne za njegov koncertni del.

V nedeljo so sicer nastop nemške skupine The Capitols kljub vsemu izvedli, a to je bila izjema, ne pravilo, pravijo v lokalu. Dogodek so na Facebooku napovedali z jasnim in zaradi okoliščin togim urnikom: koncert se bo začel ob 20. uri, trajal uro in pol, ob 22. uri bo vrt prazen, ob 23. pa tudi Prulček.

Spalno naselje v mestu

Takšen je namreč čas odprtosti lokala, ki stoji v spalnem naselju.

Na ljubljanski občini pravijo, da so vsebini Prulčka sicer zelo naklonjeni. Menijo, da v sklopu koncertnih ciklov pripravlja kakovosten program, vendar jim lahko zaradi zgoraj navedenega odobrijo le že predpisani čas odprtosti – torej vrt do 22. ure, lokal pa do 23. ure.

Za podaljšanje časa delovanja, kot navajajo na ljubljanski občini, ni pravne podlage, razen "če bi spremenili občinski prostorski načrt MOL". Na tak način pa ima ta del mesta, utemeljen kot spalno naselje, zaslombo v pravnih okvirih, o katerih bi bilo morda v imenu širjenja središča mesta treba v prihodnosti razpravljati.

Med stanovalci in stanovalkami v bližini Prulčka so tudi tisti, ki jih dogajanje v lokalu nikoli ni motilo, zato se nad njim nikoli niso pritožili.   | Foto: Med stanovalci in stanovalkami v bližini Prulčka so tudi tisti, ki jih dogajanje v lokalu nikoli ni motilo, zato se nad njim nikoli niso pritožili.

Dodajajo, da čeprav "vodstvo Prulčka trdi, da ima podporo okoliških prebivalcev, smo v MOL v preteklosti zaznali številne prijave stanovalcev, navedeni obrat pa je bil tudi že večkrat obravnavan zaradi kršitve tako obratovalnega časa kot tudi javnega reda in miru".

A kot pravi Mihael Mažgon, so v zadnjem času tudi to urejali, od stanovalcev pa dobili potrditve, da se stanje izboljšuje. Pa tudi med stanovalci in stanovalkami v bližini Prulčka so taki, ki jih dogajanje v lokalu nikoli ni motilo in se tako nad njim tudi nikoli niso pritožili.  

Ne spreglejte