Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 8. 2016,
7.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

1

Natisni članek

pohodništvo Roblekov dom na Begunjščici

Torek, 30. 8. 2016, 7.43

6 let, 6 mesecev

Kako je nastala skoraj 60 let stara skladba Slavka Avsenika, ki je še vedno hit? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

1

Roblekov dom na Begunjščici je legendarnega ustvarjalca Slavka Avsenika navdihnil za nastanek melodije za eno najbolj priljubljenih in prepoznavnih narodno-zabavnih skladb. Večer na Robleku je še danes hit, tudi na tujih odrih, potrjuje Slavkov sin Sašo, ki z Ansamblom Saše Avsenika nadaljuje Avsenikovo glasbeno tradicijo.

Roblekov dom na Begunjščici je tako kot skladba, ki mu je posvečena, med Slovenci zelo priljubljena planinska postojanka. Tudi letos ste mu namreč z vašimi glasovi pomagali do preboja v finale akcije Naj planinska koča. Dragocen in ljub pa je bil tudi Slavku Avseniku, svetovno znanemu in priznanemu skladatelju in harmonikarju, ki je odraščal pod njim, v Begunjah na Gorenjskem, le streljaj od vasice Draga, ki je izhodiščna točka za vzpon do Roblekovega doma.

Sašo Avsenik | Foto: Roblekov dom mu je veliko pomenil

"Roblekov dom na Begunjščici je mojemu staremu očetu (Slavku Avseniku, op. p.) veliko pomenil," nam je v telefonskem pogovoru iz Švice, kjer so konec tedna nastopali, povedal vnuk pokojnega glasbenika, 25-letni Sašo Avsenik, ki z Ansamblom Saša Avsenika nadaljuje Avsenikovo tradicijo.

Roblekova "akademija" za Slavka Avsenika

"Zanj je bil poseben zato, ker je tja zahajal s prijatelji. To je bilo v obdobju po drugi svetovni vojni, ko so dom ravno obnavljali (planinski dom je bil 30. aprila 1943 požgan, 15. septembra 1946 pa obnovljen, op. a.)," razlaga Slavkov vnuk.

"Stari oče je bil v času obnove doma star 14, 15 let in harmoniko je večinoma preigraval le v domači gostilni v Begunjah, zato mu je to, da je lahko igral na Robleku, kjer so mu planinci narekovali zaporedje skladb, pomenilo neke vrste akademijo. To je vedno rad poudarjal," se spominja mladi Avsenik.

Po harmoniko v dolino in nazaj

Spomnil se je tudi anekdote, povezane z Roblekovim domom. "Dedkov najboljši prijatelj Matučev Slavko ga je nekoč menda vprašal, ali bi jim bil na Robleku pripravljen kaj zaigrati, če bi imel harmoniko. Ker je bil ata seveda takoj za akcijo, se je nemudoma odpravil v dolino po inštrument. To pomeni dve uri hoje v dolino in dobri dve uri nazaj. Vse samo za to, da bi lahko igral."

Roblekov dom na Begunjščici je eden od finalistk akcije Naj planinska koča 2016, kjer izbirate najljubšo slovensko planinsko postojanko. | Foto: Alenka Teran Košir Roblekov dom na Begunjščici je eden od finalistk akcije Naj planinska koča 2016, kjer izbirate najljubšo slovensko planinsko postojanko. Foto: Alenka Teran Košir

Uspešnica tudi na tujih odrih

Skladba Večer na Robleku "vžge" tudi v tujini, je potrdil Sašo. Je ena največjih uspešnic ansambla bratov Avsenik, le da ima nekoliko prilagojen naslov, in sicer Hoch auf den Bergeshöhn oziroma Gor na vrh gora.

Pod besedilo se je podpisal Ferry Souvan, pokojni harmonikar, saksofonist, skladatelj in pisec besedil (tudi že ponarodeli besedili skladb Tam, kjer murke cveto in Prelepa Gorenjska sta njegovo delo), melodijo pa je zasnoval Avsenik. Predstavili so jo leta 1957.

Večer na Robleku v slovenščini in izvedbi Ansambla bratov Avsenik:

... in Večer na Robleku v nemščini ter izvedbi Ansambla Saša Avsenika:

 

 

Večer na Robleku

Zakaj ste sitni, očka vi?
Prav nič vam pogodu ni.
Vedno me le kregate,
vame se obregate.

A meni, očka, le se zdi,
da moja ljub'ca všeč vam ni,
ker jo vedno karate,
grem pa rajši od vas.

Na Roblek bom odšel,
bom ljub'co sabo vzel.
Tam, kjer živi star pastir,
užival bom z ljub'co gorski mir.

Kar gori bom ostal,
tud krav'ce pasti gnal,
na Robleku z ljubco
tam, očka, srečen bom kot malokdo.

 

Ne spreglejte