Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Torek,
14. 6. 2016,
17.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

glasbeniki glasba britanska glasba brexit

Torek, 14. 6. 2016, 17.30

6 let, 7 mesecev

Kaj bi brexit pomenil za britansko glasbo?

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Foto: Getty Images

Velika Britanija svetu prispeva ogromno dobre glasbe, a tega je lahko po brexitu konec, pravijo britanski poznavalci.

Tisti na čelu britanske glasbene industrije vse umetnike in glasbenike opozarjajo, naj resno razmislijo, ali je brexit za Veliko Britanijo pametna rešitev, saj bi "osamosvojitev" hudo udarila britansko glasbo. Izvajalci in pesmi, ki zadnja leta prihajajo z Otoka, so višek glasbene industrije; Velika Britanija že dolgo ni bila glasbeno tako močna, pravijo poznavalci. A vse to se lahko konča, če bo britansko ljudstvo 23. junija na referendumu izglasovalo umik iz Evropske unije.

Zakaj takšna zaskrbljenost? Založbe se bojijo, da bi izhod iz EU spremenil avtorske pravice izvajalcev in da ti v Evropi ne bi bili dovolj dobro zaščiteni. Več kot 90 odstotkov se zato strinja, da morajo ostati del EU, kar pomeni, da bi za vse veljala enaka pravila za prodajo glasbe po vsej Evropi. To je podprto tudi s statistiko, saj je eden od štirih prodanih albumov v Evropi nastal izpod rok britanskega izvajalca.

Britanski izvajalci so britanski ekonomiji leta 2014 prinesli kar pet milijard. Na fotografiji Ed Sheeran. | Foto: Getty Images Britanski izvajalci so britanski ekonomiji leta 2014 prinesli kar pet milijard. Na fotografiji Ed Sheeran. Foto: Getty Images

Didžej in producent Mark Ronson je konec 2014 "zakuhal" eno največjih uspešnic leta 2015, Uptown Funk z Brunom Marsom. | Foto: Getty Images Didžej in producent Mark Ronson je konec 2014 "zakuhal" eno največjih uspešnic leta 2015, Uptown Funk z Brunom Marsom. Foto: Getty Images

Britanska glasba je najbolj priljubljena v Evropi

Leta 2014 je britanska glasba britanski ekonomiji doprinesla kar pet milijard evrov, a kar četrtino tega naj bi doprinesla prodaja glasbe v EU. Direktor britanskih nagrad BPI in BRIT, Geoff Taylor, se zaveda pomembnosti EU v britanski glasbeni industriji in poudarja, da ne smemo pozabiti, da je britanska glasba na samem vrhu v Evropi.

"Naj gre za močne balade pevke Adele, akustični pop Eda Sheerana, soul glasbo Sama Smitha, elektro-funk Marka Ronsona ali klasični rock skupine Iron Maiden, britanski glasbeniki še nikoli niso bili tako priljubljeni zunaj Velike Britanije, kot so zdaj," je povedal in dodal, da je Evropa izjemno pomembna britanski glasbi.

Tega se zavedajo tudi založbe same; v nedavni anketi jih je kar 78 odstotkov izglasovalo, da hočejo ostati v EU, več kot 90 odstotkov založb pa se boji, da bodo izgubile precejšen del dobička, če bo res prišlo do brexita.

Ellie Goulding že dolgo ni priljubljena samo v Veliki Britaniji. | Foto: Getty Images Ellie Goulding že dolgo ni priljubljena samo v Veliki Britaniji. Foto: Getty Images

Ogrožene turneje in promocija glasbe

Da bi bil brexit škodljiv, se zavedajo tudi nekateri glasbeniki, ki so prepričani, da bi to oteževalo promocijo albumov in turneje po Evropi. Ellie Goulding in Adele sta oboževalce že pozvali, naj oddajo svoj glas, Jamie MacColl iz benda Bombay Bicycle Club pa je dodal: "Biti del EU je velika prednost za glasbenike vseh vrst, saj lahko svobodno potujemo in dosežemo čim več oboževalcev."

Za zdaj izvajalci za nastopanje po Evropi ne potrebujejo delovne vize, a predvideva se, da bi se to po brexitu spremenilo. Ta sprememba, če bi do nje sploh prišlo, bi močneje udarila manjše, neprepoznavne glasbenike kot tiste, ki so že dosegli svetovno slavo, prinesla pa bi obilo dodatne papirologije. Organizatorji koncertov bi se posledično zato raje ukvarjali z uveljavljenimi imeni, manjše pa bi zanemarili.

Glasbeni festivali po Veliki Britaniji so eni najbolj obiskanih v Evropi. | Foto: Getty Images Glasbeni festivali po Veliki Britaniji so eni najbolj obiskanih v Evropi. Foto: Getty Images

A brexit naj ne bi vplival na potovanje v Veliko Britanijo; viz ne bodo uvedli, turisti pa bi imeli še vedno prosto pot, kar ne bi smelo vplivati na obiskanost koncertov in festivalov. A britanski glasbeni poznavalci so vseeno zaskrbljeni, menijo namreč, da bi obiskanost britanskih festivalov, ki so eni najbolj obleganih v Evropi, upadla za skoraj polovico.

Ne spreglejte