Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 6. 2018,
8.02

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

PR članek Kino Šiška glasba

Četrtek, 14. 6. 2018, 8.02

5 let, 10 mesecev

Hardf***ers v živo

Oglasno sporočilo

Strip, ki je že osemdesetih letih prejšnjega stoletja Sloveniji prinesel prvega političnega terorista, v živem branju špikerjev Radia Študent.

Hardfuckers | Foto:

Leta 1987 je v Sloveniji odjeknila eksplozija. V reviji Mladina je pričel izhajati strip z naslovom Hardfuckers, pod katerega se je podpisoval Vittorio de la Croce. Poleg krvi, seksa in nasilja, ki do takrat še nikoli niso izgledal tako živi, kot jih je risal in pisal Vitorrio, so na straneh stripa pričeli pobijati partijske funkcionarje. In da bo mera polna, strip je pričel izhajati na 25. maj, na Titov rojstni dan!

Strip in njegov avtor Zoran Smiljanić, ki se je skrival pod italijansko zvenečim psevdonimom, sta hipoma postala kultna. Hardfuckers so leta 1999 izšli tudi v vezani obliki in bili takoj razprodani. K temu je prispevala tudi vsebina, torej naveličanost glavnih likov z ostarelimi avtoritetami, kvazi vrednotami in dvoličnostjo. In če kaj, so Hardfuckers aktualni še danes!

Kdo drug bi lahko strip prebral bolje kot špikerji Radia Študent, pripovedovalci par excellence?

V torek, 19. junija, se bodo vnovič spopadli z izzivom, kako brati strip v živo, v temni dvorani, ob projekciji na velikem platnu in spremljavi zvočnih efektov. Lani smo na festivalu stripa Tinta gledali in poslušali Rdeči alarm Tomaža Lavriča, ob zaključku pomladne sezone Stripolisa pa bo ta čast doletela kultni strip Hardfuckers še enega velikana slovenskega stripa, Zorana Smiljanića.

 

Ne spreglejte