Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 10. 2013,
9.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

orkester ustvarjalnost

Torek, 1. 10. 2013, 9.12

8 let

Glasbeniki so najbolj ustvarjalni, ko ne igrajo glasbila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na univerzi v Cambridgeu so v raziskavi ugotovili, da glasbeniki svoj navdih najpogosteje najdejo takrat, ko ne igrajo svojega glasbila.

Raziskava, ki so jo izvedli pod vodstvom Johna Rinka, profesorja glasbenega nastopanja na univerzi v Cambridgeu, razkriva, da je za glasbenike precej bolj ustvarjalen čas, ko ne igrajo svojega glasbila oziroma ko ne pojejo. Precej bolj ustvarjalni so na primer med tapkanjem po pohištvu ali mrmranjem pod prho, celo med vizualizacijo plesnih gibov, ki bi se ujemali z njihovo novo skladbo.

Rink je na Royal College of Music s pomočjo intervjujev, vprašalnikov in fokusnih skupin glasbenike spraševal, kdaj se počutijo najbolj ustvarjalni ali pa kaj so počeli, ko so dobili nov uvid v svoje delo. To so opisali kot ustvarjalne epizode.

Med drugim so tudi posneli vajo igralca roga, med katero je doživel 34 ustvarjalnih epizod, kar 23 medtem, ko ni uporabljal glasbila, ampak si je mrmral, žvižgal ali dirigiral sam sebi. "Vse to pomaga pri tkanju glasbe v naše misli," ugotavlja Rink.

"Standardna domneva je bila, da skladatelj sklada, nastopajoči glasbenik posreduje in poslušalec sprejema glasbo, a o tej verigi komunikacije zdaj glasbeniki in muzikologi močno dvomimo. Nastopajoči je namreč prav tako ustvarjalen člen verige, lahko bi rekli, da soustvarja glasbo, je ne le posreduje," nadaljuje Rink.

Med raziskavo so našli štiri sestavine za doseganje ustvarjalnosti med glasbenim nastopom: svobodo, fleksibilnost, občutek "biti v trenutku" in zavzetost do podajanja glasbe občinstvu, četudi občinstvo obstaja le v glasbenikovi domišljiji. Pretirano glasbenikovo spoštovanje do skladatelja lahko tako na primer blokira glasbenikovo ustvarjalnost, saj v glasbenem svetu številni skladatelja dojemajo višje na hierarhični lestvici od nastopajočega. Ko imajo glasbeniki občutek, da lahko neko delo naredijo za svoje, so precej bolj ustvarjalni in spontani.

Kljub temu pa ne obstaja recept za odklepanje ustvarjalnosti. "Razvijanje lastne ustvarjalnosti zahteva nekaj časa, eksperimentiranja in potrpljenja, saj ustvarjalnih epizod ne moremo napovedati, niti podaljšati. Poskusi, napake in koncentracija so pomemben del procesa, ki traja vse življenje," ugotavlja Rink.

Ne spreglejte