Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 5. 2013,
14.03

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 30. 5. 2013, 14.03

7 let, 12 mesecev

Festival Godibodi z novostmi domače glasbene produkcije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na letnem vrtu Hostla Celica v Ljubljani se je včeraj odvijal drugi večer festivala sveže glasbe Godibodi, ki je tudi tokrat postregel z novostmi domače glasbene produkcije.

Večer sta odprla pevec Metod Banko in kitarist Teo Collori s pristno izvedbo skladb z nove plošče Pesem o morju. Glasbenika sta z uglasbeno poezijo domačih in tujih avtorjev popolnoma očarala zbrano občinstvo, med katerim sta bila tudi veleposlanik Republike Avstrije dr. Clemens Koja in direktor zavarovalnice Wienerstädtische v Sloveniji, mag. Thomas Schmidtmeier. Zbrano občinstvo sta še posebej navdušila z udarno pesmijo Pism od Džonija slovenskega pesnika Janeza Ramovša in požela bučen aplavz poslušalcev.

Drugi del večera je potekal v znamenju povezave med Slovenijo in Avstrijo, z nastopom avstrijske zasedbe Anton Feinig Trio z gostjo Evo Hren. Izjemen premierni skupni nastop, ki sta ga med drugimi omogočila avstrijski Kulturni Forum v Ljubljani in zavarovalnica Wienerstädtische v Sloveniji, je bil odlična mešanica novih avtorskih skladb Tonča Feiniga in izvirnih priredb ljudskih pesmi, ki, kot smo izvedeli na koncertu, niso vedno tako izvorno slovenske, kot si morda mislimo. Ob napovedi pesmi Zabučale gore je Tonč namreč razložil, kako je šele pred kratkim ugotovil, da je pesem pravzaprav posvojena iz Češke. S hudomušno pripombo "Tako je. Eni se poročijo, eni se posvojijo" je nato še enkrat z nasmeškom opozoril na nedavno poroko pevke Eve Hren, ki je v soboto, 25. maja, svojemu izbrancu dahnila usodni da.

V sklopu festivala Godibodi bodo koncerti v Ljubljani, Mariboru in Kopru potekali še v petek in soboto. V Ljubljani se bo festival v petek, 31. maja, končal s predstavitvijo prvenca edinstvene glasbenice in skladateljice Aphre Tesle z zasedbo Aphra Tesla Operating Syomstem, ki jo poleg Aphre sestavljata še klaviaturist Marko Črnčec in tolkalist Nino Mureškič, ter z nastopom etno jazz zasedbe Fake Orchestra, ki bo s skladbami z novega albuma KUD nedvomno ponovno dokazala, da je ljudska glasba lahko nadvse plesna.

Ne spreglejte