Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 7. 2012,
8.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 25. 7. 2012, 8.06

8 let

Enotedensko slavje za Chucka Berryja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dvorana slavnih rock'n'rolla bo enega izmed pionirjev rocka počastila z enotedenskim praznovanjem v okviru serije Ameriški glasbeni mojstri (American Music Masters).

Kot poroča STA, se bo slavnostni teden pričel 22., zaključil pa 27. oktobra s koncerti dobro znanih glasbenikov, katerih imena še niso v celoti znana, oder pa naj bi prevzel tudi slavljenec sam. Praznovanje v čast Chucku Berryju organizirata Dvorana slavnih rock'n'rolla in Univerza Case Western Reserve. Dvainosemdesetletni glasbeni velikan, ki se je med člane Dvorane slavnih rock'n'rolla zapisal leta 1986, je v torkovi izjavi za javnost izrazil veselje ob tovrstni počastitvi in pričakovanju dogodka.

Podobnega poklona so bili do zdaj med drugim deležni ameriška soul pevka Aretha Franklin, "kraljica rock'n'rolla " Janis Joplin ter ameriški, izjemno vplivni folk glasbenik Woody Guthrie.

Chuck Berry, ki ga mnogo ljudi pozna po skladbah Roll Over Beethoven, Johnny B. Goode, Maybellene in Rock and Roll Music, se je kot pionir rock'n'rolla poigraval z rhythm and bluesom, ga razvijal, mu dodal besedila o najstniškemu življenju, se osredotočil na kitarske sole in za piko na i dodal zabavljaške elemente – vse skupaj je močno vplivalo na pozneje razvijajočo se rock glasbo. Medtem ko je sam očitno vplival na svoje glasbene naslednike, pa je njega v zgodnjih letih navdihnil blues glasbenik T-Bone Walker.

Potem ko je v petdesetih letih postal ena najbolj prodajanih glasbenih zvezd, se je poleg intenzivnega koncertiranja kot gost pojavljal v filmih, v St. Louisu pa je ustanovil tudi klub Berry's Club Bandstand. V začetku šestdesetih je nekaj časa preživel v zaporu zaradi prevoza štirinajstletnega dekleta čez mejo zveznih držav, nato pa je ustvaril še nekaj hitov, a ti niso bili tako uspešni in vplivni, kot njihovi predhodniki.

Ne spreglejte