Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Četrtek,
11. 5. 2017,
20.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,60

5

Natisni članek

Kijev Ukrajina Eurosong nastop Evrovizija

Četrtek, 11. 5. 2017, 20.00

6 let, 6 mesecev

Hrvatom je uspel preboj v veliki finale #Evrovizija

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,60

5

Evrovizija, Hrvaška | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Na drugem polfinalnem večeru za Pesem Evrovizije se je našim sosedom Hrvatom uspelo prebiti med najboljšo deseterico in s tem v veliki finale.

Po torkovem prvem polfinalu, v katerem se našemu predstavniku Omarju Naberju ni uspelo uvrstiti v izbor najboljših za finale, je na drugem polfinalu Hrvatom uspelo dobiti vstopnico za sobotni finale. 

Hrvaški predstavnik Jacques Houdek je bil sicer tarča kritik, saj so ga obtoževali plagiatorstva; njegovi pesmi My Friend nekateri namreč očitajo, da močno spominja na veliki hit iz risanke Ledeno kraljestvo, a kot kaže, evrovizijski predstavniki ne vidijo podobnosti.

Pozornost je pritegnila tudi srbska predstavnica Tijana Bogićević, ta je predstavila skladbo, ki so ji nekateri napovedali zmago, drugi pa so se ji smejali, a v finale se, tako kot naš Omar, ni prebila.

Nastopajoči v drugem polfinalu:

Fotogalerija
1 / 18

V drugem polfinalnem večeru so si finale pripeli Bolgarija, Belorusija, Hrvaška, Madžarska, Danska, Izrael, Romunija, Norveška, Nizozemska in Avstrija.

Ti se bodo pridružili deseterici izbranih iz torkovega polfinala: Moldaviji, Azerbajdžanu, Grčiji, Švedski, Portugalski, Poljski, Armeniji, Avstraliji, Cipru in Belgiji.

Hrvati se veselijo preboja v finale. | Foto: Getty Images Hrvati se veselijo preboja v finale. Foto: Getty Images

V finalu še spopad z velikimi petimi

Za najboljših deset v drugem predizboru je glasovalo 21 držav: 18 tistih, ki so nastopile, ter še Nemčija, Francija in Ukrajina, ki imajo že zagotovljeno mesto v sobotnem finalu. Nemčija in Francija kot dve izmed velikih petih, Ukrajina pa zaradi lanske zmage in kot letošnja gostiteljica. Na prvem polfinalnem večeru so poleg nastopajočih glasovale še Italija, Španija in Velika Britanija.

Velikih pet držav prispeva največ denarja v blagajno Evrovizije, zato imajo zagotovljeno mesto v finalu. To so Nemčija, Francija, Italija, Španija in Velika Britanija.

Dvajset predstavnikov držav, ki so se morale do finala prebiti prek polfinala, se bo v soboto, 13. maja, tako spopadlo še z njimi.

Sistem glasovanja na letošnji Evroviziji: vsaka država svojim favoritom podeli točke dveh komisij, in sicer strokovne žirije in občinstva, od 1 do 8 ter 10 in 12 točk.

Save

Save

Ne spreglejte