Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Ponedeljek,
20. 8. 2012,
10.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ocenili smo

Ponedeljek, 20. 8. 2012, 10.35

6 let, 6 mesecev

Blur

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Parklive (2012)

Na dan, ko so se v Londonu s pomočjo Jessie J, Taia Cruza, One Direction in predvsem Spice Girls končevale olimpijske igre, so v Hyde parku nastopali tisti bolj frajerski bandi. New Order, The Specials, Bombay Bicycle Club in za konec Blur, skupina, po kateri se nam resnično kolca, sploh odkar se je njihov frontman Damon Albarn začel ukvarjati z glasbenimi risanimi junaki Gorillaz. Medtem ko so na sklepni prireditvi odigrali zgolj instrumentalno različico njihove uspešnice Parklife, se je v parku dogajal koncert njihovih največjih uspešnic.

Že dejstvo, da so koncert takoj naslednji dan izdali kot album na iTunes, malce pozneje bo izšel še na fizičnih nosilcih zvoka, priča o tem, da je bil koncert za Blur nekaj posebnega. Hitrost izida se seveda nekoliko pozna, saj so skladbe grobe, povsem koncertne, brez naknadnega poliranja, a za oboževalce je Parklive zbirka, ki naježi kožo.

Devetdeseta so močno odzvanjala na sklepni prireditvi, še posebej s Spice Girls, a če je peterica deklet zgolj obudila duh konca tisočletja, so ga Blur v Hyde parku nadgradili. End of the Century je dobil dvajset let višjo številko v verzih "Your Mind gets Dirty, When You Get Closer … To 50," Young and Lovely pa ima po Albarnovih besedah danes, ko imajo člani svoje otroke, veliko več pomena kot nekoč.

Skladbo Out of Time iz leta 2003, ki jo je takrat spremljal videospot o vojakinji na letalonosilki, so posvetili športnikom, ki zaradi razmer v svojih državah niso smeli nastopati na olimpijskih igrah, na oder pa so povabili Khyama Allamija iz Sirije, ki jih je spremljal na lutnji.

Že z uvodno Girls & Boys so Blur takoj osvojili občinstvo, ki je na albumu tako glasno, da v razbijaški Song 2 povsem nadomesti Damonov značilni !vu-hu". Tudi 20 let stare skladbe so dobile nov, melanholičen zven, ki se je stopnjeval proti koncu koncerta, ki so ga končal s skladbo The Universal. Že res, da so jo nedavno prodali britanskemu oskrbovalcu s plinom in elektriko, a veličastnejši konec enega redkih koncertov te skupine zadnje čase bi si težko predstavljali.

Parklive poleg novejše skladbe Under the Westway, ki naj bi jo februarja napisali prav z mislijo na ta koncert in ki v uvodu bežno spominja na Chariots of Fire, ne prinaša veliko novega, je pa zato ena vznemirljivejših zbirk skladb skupine, ki je, čeprav pogosto v senci rivalov Oasis, zaznamovala britansko glasbo zadnjih dvajsetih let.

Ne spreglejte