Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 4. 2014,
13.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Thompson

Četrtek, 24. 4. 2014, 13.32

8 let

Berlinska dvorana odpovedala Thompsonov koncert

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Berlinska koncertna dvorana Columbiahalle je odpovedala sobotni nastop kontroverznega hrvaškega pevca in desničarske ikone Marka Perkovića Thompsona.

Vzrok naj bi bila njegova politična stališča. Thompsonovi hrvaški koncertni promotorji so zatrdili, da berlinski nastop ne bo vseboval ustaških simbolov in pozdrava "Za dom - spremni".

Berlinske mestne oblasti sicer niso prepovedale Perkovićevega koncerta, a bodo njegovi gostitelji težko našli nadomestno dvorano za nastop 26. aprila, ocenjuje danes Novi list. Večernji list spominja, da je Perković v Columbia Halle v Berlinu brez težav nastopil leta 2006 in 2009. Dvorana lahko sprejme 3500 obiskovalcev.

Perkovićeva prva uspešnica je nastala med vojno Perković je svojo prvo uspešnico "Čavoglave", ki je nastala med vojno na Hrvaškem, začenjal z ustaškim pozdravom "Za dom spremni". Na njegovih koncertih so bili pogosti ustaški, fašistični in nacistični simboli, obiskovalci pa so vzklikali ustaška gesla in šovinistične slogane proti Srbom.

Pevec se je branil, da poje zgolj o domovini, bogu in družini ter da ne more odgovarjati za vedenje obiskovalcev koncerta. Toda privržencev ni nikoli pozval, naj se na njegovih koncertih odpovedo ustaški ikonografiji. Nedavno je objavil album "Ora et labora" (Moli in delaj), ki ga je nameraval predstaviti tudi v Berlinu.

Perkovića v nemškem tisku označili za nacističnega in fašističnega pevca, ki povzdiguje ustaštvo Pred napovedanim tretjim berlinskim nastopom so njegovi nasprotniki iz vrst antifašističnih aktivistov opozarjali na razširjanje sovraštva in nestrpnosti ter fašistični značaj pevčevih nastopov. V nemškem tisku so se v preteklih tednih vrstili nenaklonjeni zapisi, v katerih so Perkovića označili za nacističnega in fašističnega pevca, ki povzdiguje ustaštvo.

Perković ima nastop tudi 3. maja v Essnu. Direktor tamkajšnje dvorane je pojasnil, da niso bili seznanjeni s političnimi stališči pevca ter da pogodbe ne morejo odpovedati, je še poročal Novi list.

Thompsonove koncerte so že večkrat odpovedali tudi v nekaterih drugih evropskih državah, kot so Nizozemska, Avstrija, Švica in BiH. Perković je na sodišču izgubil tožbo proti mestu Pulj, ki ni našlo terminov za njegov nastop v tamkajšnjem amfiteatru.

Ne spreglejte