Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 7. 2012,
13.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 1. 7. 2012, 13.28

8 let

Zaključil se je MareziJazz festival

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pod okriljem Marežganskega mladinskega društva se je minulo noč v Marezigah nad Koprom zaključil že osmi festival big bandov.

Posebnost festivala je v tem, da so tovrstna srečanja daleč naokoli zelo redka, zaradi česar se festivala udeležujejo tudi mednarodno priznane skupine iz tujine, skupaj z odličnim ambientom ter izvrstnimi slovenskimi in tujimi glasbenimi skupinami pa vsako leto pričarajo nepozabno doživetje. ''MareziJazz predstavlja tudi močno promocijo Slovenije v tujini,'' je poudaril Denis Beganović – Kiki, multi-instrumentalist, aranžer, glasbeni producent, dirigent Big Banda Hrošči in vodja delavnice za pozavno v okviru jazz seminarja Zgrabi zvok.

Prvič v Sloveniji se je predstavil priznani skladatelj, dirigent in jazz pijanist, Milan Svoboda, čigar avtorsko glasbo, na katero je v veliki meri vplival Frank Zappa, je zaigral in interpretiral njegov Jazz Orchestra Praškega konzervatorija. ''Vsak koncert je dogodivščina zase. Nikoli nimamo vnaprej pripravljenega seznama skladb, temveč vsak koncert zgradimo na podlagi atmosfere, občinstva in občutij. Nad vsebino in energijo festivala smo navdušeni in v veselje bi nam bilo se vrniti še kdaj,'' so povedali glasbeniki.

V avtorsko glasbo se je lansko jesen pod taktirko novega dirigenta podal tudi domači Big Band Hrošči, čigar člani sestavljajo organizacijski odbor festivala. ''Big band je poslušalcem ponudil zelo energičen nastop, kar je bilo vidno tudi pri odzivu občinstva. Moja prva avtorska skladba zanje, Weekend in Sarajevo, in unikatni aranžmaji nakazujejo našo novo vizijo, po čemer se bo big band največ razlikoval od vseh ostalih tovrstnih skupin,'' nam je po njihovem včerajšnjem nastopu zaupal novi vodja, Denis Beganović – Kiki.

Poleg zgoraj naštetih velja z letošnjega festivala izpostaviti še nastop Big Band Orkestra Slovenske vojske, ruskega Akademik Banda, Big Banda Krško, skupino Oto Pestner & Jazz Club Gajo Quartet, mlade rock nadebudneže StillOut in nenazadnje glasbeno skupino Areia, ki je z brazilskimi ritmi navdušila in sklenila MareziJazz 2012.

''Več kot 300 nastopajočih glasbenikov, navdušeni obrazi tisočih obiskovalcev, bučni aplavzi in konstantno polno prizorišče so dokaz, da smo pred osmimi leti naredili pravi korak in oblikovali prireditev, ki ji daleč naokoli ni para,'' je svoje občutke ob zaključku edinega festivala big bandov pri nas in enega največjih na evropskih tleh strnil Igor Bržan, vodja organizacijskega odbora festivala.

Ne spreglejte