Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 8. 2023,
19.02

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

nagrade Italija festival film

Sobota, 12. 8. 2023, 19.02

8 mesecev, 3 tedne

V Locarnu zmagal iranski film Critical Zone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20
Locarno, filmski festival | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Igrani film Mantagheye bohrani z angleškim naslovom Critical Zone iranskega režiserja Alija Ahmadzadeja je osvojil zlatega leoparda 76. mednarodnega filmskega festivala v Locarnu. Film o vsakdanu prekupčevalca mamil iz Teherana v kriptičnih podobah reflektira življenje v državi, kjer svoboda ni samoumevna.

Ahmadzadeja so iranske oblasti pred festivalom pozvale, naj filma v Locarnu ne pokaže, festivala sam ni smel obiskati. Nagrada njegovemu filmu je umetniško priznanje in hkrati znak solidarnosti z iranskimi filmskimi ustvarjalci, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za mednarodno koprodukcijo Stepne je nagrado za najboljšo režijo prejela ukrajinska, v Kijevu in Berlinu živeča režiserka Maryna Vroda. Njen igrani film prikazuje podeželsko življenje v Ukrajini, daleč stran od vojne. S podelitvijo omenjenih nagrad in z večino drugih odločitev so žirije v glavnem zadovoljile pričakovanja.

Igralka Clara Schwinning je za vlogo v filmu Ein schöner Ort prejela nagrado za najboljšo igro.

Trendi Polanski se zaradi kontroverznosti ne bo udeležil filmskega festivala v Locarnu

V konkurenci mladih ustvarjalcev je nemška režiserka Katharina Huber za filozofsko družbeno panoramo Ein schöner Ort prejela nagrado za najboljšo mlado režiserko. Isold Halldorudottir in Stavros Zafeiris, glavna igralca v nemškem igranem filmu Touched, ki so ga prav tako prikazali v konkurenci mladih ustvarjalcev, pa sta bila nagrajena za svoje igralske dosežke.

V kategoriji eksperimentalnih filmov je glavno nagrado za kratki igrani film prejela petnajstminutna drama En Undersogelse af Empati z angleškim naslovom A Study of Empathy nemške režiserke Hilke Rönnfeldt, ki je nastala v dansko-nemški koprodukciji.

V kategoriji eksperimentalnega filma so z glavno nagrado za kratki igrani film počastili tudi nemško-brazilsko koprodukcijo Du bist so wunderbar brazilskega režiserskega dvojca Leandro Goddhino in Paulo Menezes.

Žirija osrednjega tekmovalnega programa pod vodstvom francoskega igralskega zvezdnika Lamberta Wilsona je drugo najpomembnejšo nagrado podelila filmu Nu astepta prea mult de la sfarsitul lumii z angleškim naslovom Do Not Expect Too Much From the End of the World Romuna Raduja Jude. Režiser, ki je postal mednarodno znan, ko je leta 2021 na Berlinalu za film Bad Luck Banging or Loony Porn prejel zlatega medveda, se v igranem filmu, v katerem v stranski vlogi nastopa Nina Hoss, kritično sooča s socialno nepravičnostjo v svoji domovini.

Sarajevo Film Festival
Trendi V Sarajevu se začenja letošnji filmski festival

Prvič doslej so v Locarnu za igralske dosežke podelili nagrade, ki so spolno nevtralne. Ena dveh takšnih nagrad je šla v roke grške igralke Dimitre Vlagopolou za vlogo mlade ženske, ki jo preganja kapitalizem, v igranem filmu Animal. Nagrajena je bila tudi Nizozemka Renee Soutendijk. V antikolonialistični drami Sweet Dreams igra ženo lastnika plantaže, ki se na osupljiv način zoperstavlja moškemu nasilju.

Nagrade so v Locarnu razglasili danes popoldne. Zvečer naj bi vse zmagovalke na gala dogodku, ki bo v slikovitem dopustniškem kraju na švicarski obali jezera Maggiore potekal na trgu Piazza Grande, predstavili občinstvu.

V mednarodnem tekmovalnem programu je bilo 17 filmov z vsega sveta. Skupaj so na festivalu, ki se je začel 2. avgusta, prikazali 214 kratkih, eksperimentalnih, dokumentarnih in igranih filmov.

Mladi levi
Trendi Kolektivnost v ospredju letošnjih 26. Mladih levov
Bradley Cooper
Trendi Bradleyja Cooperja zaradi stavke v Hollywoodu ne bo na beneškem festivalu
Ne spreglejte