Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 8. 2014,
7.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Lauren Bacall

Sreda, 13. 8. 2014, 7.16

8 let

Umrla legendarna igralka Lauren Bacall

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V New Yorku je zaradi kapi umrla 89-letna legendarna filmska igralka Lauren Bacall, ki je zaslovela leta 1944 s filmom Imeti in ne imeti.

V omenjenem filmu je nastopila s Humphreyjem Bogartom, s katerim sta se leto pozneje poročila in postala eden najbolj znanih hollywoodskih parov. Njun zakon je trajal do Bogartove smrti leta 1957, skupaj sta imela dva otroka. "Bil je zelo poseben moški. Hočem reči, da sem bila zelo srečna, da sem ga imela. Popolnoma nič se ne pritožujem," je Bacalova povedala leta 2005 v intervjuju z Larryjem Kingom.

Z Bogartom je posnela še filme Veliki sen, Mračen prehod in Key Largo. A v filmu Imeti ali ne imeti je nastal tudi znameniti stavek, ki so ga zelo pogosto citirali in je postal eden izmed najbolj prepoznavnih trenutkov na filmskih platnih: "Saj veš, ni se treba igrati z mano, Steve. Ni ti treba nič reči in nič narediti. Popolnoma nič. Mogoče samo zažvižgati. Saj znaš žvižgati, kajne Steve?" Treba pa je dodati, da je bila Lauren stara le 20 let, ko je posnela film. Samo poglejte, kako je v tej sceni brez velikega napora osvojila Bogarta.

Bacallova se je leta 1961 poročila z igralcem Jasonom Robardsom, vendar je zakon trajal le osem let. Med obema zakonoma je bila zaročena tudi s Frankom Sinatro.

Častni oskar V svoji filmski karieri je dobila častnega oskarja in nominacijo za oskarja za stransko žensko vlogo v filmu Ogledalo ima dva obraza ter tri nominacije za televizijske nagrade emmy.

Nastopila je tudi na odrskih deskah v New Yorku in leta 1970 dobila nagrado toni za glavno igralko v muzikalu Aplavz in leta 1981 za muzikal Ženska leta.

Raje na odru, kot pa v filmu V intervjuju z Larryjem Kingom je tudi povedala, da je bilo igranje na odrskih deskah zanjo sanjska služba. "Ko se zavese dvignejo, je oder tvoj. Takoj dobiš odgovor občinstva, ali je tvoje delo v redu. Filmi so super in odlični, če je vse dobro. Ampak nikoli ne dobiš takojšnjega odziva, šele šest mesecev pozneje, ko je film že v kinematografih."

Rodila se je 16. septembra leta 1924 v New Yorku kot Betty Joan Perske ter kot najstnica začela igrati in nastopati kot model. Leta 1942 je postala mis Greenwich Village, naslednje leto pa je bila na naslovnici revije Harper's Bazaar, kar ji je zagotovilo avdicijo za film z Bogartom. Pozneje je tudi zaradi svojega rezkega glasu in predirljivega pogleda postala ena izmed največjih filmskih zvezd.

Bacallova je v svoji bogati igralski karieri nastopala s Kirkom Douglasom, Garyjem Cooperjem, Marilyn Monroe, Johnom Waynom in Gregoryjem Peckom.

Odzivi drugih zvezdnikov Smrt ene zadnjih legend iz zlatega obdobja Hollywooda je z besedami obžalovanja pospremilo več filmskih in drugih zvezdnikov. "Kakšna strašna izguba za vse," je za Entertainment Weekly zapisala oskarjevka Barbra Streisand, ki je z Bacallovo sodelovala v filmu Ogledalo ima dva obraza iz leta 1996, ki ga je režirala Streisandova in v katerem je nastopila kot njena hči. "Najprej Robin (Williams), ki je bil genij, in zdaj Lauren," je zapisala Streisandova in dodala: "Bil je privilegij, da sem jo poznala, z njo igrala in bila njena režiserka."

"Zdaj smo izgubili veliko Lauren Bacall," je na Twiterju zapisala Mia Farrow, mlajši igralski kolega John Cusack pa je komentiral: "Dama vseh dam." Za rock glasbenika Genea Simmonsa je bila vrhunska igralka, ki jo bodo zelo pogrešali.

Ne spreglejte