Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 2. 2023,
10.23

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

1

Natisni članek

smrt oskar režiser

Sobota, 11. 2. 2023, 10.23

1 leto, 2 meseca

Umrl znani angleški režiser, ki je prejel štiri oskarje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

1

Hugh Hudson | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Umrl je angleški režiser Hugh Hudson, najbolj znan po filmski uspešnici Ognjene kočije iz leta 1981, za katero je prejel štiri oskarje. Umrl je v petek v 86. letu starosti, je po pisanju tujih tiskovnih agencij sporočila njegova družina.

Kot je še zapisala družina, je umrl v bolnišnici v Londonu po krajši bolezni.

Burt Bacharach
Trendi Umrl legendarni ameriški skladatelj pop glasbe

Film Ognjene kočije je bil nominiran za sedem kipcev

Hudsona je k velikem uspehu ponesel film Ognjene kočije, ki pripoveduje zgodbo o dveh britanskih športnikih. En od njiju je mladi Jud, ki se v boj za olimpijsko zlato na poletnih olimpijskih igrah leta 1942 poda tudi zaradi preseganja predsodkov. Film je prejel štiri oskarje – za najboljši film, izvirno glasbo, scenarij in kostume. V spominu je ostal tudi zaradi glasbe grškega skladatelja Vangelisa, ki je umrl lani. Skupaj je bil film nominiran za sedem kipcev, tudi za najboljšega režiserja.

"Nadvse sem užaloščen, ker je umrl moj veliki prijatelj Hugh Hudson, ki sem ga poznal več kot 45 let. Ognjene kočije so bile ena največjih izkušenj v mojem poklicnem življenju," je povedal britanski igralec Nigel Havers, eden od zvezdnikov tega filma.

Eden najbolj kontroverznih britanskih filmov

Po podatkih Britanskega filmskega inštituta (BFI) so Ognjene kočije postale eden najbolj kontroverznih britanskih filmov tistega desetletja, ker so ga dojemali kot "radikalno obtožbo snobizma establišmenta". BFI ga je uvrstil na 19. mesto 100 najboljših britanskih filmov. V intervjuju za časopis Guardian leta 2012 je Hudson ocenil, da ga je filmski producent David Putnam izbral za režijo, ker je čutil, da se bo kot režiser posvetil temam razrednih in rasnih predsodkov.

Hudson, ki se je rodil leta 1936 v Londonu, je hodil v internat, preden je odšel študirat na kolidž Eton. "Poslali so me v Eton, ker je moja družina hodila tja že več generacij, vendar sem sovražil vse predsodke," se je spominjal tega obdobja. V kreativno industrijo je vstopil v 60 letih, ko je delal v londonskem oglaševalskem podjetju, nato pa se je preselil med dokumentarne filme in televizijske oglase.

Poleg največjega kinematografskega uspeha je režiral še nekatere filme, v katerih so zaigrali znani igralci, kot so Al Pacino, Colin Firth in Kim Basinger. Med drugim se podpisuje pod pustolovski film Greystoke: Legenda o Tarzanu, gospodarju opic iz leta 1984.

Elena Fanchini
Sportal Nekdanja italijanska smučarka izgubila boj z boleznijo
Miroslav Blažević
Sportal Ob smrti trenerja vseh trenerjev: Enourni šov hrvaške legende, ki ljubi Slovenijo in denar
Ne spreglejte