Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 12. 2011,
14.14

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

božič

Četrtek, 8. 12. 2011, 14.14

8 let, 1 mesec

Praznično recikliranje glasbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tudi letos predpraznično obdobje na glasbeni sceni zaznamujejo izidi božičnih albumov, zbirk uspešnic in posebne izdaje starih albumov.

Čeprav božične skladbe še niso povsem zavzele lestvic singlov, na lestvicah albumov že gnezdijo albumi, kot so Christmas Michaela Bubleja in seveda Under the Mistletoe Justina Bieberja. Kot je v navadi, glasbeniki le redko za praznike postrežejo z novimi skladbami, saj so predelave starih božičnih klasik najbolj preverjen recept za predpraznično služenje. Če prodaja albumov na CD-jih vztrajno pada, pa so ti še vedno boljše darilo od kupona za digitalni nakup glasbe. Temu primerno lahko letos izbiramo tudi med serijo posebnih izdaj starih albumov, h katerim založbe dodajo lično embalažo ter tu in tam kakšen modni dodatek.

Letošnja božična bera

Poleg že omenjenih albumov Michaela Bubleja in Justina Bieberja je za ljubitelje igralke Zooey Deschanel letos zagotovo najbolj zaželeno darilo njen božični album A Very She & Him Christmas, ki ga lahko kupite skupaj z rokavicami in kapo, na katerih je napis njene zasedbe She & Him. Brez skrbi, album je izšel tudi na vinilu.

Predprazničnemu času primerno se je na Billboardovi lestvici znašel tudi koncertni album Andree Bocellija, božični album s skladbami iz nadaljevanke Glee, album priredb Susan Boyle z naslovom Someone To Watch Over Me, pa tudi božični album enajstletne ameriške pevke Jackie Evancho.

Božičnih singlov ne bo zmanjkalo

Skupina The Killers je tako kot vsako leto tudi tokrat izdala božični singel z naslovom The Cowboy's Christmas Ball, čeprav priljubljenosti skladbe ¡Happy Birthday Guadalupe!, ki so jo kot božični singel izdali predlani, verjetno tudi letos ne bodo presegli.

Med najbolj predvajanimi božičnimi uspešnicami bo letos najbrž duet Justina Bieberja in Mariah Carey z večno All I Want For Christmas Is You, v kateri se Bieber bojuje s svojim na novo znižanim glasom, My Morning Jacket so posneli When the Bells Start Ringing, Kelly Clarkson pa I'll Be Home For Christmas in ne dvomimo, da se jih bo v naslednjem tednu pojavilo še nekaj.

Stara glasba v novi embalaži

Dobesedno. Letos so svoje stare albume ponovno izdali U2 (Achtung Baby), Nirvana (Nevermind), The Who (Quadrophenia) in Smashing Pumpkins (Siamese Dream), zbirko svojih studijskih albumov je v lični škatli izdal Leonard Cohen, of Montreal so svoje albume izdali na kasetah (!) in jih zložili v leseno škatlo, nekaj skupin pa je letos izdalo svoje zbirke uspešnic. Po zaključku kariere so to storili R.E.M., svoje single so izdali Gorillaz, nekakšna zbirka uspešnic pa je tudi posmrtni album Amy Winehouse, Liones: Hidden Treasures. Najbolj prodajana glasbenica stoletja je na CD-ju in DVD-ju izdala koncertne posnetke iz londonske Royal Albert Halla.

Ne spreglejte