Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 10. 2023,
22.17

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

Natisni članek

slovenski film

Ponedeljek, 23. 10. 2023, 22.17

6 mesecev, 1 teden

Novi slovenski film v središče postavlja družinsko nasilje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39
Izgubljeni sin | Foto Asiana Jurca Avci

Foto: Asiana Jurca Avci

Začelo se je snemanje Izgubljenega sina, drugega igranega celovečernega filma režiserja in scenarista Darka Štanteta.

Film Darka Štanteta Izgubljeni sin pripoveduje zgodbo o uspešnem kriminalistu, ki rešuje primere družinskega nasilja, s katerim se je moral soočiti tudi v lastni preteklosti. V glavnih vlogah nastopajo Jure Henigman, Nejc Cijan Garlatti in Igor Samobor. V filmu igrajo še Lara Vouk, Tamara Avguštin, Goran Bogdan, Svit Šturbej, Nika Rozman, Liam Benjamin Štante, Timon Šturbej in Matej Zemljič. Filmska ekipa bo snemala 30 dni na več lokacijah v Ljubljani in okolici ter v Trstu. 

Andrej (Jure Henigman) je uspešen kriminalist, ki dela na primerih družinskega nasilja. Na eni od intervencij se izkaže, da je nasilnež njegov odtujeni mlajši brat Kristian (Nejc Cijan Garlatti), s katerim se nista videla že dvanajst let. Andreja začne preganjati občutek krivde, ker je pred mnogo leti odšel od doma, Kristiana in mamo pa prepustil nasilnemu očetu (Igor Samobor). Bratu skuša zato na vsak način pomagati, pri tem pa mu postaja nevarno podoben in s tem postavlja svoje osebno in profesionalno življenje na kocko.

Z leve: Nejc Cijan Garlatti, Liam Benjamin Štante in Jure Henigman | Foto: Asiana Jurca Avci Z leve: Nejc Cijan Garlatti, Liam Benjamin Štante in Jure Henigman Foto: Asiana Jurca Avci

"S filmom želim na realističen način prikazati dinamiko odnosov med posamezniki v različnih življenjskih obdobjih, ki so odraščali v družinah, kjer so bili žrtve raznih oblik nasilja. Sprašujem se, ali je mogoče prekiniti krog nasilja, ki se pogosto prenaša iz generacije v generacijo, žrtev pa postane nasilnež," je o svoji režijski viziji povedal Štante. "Kljub težki zgodbi, ki jo obravnavam, pa želim ustvariti film, ki bi komuniciral s čim širšim občinstvom in omogočil prostor za diskurz o obravnavani temi."

Izgubljeni sin je drugi celovečerni film Darka Štanteta (skrajno desno). | Foto: Asiana Jurca Avci Izgubljeni sin je drugi celovečerni film Darka Štanteta (skrajno desno). Foto: Asiana Jurca Avci

Darko Štante je leta 2018 s svojim prvencem Posledice, ki je imel svetovno premiero na mednarodnem filmskem festivalu v Torontu, doživel precejšen uspeh. Film so prikazali na več kot 40 filmskih festivalih in je prejel številne nagrade, med drugim pet nagrad na 21. Festivalu slovenskega filma. V kinodistribucijo je prišel v ZDA, Franciji, Nemčiji, na Tajvanu, v Združenem kraljestvu in Kanadi, odkupile pa so ga tudi pretočne platforme HBO, Amazon Prime in drugi VOD-kanali.

Oglejte si še:

Je kir ke riku?
Trendi Prva komedija v pohorskem narečju napolnila kar sedem kinodvoran
To je rop
Trendi Na Vršiču padla prva klapa nove slovenske črne komedije
Ne spreglejte