Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 5. 2019,
15.10

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,55

3

Natisni članek

glasovi Evrovizija

Nedelja, 19. 5. 2019, 15.10

4 leta, 11 mesecev

Kako smo na Evroviziji glasovali Slovenci in kdo je glasoval za nas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,55

3

Srbija Makedonija | Slovensko občinstvo je v predizboru največ glasov namenilo srbski predstavnici Neveni Božović, v finalu pa predstavnici Severne Makedonije Tamari Todevski. | Foto Getty Images

Slovensko občinstvo je v predizboru največ glasov namenilo srbski predstavnici Neveni Božović, v finalu pa predstavnici Severne Makedonije Tamari Todevski.

Foto: Getty Images

Znano je, komu so žirije in gledalci iz posameznih sodelujočih držav podelili svoje glasove.

Na uradni spletni strani izbora Pesem Evrovizije so razkrili podrobne podatke o delitvi točk tako v predizborih kot v sobotnem finalu.

Evrovizija 2019 Slovenija
Trendi Zala in Gašper sta v finalu Evrovizije!

Največ točk od češke žirije ter srbskih in hrvaških gledalcev

V predizboru, iz katerega sta se Zala Kralj in Gašper Šantl uvrstila v veliki finale, jima je bila najbolj naklonjena strokovna žirija Češke, ki jima je podelila najvišjo oceno - 12 točk. Točke so jima prisodile tudi žirije Poljske in Portugalske (8 točk), Srbije in Gruzije (7 točk), Islandije, Cipra in Finske (5 točk), Španije, San Marina in Avstralije (4 točke), Madžarske (3 točke) ter Grčije in Črne gore (1 točka).

Na televotingu sta se medtem v predizboru najbolje odrezala v Srbiji, kjer sta od občinstva prejela 10 točk, gledalce sta prepričala tudi v Črni gori, na Poljskem in v Belorusiji (8 točk), Estoniji, na Portugalskem, Finskem in Madžarskem (7 točk), na Češkem, Islandiji, v Grčiji in Gruziji (5 točk), v San Marinu, Španiji in Belgiji (3 točke) ter Franciji (2 točki).

Evrovizija 2019 Slovenija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Tudi v finalu jima je bila najbolj naklonjena strokovna žirija Češke, ki jima je prisodila 10 točk, enako je odločila tudi poljska žirija, 6 točk sta dobila od finske, 4 od azerbajdžanske, gruzijske, grške in litovske, 3 od portugalske, eno točko pa od španske žirije.

Med gledalci sta medtem s svojim finalnim nastopom najbolj prepričala Hrvate in Srbe, ki so jima s televotingom namenili 10 točk, sledijo Estonci s 7 točkami, Rusi s 6, Belorusi s 5, Črnogorci in Poljaki s 4, Madžari in Nemci s 3, Latvijci, Makedonci in Avstrijci z 2 in Finci z 1 točko.

Gašper Zala
Trendi Zala in Gašper: Poskušava dojeti, kaj se nama je zgodilo #video

Kako smo glasovali Slovenci

Slovenska strokovna žirija, ki so jo sestavljali Žiga KlančarUrša MihevcUla LožarMate Brodar in Urša Vlašič, je v predizboru z največ, 12 točkami nagradila predstavnike Češke, sledili so Grčija, Belorusija, Ciper, Belgija, Srbija, Islandija, Poljska, Madžarska in Estonija. Tudi v finalu so najvišje ocenili Češko, sledili so Azerbajdžan, Italija, Švedska, Nizozemska, Švica, Danska, Francija, Severna Makedonija in Malta.

Slovensko strokovno žirijo so najbolj navdušili predstavniki Češke. | Foto: Andres Putting (EBU) Slovensko strokovno žirijo so najbolj navdušili predstavniki Češke. Foto: Andres Putting (EBU)

Slovenski gledalci so se odločili nekoliko drugače.

V predizboru so najvišje ocenili Srbijo, za njo pa Islandijo, Estonijo, Črno goro, Madžarsko, Češko, Avstralijo, San Marino, Belorusijo in Poljsko. V finalu je največ glasov slovenskega občinstva dobila Severna Makedonija, sledile so Srbija, Italija, Islandija, Norveška, Nizozemska, Švica, Danska, Avstralija in Estonija.

Preberite še:

Duncan Laurence
Trendi Kdo je 25-letni Nizozemec, ki je zmagal na Evroviziji? #video
Ne spreglejte