Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 1. 2024,
8.13

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

album Green Day

Petek, 5. 1. 2024, 8.13

3 mesece, 3 tedne

Green Day čez dva tedna z novim albumom Saviors

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00
Green Day, Billy Jo Armstrong | Skupina je v svojem energičnem glasbenem izrazu, bogatem z nalezljivimi refreni in melodijami ter z uporniško angažirano sporočilnostjo, znova obudila duha prvega vala punka. | Foto Profimedia

Skupina je v svojem energičnem glasbenem izrazu, bogatem z nalezljivimi refreni in melodijami ter z uporniško angažirano sporočilnostjo, znova obudila duha prvega vala punka.

Foto: Profimedia

Ameriški punkrockerji Green Day za 19. januar napovedujejo izid novega, 14. studijskega albuma z naslovom Saviors. Poleg naslovne, že objavljene skladbe The American Dream Is Killing Me, bo na albumu še 15 skladb, ki jih bodo predstavili tudi na turneji. To bodo začeli 30. maja v Španiji, nastopili pa bodo tudi v drugih evropskih državah.

Po pisanju portala Louder skupina tudi tokrat ne bo razočarala s svojim sporočilom, ki je uperjeno proti nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu, obenem ne bodo prizanesli niti poslovnežu Elonu Musku.

Že ob oktobrskem izidu prvega singla z albuma z naslovom The American Dream Is Killing Me je frontman skupine Billie Joe Armstrong povedal, da je pesem napisal pred več kot tremi leti, vendar je ni želel vključiti na album Father of All Motherfuckers iz leta 2020, ker po njegovem mnenju ni bila primerna za tako strašno politiko in razdeljenost v ZDA.

"Toda tokrat smo opozorili nanjo in zdelo se nam je, da je za to popoln čas. Za nekaj časa smo se odmaknili od politike, saj nismo želeli biti kot še en strokovnjak na CNN, ki kaže s prstom," je še pojasnil Armstrong.

Poleg omenjene skladbe, ki vzbuja asociacije na uspešnico Wake Me Up When September Ends, so v javnosti že predstavili tudi pesem z naslovom 1981, in sicer junija lani na festivalu v Quebecu.

Album izide 19. januarja

Album, ki bo izšel 19. januarja, bodo predstavili tudi na turneji, na kateri se jim bodo pridružile glasbene skupine Smashing Pumpkins, Rancid in Linda Lindas. Turnejo bodo odprli s koncertom na festivalu O Son do Camino na hribu Monte do Gozo, ki leži nedaleč stran od mesta Santiago de Compostela, 1. junija bodo nastopili v Madridu. Nato so predvideni koncerti še v Franciji, Nemčiji, Avstriji, Italiji, na Nizozemskem, Irskem in v Veliki Britaniji, kjer bodo evropski del turneje sklenili v Londonu 29. junija. Mesec pozneje se bodo podali še na ameriški del turneje, je mogoče razbrati na uradni strani skupine.

Trio Green Day poleg pevca in kitarista Armstronga sestavljata še basist Mike Dirnt in bobnar Tre Cool. Skupina je v svojem energičnem glasbenem izrazu, bogatem z nalezljivimi refreni in melodijami ter z uporniško angažirano sporočilnostjo, znova obudila duha prvega vala punka.

Leta 2017 nazadnje v Sloveniji

Od leta 1986, ko so začeli na neodvisni kalifornijski punk sceni, so Green Day posneli 13 studijskih albumov, med katerimi veljata za najbolj uspešna Dookie (1994) in konceptualni American Idiot (2004), ki je, prirejen v rock muzikal, zavzel tudi odrske deske Broadwaya. Prodali so skoraj 90 milijonov izvodov plošč, kar jih uvršča med najbolje prodajanje glasbenike, prejeli so različna priznanja, med njimi pet grammyjev, vplivali na generacije glasbenikov ter bili sprejeti v dvorano slavnih rock'n'rolla.

Leta 2017 so po 19 letih drugič gostovali v Sloveniji, in sicer so nastopili v dvorani Stožice, kjer so predstavljali album Revolution Radio.

Julian Lennon
Trendi Pesem Hey Jude za Juliana Lennona ostaja temačna
Olivia Rodrigo
Trendi To je po oceni kritikov najboljši album letošnjega leta
Miley Cyrus
Trendi Billboard objavil seznam najbolj poslušanih pesmi leta 2023
Ne spreglejte