Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Petek,
12. 8. 2011,
14.29

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

festival

Petek, 12. 8. 2011, 14.29

8 let, 1 mesec

FOTO: Terraneo

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zveneča glasbena imena, opuščeni vojaški hangarji in nekaj malega ekologije so zaznamovali prvi festival Terraneo v Šibeniku.

Ob pravi inflaciji poletnih glasbenih festivalov se včasih zdi, da za nove praktično ni več prostora. Glasbene skupine se ponavljajo, zato si organizatorji poleg glasbene poskušajo izmisliti še kakšno dodatno zgodbo, ki bo njihov festival ločila od preostale poletne ponudbe. V Šibeniku, kjer so letos prvič organizirali festival Terraneo, so se odločili za zgodbo o ekofestivalu, čeprav so obiskovalce zagotovo bolj kot ljubezen do narave na festival privabila zveneča glasbena imena. Ekološko dimenzijo festivala smo tako v torek zvečer na nekdanjem vojaškem območju iskali zaman. Že samo okolje, kjer so nas pozdravili opuščeni vojaški hangarji, nadzorne utice in ograja iz bodeče žice, je spominjalo na vse kaj drugega kot pa na ekologijo in ljubezen do narave, čeprav ne dvomimo, da je večdnevna zabava na asfaltiranem območju morda res naravi prijaznejša, vsaj kar zadeva uničevanje lokalnega rastlinja in živalstva. Medtem ko smo prvi večer iskali še kakšen nezapolnjen smetnjak, v katerega bi odvrgli plastični pribor, s katerim smo prej pomalicali "rasta pasto", zelenjavno nabodalo in storž koruze z vegetarijanske stojnice, se je stanje naslednji dan izboljšalo, po pregledu dnevnega dogajanja, ki je temeljilo na delavnicah na sosednjih lokacijah, pa se nam je tudi razkrila teoretična ekološkost festivala.

Poleg zvenečih imen, kot so The National, La Roux, Janelle Monae in The Raveonettes, so na Terraneu v dveh glasbenih hangarjih občinstvo zabavali tudi DJ-i. Med premori največjih zvezd se je tako vedno kje kaj dogajalo, tudi s kulinaričnega vidika. Poleg standardne ponudbe pleskavic, hot dogov in hamburgerjev so namreč poskrbeli tudi za "rastlinojedce". Ti so se poleg na že omenjeni vegetarijanski stojnici lahko okrepili tudi s sadnimi smoothieji, katerim so lahko za dodatnih 10 kun primešali kapljico rujnega, ter z vaflji, ni pa manjkalo niti palačink in kokic. Za žejne so poleg številnih postojank s pivom postavili tudi rakija bar, kjer je bila ponudba sadnih okusov res bogata, s posebno leseno uto pa so poskrbeli tudi za kadilce.

Za neozdravljive potrošnike so postavili nekaj stojnic z nakitom, dišečimi mili, majicami, vinilkami in drugimi spominki, najbolj pa nas je zabaval šotor spletnega ponudnika, kjer so za posebne igre postavili boksarski ring. Seveda so se takoj, ko se je v šotoru začela zabava, v ringu znašli plesalci, kar pa je bilo očitno v nasprotju z željami organizatorjev, zato so imeli DJ-i v šotoru poleg vrtenja glasbe še nalogo, da vsakih 10 minut podijo plesalce iz ringa. Nekaj obiskovalcev so prepodili tudi mestni redarji, ki so prvi večer odstranjevali avtomobile, parkirane ob cesti namesto na plačljivem festivalskem parkirišču.

Ne spreglejte