Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 5. 2010,
10.40

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 30. 5. 2010, 10.40

8 let, 1 mesec

Bajaga razgrel Križanke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Stari znanec slovenskih odrov, legendarni Momčilo Bajagić Bajaga, ki velja za eno največjih glasbenih ikon z območja nekdanje Jugoslavije, je na deževno majsko soboto razgrel ljubljanske Križanke.

Tokrat je Bajaga prijetno presenetil, saj se je koncert začel točno ob uri. Otvoril ga je z legendarnim komadom "Berlin" in tako napovedal nepozaben koncert. S svojimi zvestimi spremljevalci Instruktori, v sestavi Miroslav Cvetković na basu, Saša Lokner na klaviaturah, Žika Milenković na kitari in Čedomir Macura za bobni, je s koncertom počastil 25-letnico izida svoje prve plošče "Pozitivna geografija".

Tako kot že ničkolikokrat doslej je Bajaga skupaj s svojim nepogrešljivim spremljevalnim bandom znova postregel z neverjetno koncertno energijo. Kot posebni gost se jim je na odru pridružil nekdanji član zasedbe Instruktori, Dejan Cukić, ki je dokazal, da stari mački še zdaleč niso za staro šaro.

Kitarist Žika, ki je že po stari navadi skrbel za humorne vložke med komadi, se je čudil, kako je mogoče, da skupaj preigravajo že 25 let in so iz dneva v dan starejši, občinstvo pa je vse mlajše in lepše. Ni mogel niti mimo nogometa in je za finale letošnjega svetovnega prvenstva v šali napovedal spopad med Slovenijo in Srbijo.

Po odpovedanem koncertu novembra lani, so ljubitelji prvinskega pop-rocka in jugonostalgiki končno prišli na svoj račun. Z bogatim repertoarjem – postregel je s številnimi klasikami z vseh njegovih albumov, med drugim "Plavi Safir", "Ti se ljubiš", "Tamara", "Sa druge strane jastuka", "Muzika na struju", "220 u voltima", "Godine prolaze", nepozabno "Ruski voz" in številnimi drugimi – je Bajaga dodobra razgrel dvorano Plečnikovih Križank.

Na zahtevo generacijsko raznolikega občinstva, ki je na vse grlo prepevalo v en glas, so se Bajaga in prijatelji na oder vrnili dvakrat. Po prvem bisu je sledila, slovenskemu občinstvu zdaj že dobro znana, skladba "Slovenačka reč", ki jo je Bajaga odpel v slovenščini. Občinstvo je pelo v en glas: "Ti veš, da sem sam, da resnica je zame preveč. Hočem, da... nešto da kažem ali ne znam to slovenačku reč... Prešerna bi ti bral, ko da sem pravi Gorenc, tisoč krat jaz bi zate prebral cel Sonetni venc ...". Po drugem bisu, se je Bajaga občinstvu še enkrat zahvalil za nepozaben koncert in vse zbrane povabil na prijetno spanje s klasiko "Zažmuri", ki ga je pred 23 leti izstrelila med zvezde.

Na to majsko soboto so se tla Križank tresla v ritmih srbskega rock'n'rolla. V srcih Slovencev je očitno še vedno prisotna jugo nostalgija. Bajaga je tako s koncertom napovedal še dolgo in vroče koncertno poletje.

Ne spreglejte