Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 4. 2024,
15.24

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

koncert Niet

Ponedeljek, 22. 4. 2024, 15.24

1 teden, 4 dni

40 let skupine Niet: Še vedno smo živi. Vsaj nekateri.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36
Niet 40 let | Nieti v ljubljanskih Križankah 24. maja pripravljajo koncert ob 40-letnici delovanja. | Foto STA

Nieti v ljubljanskih Križankah 24. maja pripravljajo koncert ob 40-letnici delovanja.

Foto: STA

Za punk skupino Niet bo letošnje leto plodno, saj bo vsestransko proslavila 40 let od svojih začetkov. Nedavno so posneli novo skladbo Tema rjove skozi mesto za ZKP RTV Slovenija, kjer bo izšla tudi dvojna vinilna plošča s posnetki iz vseh ključnih obdobij zasedbe. Majski koncert v Križankah je razprodan, obetajo pa se še film, knjiga in turneja.

Nova skladba Nietov je nastala v sklopu dejavnosti skupine ob 40-letnici, ki jo bo koncertno obeležila 24. maja v Križankah. Koncert so naslovili po verzih ene svojih največjih uspešnic Pa tako lep dan je bil in kot so povedali člani zasedbe, bi bil njihov nekdanji pevec Primož Habič navdušen in začuden hkrati, da so prispeli do tako visoke številke, saj vmes približno 15 let niso delovali.

"Bili smo trije mulci, potem smo se razširili na pet, to smo počeli za zabavo, iz želje, da bi se družili. Poslušali smo punk in želeli smo ustvariti svojo različico punka," je povedal večinski avtor zasedbe Igor Dernovšek ter dodal, da so šli skozi veliko vzponov in padcev. Poglejte, kaj je še povedal:

Skupina je namreč že po prvem izdanem albumu oziroma kaseti Srečna mladina prenehala delovati, tudi zaradi prezgodnje Habičeve smrti. Povsem novo obdobje se je začelo leta 2008, ko je vokal prevzel Borut Marolt in so prav tako nastopili v Križankah. Kot je povedal, je bil pred nastopom precej živčen, a se je dobro izšlo. "Fantje so verjeli vame in tudi sam sem verjel, a je bilo vseeno toliko zunanjega pritiska in tudi tega, kaj se greste zdaj, ko ni več Primoža," se je spominjal Marolt.

"Smo del zgodovine in del neke scene. Nismo sanjali in nismo verjeli, da se bo zgodilo, kar se nam dogaja," pa je dejal Tomaž Bergant.

Za njihove prve posnetke je bil zaslužen producent Borut Činč, ki ga je nasledil Žare Pak. Novo skladbo Tema rjove skozi mesto pa so posneli s producentom Robertom Likarjem. Z njo so uvedli sklop dejavnosti ob obletnici, ki bo vključevala tudi dvojno vinilno ploščo s posnetki iz vseh ključnih obdobij zasedbe. Retrospektivna plošča bo izšla ob koncertu.

Ob obletnici bo nastal tudi dokumentarni film, medtem ko bo v knjigi njihovo pot popisal glasbeni novinar Zdenko Matoz. Kot je povedal, knjiga še nastaja, v njej pa bo skušal osvetliti še duha časa 80. let preteklega stoletja, ki so se zdela svobodnejša. Z več zornih kotov bo predstavljen tudi Habič.

Ob koncertu bodo obletnico zaznamovali tudi z retrospektivno ploščo, dokumentarnim filmom in knjigo. | Foto: STA Ob koncertu bodo obletnico zaznamovali tudi z retrospektivno ploščo, dokumentarnim filmom in knjigo. Foto: STA

Po Križankah, ki so z Nieti tesno povezane, saj so na tem prizorišču nastopili že leta 1984 na festivalu Novi rock, se bodo podali na turnejo, letos in prihodnje leto bodo odigrali štirikrat po deset koncertov.

Ne spreglejte