Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Ponedeljek,
16. 7. 2018,
16.39

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

6

Natisni članek

Seks v mestu kritike serija

Ponedeljek, 16. 7. 2018, 16.39

5 let, 9 mesecev

Zakaj serija Seks v mestu ne bi preživela v današnjem času

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

6

Seks v mestu | Foto IMDb

Foto: IMDb

Serija Seks v mestu je bila pred 18 leti na vrhuncu priljubljenosti, zato jo mnogi programi vrtijo še danes, vendar pa se je izakazalo, da jo je povozil čas. Mnogi pogovori, izjave in situacije v današnjem času namreč ne bi zdržale in serija bi naletela na veliko negativnih kritik.

Če so bile Carrie (Sarah Jessica Parker), Miranda (Cynthia Nixon), Samantha (Kim Cattrall) in Charlotte (Kristin Davis) med letoma 1998 in 2004 glavna skupina prijateljic, ki so krojile trende, pa se danes marsikomu zdijo negledljive. V zadnjih letih je bilo napisanih kar nekaj člankov o tem, zakaj serija ne bi preživela v današnjem času, zakaj je bila Carrie zelo slaba prijateljica in katere njene izjave so in še vedno jezijo gledalce.

Članki, kot so:

Debata o najbolj nadležnih Carriejinih izjavah se je nazadnje marca letos vnela tudi na priljubljenem forumu Reddit, kjer so uporabnice zbirale stavke, ob katerih se kremžijo vsakič, ko gledajo serijo.

Trendi Cynthia Nixon po 12 letih razkriva resnico o zgodbah iz serije Seks v mestu

Prizori, ki danes ne bi bili dobro sprejeti:

A v šestih (takrat zelo uspešnih) sezonah ni bila sporna le Carrie, temveč tudi mnoge situacije in pogovori, ki jih je imela s svojimi tremi najboljšimi prijateljicami. Zbrali smo nekaj takšnih prizorov, ki si jih današnje serije nikakor ne bi mogle privoščiti:

  • Ko so se pogovarjale o biseksualnosti:

Carrie se je začela videvati z novim fantom, ki ji je razkril, da ne hodi samo z ženskami, ampak včasih tudi z moškimi. To jo je tako šokiralo, da je sledil posvet s prijateljicami:

Carrie: "Nisem prepričana, ali biseksualnost sploh obstaja. Mislim, da gre samo za prehod na poti do gejmesta."
Charlotte: "Jaz sem za oznake gej, heteroseksualen, izberi stran in se je drži." (leta 2000)

  • Ko je Carrie raje kupovala revijo namesto hrane:

Marsikateri bi danes rekli, da je Carrie z izjavo o tem, da je raje zapravila denar za revijo Vogue kot pa za hrano, promovirala motnjo prehranjevanja: "Ko sem se prvič preselila v New York in sem bila čisto brez denarja, sem včasih raje kupila Vogue kot pa večerjo. Zdelo se mi je, da me bolj nahrani." (2001)

Seks v mestu | Foto:

  • Ko je bila rahlo materialistična:

Ko v četrti sezoni Aidan namerava zasnubiti Carrie, ona še pred tem najde zaročni prstan in je zgrožena, ker ni po njenem okusu. Najbolj jo zmoti, da je iz zlata, kar Miranda komentira z besedami: "Pa saj nosiš zlato," na kar Carrie odvrne: "Ja, ampak geto zlato, za zabavo, to pa je moj zaročni prstan." (2004)

  • Ko je serija lezbijke prikazala kot skupino tečnih žensk:

Ko se je Charlotte odlično ujela s skupino lezbijk, so ji dale jasno vedeti, da se ne sme družiti z njimi, če ni tudi sama homoseksualka. Hotela se jim je pridružiti na izletu, a še prej je morala razčistiti svojo usmerjenost.

"Preden se usedemo na letalo, hočemo vedeti, ali si lezbijka?" jo je vprašala ena od njih.
Charlotte: "Nisem, a zelo uživam v družbi vseh teh žensk. Vse so zelo pametne in zabavne. /.../ Čeprav sem heteroseksualka, se mi zdi, da sem zelo močno povezana z ženskim duhom."
Naletela je na oster odziv: "Ljubica, to je vse lepo, a če ne ližeš češplje, nisi lezba." (1999)

  • Ko je hotela Samantha spati z menihom:

Vedno seksa željna Samantha se v eni od epizod četrte sezone zagleda v meniha in sanjari o seksu z njim. Med epizodo ga naslavlja z "menih f*k" in ga napeljuje k temu, da se odpove celibatu. Ustvarjalci serije je sicer ne pripeljejo do tega, so pa posneli prizor, v katerem Samantha masturbira z menihom v mislih, njen orgazem pa so pospremili z glasbo cerkvenega zbora. Pozneje to ponosno pove svojim prijateljicam. (2001)

Trendi Deset skrivnosti o seriji Seks v mestu

Problematični tudi Prijatelji?

A Seks v mestu ni edina serija, ki jo v današnjem času kritizirajo. Na nekaj negativnih opazk so naleteli tudi legendarni Prijatelji, pri katerih so mlajši gledalci opazili, da so bili liki Joeyja (Matt LeBlanc), Chandlerja (Matthew Perry), Monice (Courteney Cox), Rossa (David Schwimmer), Rachel (Jennifer Aniston) in Phoebe (Lisa Kudrow) rasistični, homofobični in seksistični.

Prijatelji | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Šale o Monicini debelosti, Chandlerjeve gejevske izjave in Joeyjevo osvajanje žensk danes očitno niso več zaželeni, kaj šele zabavni. Zmotilo jih je tudi, ker se je Chandler bal, da sodelavci mislijo, da je homoseksualec, in ker se je norčeval iz svojega transvestitskega očeta. Na seksizem so opozorili, ko je Rachel najela moškega za varuško, česar Ross ni prenesel in ga je celo vprašal, ali je homoseksualec.

Novo občinstvo tudi meni, da Rachel v današnjem času ne bi smela najeti nekvalificiranega asistenta samo zato, ker je hotela hoditi z njim, serijo pa so kritizirali tudi zaradi pomanjkanja raznolikosti kulture. Skozi vseh deset sezon sta nastopila le dva "nebela" lika: Rossovo dekle Julie (Lauren Tom), ki je Azijka, in njegovo temnopolto dekle Charlie (Aisha Tyler).

Preberite še:

Sean Connery, James Bond
Trendi Milenijci se zgražajo nad filmi o Jamesu Bondu in serijo Prijatelji #video
Ne spreglejte