Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 6. 2017,
23.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

kitajski film DKino Telekom Slovenije Zhang Yimou Li Gong film televizija romantični film zgodovinski film

Torek, 20. 6. 2017, 23.59

6 let, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Vrnitev domov (Gui ali/Coming Home)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Vrnitev domov

Epska ljubezenska zgodba iz časa prelomnih političnih dogodkov, s katero se je velikan kitajskega filma Zhang Yimou (Dvigni rdečo svetilko, Hiša letečih bodal, Heroj) po dobrem desetletju snemanja akcijskih uspešnic vrnil k intimnim človeškim zgodbam.

Kitajska, Francija/2014/105 min.
Režija: Zhang Yimou
Igrajo: Li Gong, Daoming Chen, Huiwen Zhang, Tao Guo, Chun Li, Ni Yan, Jia-yi Zhang, Peiqi Liu
Žanr: Zgodovinska romantična drama
Ocena IMDb: 7,3/10

Lu Yanshi in Feng Wanyu sta predan zakonski par, ki se mora ločiti, ko Luja kot političnega zapornika pošljejo v delavsko taborišče. Feng v istem času doživi nesrečo, v kateri se hudo poškoduje in izgubi spomin.

Ko Luja v zadnjih dneh kulturne revolucije vendarle izpustijo domov, ga žena ne prepozna in še vedno čaka njegovo vrnitev. Lu tako postane tujec v lastnem domu, a je odločen, da bo obudil njuno skupno preteklost in ženi pomagal vrniti izgubljene spomine.


Vrnitev domov | Foto:


"Take vrste film je zelo težko ustvariti. Posneti ga je treba v stanju spokojnosti. Če bi samo za trenutek pomislil na prednosti in koristi, bi zašel z začrtane poti. Zato mi film pomeni vrnitev v prejšnje čustveno stanje in zrelejši pristop k ustvarjalnosti." Zhang Yimou, režiser filma


V videoteki DKino si oglejte tudi: Trgovski potnik (Forushande/The Salesman)

"Film je v svojem prikazu običajnih ljudi, ki so jih zaznamovali politični pretresi, izjemno ganljiv; ta oda temeljnim vrednotam, ki preživijo celo v takšnih grozljivih okoliščinah, ima epsko razsežnost, ki v spomin prikliče še eno veliko zgodovinsko romanco – Doktorja Živaga." Maggie Lee, Variety


Vrnitev domov | Foto:


Zanimivosti:

Zhang Yimou je leta 1988 je z Rdečim klasjem zmagal na festivalu v Berlinu in kitajskemu filmu odprl vrata na Zahod. Od tedaj je vodilno ime novega kitajskega vala, saj je z vsakim filmom osvajal najpomembnejše festivalske nagrade.

Če so bili njegovi zgodnejši filmi – Rdeče klasje (1987), Dvigni rdečo svetilko (1991), Niti eden manj (1999) in Pot domov (1999) – tankočutne, socialno ozaveščene in realistične drame, ga je pred desetletjem zaneslo v manj politične in bolj ekstravagantne žanrske vode.

Priljubljenost množic je požel s tehnično brezhibnimi izdelki, kot so Heroj (2002), Hiša letečih bodal (2004) in Prekletstvo zlate rože (2006), režiral pa je tudi slovesnosti ob odprtju in zaprtju olimpijskih iger v Pekingu.

Zhang Yimou se je s filmom Vrnitev domov – priredbi romana The Criminal Lu Yanshi priznane kitajske avtorice Geling Yan – vrnil k intimnim človeškim zgodbam in svoji dolgoletni muzi, legendarni Gong Li.

Lani je z Mattom Damonom posnel še akcijski fantazijski spektakel Kitajski zid, vendar film ni upravičil visokih pričakovanj.

Napovednik filma Vrnitev domov:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Ne spreglejte