Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 7. 2016,
22.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

DKino SiOL TV triler Cannes Carey Mulligan Albert Brooks Ryan Gosling Nicolas Winding Refn Drive Vožnja

Torek, 5. 7. 2016, 22.19

6 let, 6 mesecev

V videoteki DKino na SiOL TV!

Vožnja (Drive)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Vožnja

Ryan Gosling v stiliziranem, ultranasilnem trilerju danskega režiserja Nicolasa Windinga Refna, ki je prejel nagrado za najboljšo režijo na filmskem festivalu v Cannesu.

ZDA/2011/100 min.
Režija: Nicolas Winding Refn
Igrajo: Ryan Gosling, Carey Mulligan, Albert Brooks, Ron Perlman, Christina Hendricks, Bryan Cranston
Žanr: Kriminalni dramatični triler
Ocena IMDb: 7,8/10

Skrivnostni, molčeči mladenič podnevi služi denar kot mehanik v neki zamazani losangeleški garaži in kot hollywoodski kaskader, ponoči pa kot voznik z domala nečloveškimi spretnostmi svoje usluge ponuja kriminalcem.

Idilično, mirno trojno življenje se zaplete, ko se mladenič zaljubi v lepo sosedo z majhnim otrokom in možem v zaporu. Ko se sosedin mož vrne iz zapora, mu mladenič obljubi, da mu bo pomagal, toda posel ne gre po načrtih in sam postane tarča nekaterih najnevarnejših ljudi v Los Angelesu. Edini način preživetja je, da počne tisto, kar najbolje zna: vozi.


"Vožnja je filmski hibrid, ki ljubi in sovraži klišeje. Vizualno omamen dirkaški film, ki ga je posnel barvno slep disleksik brez vozniškega izpita. Film, v katerem trčita drug ob drugega arthouse in pop, Evropa in Hollywood, preteklost in prihodnost, mačizem in feminizem. Avtorski film, posnet v tradiciji ameriških filmov B-produkcije iz 70. in 80. let prejšnjega stoletja, in žanrski film, ki spretno vijuga med umetnostjo in zabavo." 5/5 Klemen Černe, Siol.net (Preberite si vso recenzijo filma Vožnja.)


Vožnja | Foto:


Zanimivosti:

• Scenarij, ki temelji na istoimenskem romanu Jamesa Sallisa, je napisal za oskarja nominiran scenarist filma Let bele golobice in režiser Dveh obrazov januarja Hossein Amini.

• Film je bil premierno prikazan na 64. filmskem festivalu v Cannesu, kjer je prejel stoječe ovacije, žirija festivala, ki ji je predsedoval Robert De Niro, pa je Nicolasu Windingu Refnu podelila nagrado za najboljšo režijo.

• Vožnjo bi moral po prvotnih načrtih režirati Neil Marshall (Pasji vojaki, Jama groze), v glavni vlogi pa naj bi nastopil Hugh Jackman. Ko je k projektu pristopil Ryan Gosling, so mu producenti dovolili, da je sam izbral režiserja.

• Film je bil nominiran za oskarja za najboljšo obdelavo zvoka in za štiri bafte, med drugimi tudi za najboljši film leta.

Vožnja | Foto:

Albert Brooks si je za stransko vlogo judovskega mafijca Bernieja Rosa pobril obrvi, s čimer naj bi poudaril brezčutnost svojega lika. Brooks je za vlogo prejel številne nagrade različnih združenj ameriških kritikov in bil nominiran za zlati globus.

• Režiser filma nima vozniškega izpita. Neuspešno ga je opravljal kar osemkrat in nato obupal.

Carey Mulligan je bila med snemanjem filma nastanjena v režiserjevi hiši.

• Voznik, ki ga igra Ryan Gosling (imena lika ne izvemo), ima oblečeno usnjeno jakno, ki ima na hrbtni strani našitega škorpijona. Zgodba filma se navezuje na basen o žabi, ki je med prečkanjem reke na hrbtu prenašala škorpijona, škorpijon pa je tudi Goslingovo astrološko znamenje.

• Gosling je z Refnom znova sodeloval pri režiserjevemu naslednjemu filmu, trilerju Samo bog odpušča (Only God Forgives), letos pa se je Refn v Cannesu znova potegoval za zlato palmo z grozljivko The Neon Demon.

Napovednik filma Vožnja:

SiOL TV: Na daljinskem upravljalniku izberite programsko mesto – DKino.

Film si lahko ogledate tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Ne spreglejte