Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 7. 2017,
8.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

DKino Telekom Slovenije film televizija Veliki Gatsby priredba oskarji F. Scott Fitzgerald Baz Luhrmann Leonardo DiCaprio Carey Mulligan Tobey Maguire Jason Clarke Joel Edgerton Jay Z Cannes romantična drama

Sobota, 29. 7. 2017, 8.50

6 let, 7 mesecev

V videoteki DKino!

Veliki Gatsby (The Great Gatsby)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Veliki Gatsby

Leonardo DiCaprio v razkošni filmski upodobitvi slovitega romana F. Scotta Fitzgeralda, ki jo je posnel režiser uspešnic Romeo in Julija in Moulin Rouge Baz Luhrmann. Oskar za najboljšo kostumografijo in scenografijo!

Avstralija, ZDA/2013/136 min.
Režija: Baz Luhrmann
Igrajo: Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Isla Fisher, Joel Edgerton, Tobey Maguire, Jason Clarke
Žanr: Romantična drama
Ocena IMDb: 7,3/10

Priredba slavnega romana F. Scotta Fitzgeralda pod taktirko režiserja spektaklov Moulin Rouge in Avstralija nas popelje v divja 20. leta prejšnjega stoletja, čas velikega gospodarskega razcveta ZDA.

Nadobudni borzni posrednik Nick s pomočjo sestrične Daisy in njenega vplivnega moža Toma spozna mogočnega Gatsbyja, premožnega vojnega veterana, ki slovi po divjih in razkošnih zabavah, namenjenih bogati eliti.

Nick se z Gatsbyjem spoprijatelji, toda njegovo občudovanje kmalu preraste v neprijetno spoznanje, da Gatsbyjevo življenje sestavljajo številne nepričakovane skrivnosti iz zasebnega in poslovnega življenja.


V videoteki DKino si oglejte tudi: Dežela La La (La La Land)

"Številni kritizirajo Luhrmanna, ker daje v svojih filmih prednost formi pred vsebino, kar je seveda res. Toda forma v Luhrmannovih filmih izraža vsebino, podobe in pesmi, ki jih spremljajo, govorijo same zase.

To še nikoli ni bilo tako očitno kot v avdovizualni poslastici Veliki Gatsby." Klemen Černe, Siol.net (Preberite vso recenzijo filma Veliki Gatsby.)


Veliki Gatsby | Foto:


Zanimivosti:

• Vnukinja avtorja knjižne predloge F. Scotta Fitzgeralda je bila nad filmom navdušena. Po njenih besedah bi bil njen dedek na film ponosen.

• Film je v svetovnih kinematografih zaslužil dobrih 350 milijonov ameriških dolarjev in s tem postal najdonosnejši celovečerec Baza Luhrmanna.

Veliki Gatsby je na 86. podelitvi oskarjev slavil v obeh kategorijah, v katerih je bil nominiran (najboljša kostumografija in najboljša scenografija).

Leonardo DiCaprio in Tobey Maguire sta že od otroštva prijatelja tudi v resničnem življenju. Veliki Gatsby je njun tretji skupni projekt po dramah Fantovo življenje (1993) in Don's Plum (2001).

Veliki Gatsby | Foto:

• Za vlogo Toma Buchanana se je omenjal oskarjevec Ben Affleck, ki pa je sodelovanje zaradi režije Misije Argo odklonil. Nadomestil ga je Joel Edgerton (00:30 – Tajna operacija, Živalsko kraljestvo, Bojevnik), ki je, tako kot režiser Luhrmann, Avstralec.

Carey Mulligan je bila na večerji ob podelitvi nekih modnih nagrad, ko je prejela klic režiserja Baza Luhrmanna, ki ji je sporočil, da je bila izbrana za vlogo Daisy.

"Od veselja sem planila v jok. Karl Lagerfeld in drugi ljudje, ki so bili takrat v bližini, so mislili, da se mi je zmešalo," je izkušnjo opisala nominiranka za oskarja za glavno vlogo v romantični drami Šola za življenje (2009).

• Za vlogo Daisy Buchanan so se omenjale še Amanda Seyfried, Rebecca Hall, Rachel McAdams, Keira Knightley, Blake Lively, Abbie Cornish, Michelle Williams, Natalie Portman, Eva Green, Anne Hathaway, Olivia Wilde, Jessica Alba in Scarlett Johansson.

Veliki Gatsby | Foto:

Veliki Gatsby je odprl 66. filmski festival v Cannesu. Sprva je bila premiera filma načrtovana za december 2012, a so jo zaradi dolgotrajne postprodukcije (film so v kinematografih predvajali tudi v 3D-tehniki) prestavili za nekaj mesecev.

• Izvršni producent filma je Jay Z. Ta je poskrbel tudi za soundtrack iz filma, na katerem lahko slišimo skladbe v izvedbah Beyoncé Knowles, Fergie, Lane Del Rey, Jacka Whita, Gotyeja, will.i.ama in skupine Florence and the Machine.

• Film je hollywoodski debi indijskega zvezdnika Amitabha Bachchana, ki je v svoji štiri desetletja dolgi igralski karieri nastopil v več kot 180 filmih.

• V filmu 55-krat izgovorijo frazo stara sablja (old sport). V vseh primerih, z izjemo štirih, jo izgovori Gatsby.


Napovednik filma Veliki Gatsby:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Ne spreglejte