Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 8. 2017,
9.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

oskarji Wall Street televizija film Telekom Slovenije Steve Carrell Brad Pitt Ryan Gosling Christian Bale finančna kriza DKino Adam McKay Velika poteza

Četrtek, 31. 8. 2017, 9.40

6 let, 6 mesecev

V videoteki DKino!

Velika poteza (The Big Short)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Velika poteza (The Big Short)

Zvezdniška igralska zasedba v komični drami o skupini ljudi, ki je napovedala svetovno finančno krizo in z njo tudi obogatela. Oskar za najboljši prirejeni scenarij!

ZDA/2015/130 min.
Režija: Adam McKay
Igrajo: Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt, Melissa Leo, Jeremy Strong, Marisa Tomei
Žanr: Komična biografska drama
Ocena IMDb: 7,8/10

Režiser ironičnih komedij Nora brata, Rezervna policista in Jebeš novice predstavlja kruto realno satirično dramo o resničnih ljudeh, ki so iz ozadja opazovali in izkoristili ameriško, pozneje pa tudi svetovno, finančno krizo.

Nadarjeni analitik in menedžer finančnega sklada Michael s svojimi izračuni ugotovi, da je sistem podeljevanja hipotek v ZDA tik pred razpadom, zato se odloči za nezaslišano potezo - stavi proti nepremičninskemu trgu.

Banke z veseljem sprejmejo denar, njegove na videz nepremišljene poteze pa vzbudijo pozornost vlagateljev pod vodstvom skeptičnega Marka, ki se odpravijo na teren in odkrijejo neverjetne anomalije v celotnem finančnem sistemu.


Oskar: najboljši prirejen scenarij.
Nominacije za oskarje: film leta, režija, igralec v stranski vlogi (Bale) in filmska montaža.

"Adamu McKayu in njegovi ekipi je uspela resnično velika poteza: iz tragične in izjemno zapletene teme so ustvarili razvedrilen celovečerec, ki osvetli ključne vidike finančne krize, ne da bi od gledalcev zahteval prevelik miselni napor." Klemen Černe, Siol.net (Preberite si vso recenzijo filma Velika poteza.)


Velika poteza (The Big Short) | Foto:


Zanimivosti:

• Z oskarjem nagrajen scenarij Charlesa Randolpha in režiserja Adama McKaya temelji na knjigi Michaela Lewisa – finančnega novinarja in avtorja literarnih uspešnic Zmagovalec (Moneyball) in Zgodba o prvaku (The Blind Side), po katerih so posneli prav tako uspešna filma.

Dva od teh, Zmagovalca in Veliko potezo, je produciral Brad Pitt, zvezdnik pa je v obeh tudi igral.

• Velika poteza je prvi dramatičen film Adama McKaya. Vsi njegovi prejšnji filmi (Voditelj vrača udarec, Nora brata, Rezervna policista, Jebeš novice) so bili odbite komedije, ki jih je posnel skupaj z Willom Ferrellom.

• Vsi glavni liki v filmu temeljijo na resničnih osebnostih, ustvarjalci so spremenili samo njihova imena.

Velika poteza (The Big Short) | Foto:

Ryan Gosling, Steve Carell in Marisa Tomei so bili soigralci že v romantični komediji Ta nora ljubezen, Christian Bale in Melissa Leo pa sta skupaj nastopila v biografski drami Borec.

• To je prvi film Ryana Goslinga po tem, ko je ta marca 2013 napovedal premor od igranja. Zadnji film, ki ga je Gosling posnel pred Veliko potezo, je bil triler Samo bog odpušča.

• Čeprav je videti, da ima Michael Burry stekleno oko, tega niso ustvarili s pomočjo posebnih učinkov. Bale, ki Burryja igra, lahko namreč premika samo eno oko, medtem ko drugo miruje.


V videoteki DKino si oglejte tudi: V žarišču (Spotlight)

Napovednik filma Velika poteza:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Ne spreglejte