Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 8. 2012,
8.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 29. 8. 2012, 8.07

7 let, 12 mesecev

V San Sebastianu posebni nagradi za McGregorja in Stona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na 60. ediciji mednarodnega filmskega festivala v San Sebastianu bodo s posebnimi nagradami počastili škotskega igralca Ewana McGregorja in ameriškega režiserja Oliverja Stona.

Igralec in režiser bosta na najstarejšem in najprestižnejšem filmskem festivalu v špansko govorečem svetu, ki bo potekal med 21. in 29. septembrom, prejela nagradi donostia, ki jo velikim filmskim osebnostim podeljujejo za življenjsko delo. "Pogosto oklican za enega najboljših igralcev svoje generacije, McGregor, vseskozi navdušuje gledalce s širokim naborom vlog v številnih filmskih žanrih," so zapisali v utemeljitvi nagrade.

Preboj v filmskem svetu je Ewan McGregor doživel leta 1996 v vlogi odvisnika od heroina v filmski priredbi romana Irvina Welsha Trainspotting, ki jo je podpisal režiser Danny Boyle. Med drugim je zaigral v filmih Moulin Rouge! (2001), Mladi Adam (2003) in Pisatelj v senci (2010), znan pa je tudi po vlogi Obija-Wan Kenobija v trilogiji Vojna zvezd (1999, 2002, 2005).

Njegov zadnji film je drama Nemogoče (The Impossible) režiserja Juana Antonia Bayone, resnična zgodba o boju družine za preživetje med cunamijem leta 2004, ki je hudo prizadel države ob Indijskem oceanu. Film bo evropsko premiero doživel 27. septembra na festivalu v San Sebastianu.

Organizatorji festivala Oliverja Stona zaradi odpiranja perečih družbenih in političnih vprašanj, prav tako pa zaradi močnega vizualnega stila, opisujejo kot najznačilnejšega ustvarjalca sodobnih ameriških filmov. Stone velja za kultnega ameriškega filmskega ustvarjalca. Med njegove najpomembnejše filme sodijo z oskarjem za režijo nagrajeni Platoon – Vod smrti (1986) ter Wall Street (1987), JFK (1991) in Rojena morilca (1994). Drugega oskarja za režijo je prejel za film iz leta 1989 Rojen 4. julija.

Nagrado bo Stone prejel 23. septembra, ko bo na španski premieri skupaj z Johnom Travolto in Beniciom Del Torom predstavljal svoj najnovejši film Divjaki (Savages).

Lani je nagrado donostia prejela britanska igralka Glenn Close, med prejemniki pa so bili do zdaj tudi Julia Roberts, Richard Gere in Woody Allen.

Ne spreglejte