Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 9. 2016,
8.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Cineplexx Kolosej kino filmi Blitz film

Ponedeljek, 5. 9. 2016, 8.00

6 let, 6 mesecev

V kinu od 8. septembra: Čudež na reki Hudson

Oglasno sporočilo

Foto: Blitz Film & Video Distribution

15. januarja 2009 je bil svet priča "čudežu na reki Hudson": kapitan Chesley Sullenberger, imenovan Sully, je pristal v ledeno mrzli vodi reke Hudson in tako rešil vseh 155 oseb na onesposobljenim letalu. A medtem ko so ga javnost in mediji kovali v zvezde zaradi podviga, pri katerem je izkazal neverjetne letalske sposobnosti, je potekala preiskava, ki je grozila, da bo pokopala njegov ugled in kariero.

Z oskarjem nagrajeni režiser Clint Eastwood film – v kinematografe pride septembra – režira po scenariju Todda Komarnickija na podlagi knjige Highest Duty, ki jo je Sullenberger spisal z Jeffreyjem Zaslowim. Poleg oskarjevca Toma Hanksa v vlogi junaškega pilota igrata še Aaron Eckhart in za oskarja imenovana Laura Linney. Producenti so Eastwood, Frank Marshall, Allyn Stewart in Tim Moore, Kipp Nelson in Bruce Berman sta izvršna producenta, za kamero pa sodelujejo še Eastwoodovi dolgoletni sodelavci, direktor fotografije Tom Stern in scenograf James J. Murakami (oba sta se potegovala za oskarja za delo pri Eastwoodovem The Changeling), kostumografinja Deborah Hopper in montažer Blu Murray.

Film si boste lahko ogledali v Koloseju in Cineplexxu.

O igralcih

Tom Hanks (Chesley Sullenberger - Sully) je eden od zgolj dveh igralcev, ki sta prejela enega oskarja za drugim – prvega je dobil za vlogo za aidsom obolelega odvetnika v Demmejevi drami Philadelphia, naslednje leto za nepozabno upodobitev naslovnega junaka v Zemeckisovem filmu Forrest Gump. Za obe vlogi je prejel tudi zlati globus, za zadnjega še nagrado ceha filmskih igralcev.

 | Foto: Blitz Film & Video Distribution Foto: Blitz Film & Video Distribution
Za oskarja se je potegoval tudi v komediji Big Penny Marshall, v Spielbergovi vojni drami Saving Private Ryan in Zemeckisovem Cast Away (za prvega in zadnjega je prejel zlata globusa).

V kino prihaja v A Hologram for the King Toma Tykwerja, Inferno Rona Howarda in The Circle Jamesa Ponsoldta. Nazadnje smo ga videli v Spielbergovem Bridge of Spies, pred tem v za oskarja in zlati globus nominirani drami po resničnih dogodkih Captain Phillips (Hanks je bil v igri za nagrado ceha filmskih igralcev, bafto in zlati globus), Saving Mr. Banks, Cloud Atlas, Extremely Loud & Incredibly Close, The Polar Express (ki ga je tudi izvršno produciral), The Ladykillers, The Terminal, Catch Me If You Can, Road to Perdition, The Green Mile, You've Got Mail in Sleepless in Seattle Nore Ephron, A League of Their Own, Apollo 13, The Da Vinci Code, Angels & Demons in Splash; glas je posodil likoma v risanih celovečercih Cars, Toy Story, Toy Story 2 in Toy Story 3.

Svoj uspeh je z velikih uspešno prenesel tudi na male zaslone: po Apollu 13 je izvršno produciral miniserijo From the Earth to the Moon in eno epizodo tudi režiral, kot producent je prejel emmyja, zlati globus in nagrado ceha ameriških producentov, za režijo epizode pa še dodatnega emmyja). Potem ko je sodeloval s Spielbergom pri Saving Private Ryan, sta skupaj po knjigi Stephena Ambrosa izvršno producirala miniserijo Band of Brothers (eno epizodo je Hanks režiral, za eno prispeval scenarij), ki je prejela emmyja in zlati globus, Hanks pa je prejel emmyja za režijo, se potegoval za emmyja za scenarij in dobil nagrado ceha ameriških producentov.

 | Foto: Blitz Film & Video Distribution Foto: Blitz Film & Video Distribution

Za TV je produciral je še miniserije John Adams (ta je osvojila 13 emmyjev, med njimi za najboljšo serijo, pa zlati globus in nagrado ceha ameriških producentov), The Pacific (osem emmyjev, četrta nagrada ceha producentov) in Olive Kitteridge (osem emmyjev) po s Pulitzerjevo nagrado okinčanem romanu Elizabeth Strout, nadaljevanko Big Love, dokumentarne serije The Sixties, The Seventies in The Eughties ter politično dramo Game Change o kampanji Sarah Palin in Johna McCaina (zlati globus, emmy). Bil je napovedovalec v TV-filmu po knjižni uspešnici Killing Lincoln.

Kot režiser je debitiral z That Thing You Do, v katerem je tudi igral; spisal, režiral in igral je v Larry Crowne, pod okriljem svojega podjetja Playtone pa je s soprogo Rito Wilson produciral uspešnico My Big Fat Greek Wedding. Produciral je tudi Where the Wild Things Are, The Polar Express, The Ant Bully, Charlie Wilson's War, Mamma Mia!, The Great Buck Howard in Starter for 10.

Med drugimi priznanji ima še nagrado za življenjsko delo ameriškega filmskega inštituta, Chaplinovo nagrado filmskega društva Lincolnovega centra in priznanje Kennedyjevega centra.

Aaron Eckhart (Jeff Skiles) vseskozi žanje hvalospeve kritikov; predvsem so ga hvalili v Soderberghovi drami Erin Brockovich in v LaButejevem kontroverznem In the Company of Men, v katerem je sploh opozoril nase. Z LaButejem je soddeloval še trikrat: v Possession ob Gwyneth Paltrow, Nurse Betty ob Renée Zellweger in Your Friends and Neighbors ob Benu Stillerju.

 | Foto: Blitz Film & Video Distribution Foto: Blitz Film & Video Distribution

Z vlogo v režijskem prvencu Jasona Reitmanana Thank You for Smoking se je potegoval za zlati globus; videli smo ga v The Rum Diary ob Johnnyju Deppu, v Battle: Los Angeles, Rabbit Hole z Nicole Kidman, Nolanovem The Dark Knight, The Pledge, Love Happens ob Jennifer Aniston, v Stonovem Any Given Sunday, Meet Bill, Molly, Towelhead Alana Balla, No Reservations s Catherine Zeta-Jones, Paycheck po črtici Philipa K. Dicka, The Missing Rona Howarda, The Core, The Black Dahlia, Conversations with Other Women s Heleno Bonham Carter, Olympus Has Fallen, Expatriate I, Frankenstein in Amazing Grace ob Marshi Mason. Nazadnje smo ga videli v vlogi teksaškega trenerja Finna Wittrocka v My All American in v akcijski drami London Has Fallen. Na velika platna prihaja ob Milesu Tellerju v Bleed for This.

Laura Linney (Lorraine Sullenberger) na velika platna med drugim prihaja ob Colinu Firthu, Judu Lawu in Nicole Kidman v Genius v režiji Michaela Grandagea,v Nocturnal Animals Toma Forda in The Dinner Orena Movermana, v katerem igra ob Richardu Geru, Stevu Cooganu in Rebecci Hall. Nazadnje smo jo videli v Mr. Holmes Billa Condona, pred tem v You Can Count on Me, Kinsey, The Savages, The Fifth Estate, Hyde Park on Hudson, The Squid and the Whale, Mystic River, Absolute Power, The Truman Show, Primal Fear, The Mothman Prophecies, Love, Actually, P.S., The House of Mirth, The Details, Congo...

 | Foto: Blitz Film & Video Distribution Foto: Blitz Film & Video Distribution

Na malih zaslonih je igrala v nadaljevanki The Big C, ki jo je tudi producirala, v miniseriji John Adams Toma Hooperja in v seriji Tales of the City po romanih Armisteada Maupina. Gostovala je v humoristični nanizanki Frasier, Stanley Donen jo je režiral v Love Letters in ob Joanne Woodward je igrala v Blindspot.

Trikrat se je potegovala za oskarja, trikrat za tonyja, enkrat za bafto in petkrat za zlati globus. Prejela je eno nagrado Ceha filmskih igralcev, dva zlata globusa in štiri emmyje.

O ustvarjalcih

Clint Eastwood (režija/producent) je nedavno režiral dramo po resničnih dogodkih American Sniper z Bradleyjem Cooperjem, najdonosnejši film leta 2014, ki je prejel šest nominacij za oskarja, Eastwood pa je bil že četrtič v igri za nagrado Ceha ameriških režiserjev.

Štirikratni oskarjevec je prva kipca prejel kot režiser in producent vesterna Unforgiven (skupno devet nominacij za oskarja, tudi za Eastwooda v glavni vlogi), dobil pa je še zlati globus in nagrado ceha ameriških režiserjev za najboljši film. Dodatna dva oskarja je osvojil v istih kategorijah za Million Dollar Baby in se spet potegoval za kipec v glavni vlogi; za film je dobil tudi nagrado ceha ameriških režiserjev, zlati globus za režijo in bil nominiran za zlati globus za glasbo.

Še dvakrat je bil v igri za dva oskarja (režija in najboljši film) – za dramo Mystic River (potegoval se je tudi za zlati globus in nagrado ceha ameriških režiserjev) ter za vojno dramo Letters from Iwo Jima (zlati globus in nagrada kritikov za najboljši tujejezični film). Film se dopolnjuje z Eastwoodovo kritiško opevano dramo Flags of Our Fathers.

 | Foto: Blitz Film & Video Distribution Foto: Blitz Film & Video Distribution

Za Changeling je prejel nominacijo za bafto za režijo in za zlati globus za glasbo. Film se je potegoval za tri oskarje in zlato palmo v Cannesu; Eastwood je bil v igri za zadnjo že z White Hunter Black Heart, Bird in Pale Rider. Za režijo drame Bird je prejel svoj prvi zlati globus.

V zadnjih letih je režiral in produciral filmsko priredbo s tonyjem nagrajenega muzikala Jersey Boys o skupini The Four Seasons, zgodovinsko dramo J. Edgar, pa Hereafter, Invictus (nominacija za zlati globus za režijo) in Gran Torino, v katerem je tudi igral. Režiral je tudi filme – in v njih igral – kot so Blood Work, Space Cowboys, True Crime, Absolute Power, The Bridges of Madison County, The Rookie, Heartbreak Ridge, Sudden Impact, Honkytonk Man, Firefox, Bronco Billy, The Outlaw Josey Wales, The Eiger Sanction, High Plains Drifter in svoj režijski prvenec Play Misty for Me.

Zaslovel je v legendarnih špageti vesternih, kot so A Fistful of Dollars, For a Few Dollars More, The Good, the Bad and the Ugly, Hang 'Em High in Two Mules for Sister Sara, videli pa smo ga tudi v Kelly's Heroes, Escape from Alcatraz, v franšizi Dirty Harry, v Every Which Way But Loose, Any Which Way You Can, In the Line of Fire in Trouble with the Curve.

V svoji dolgoletni karieri je prejel več nagrad za življenjske dosežke, med njimi spominsko nagrado Irvinga Thalberga filmske akademije, nagrado Cecila B. DeMilla hollywoodskega tujega tiska, nagrade cehov režiserjev, producentov in igralcev, ameriškega filmskega inštituta, filmskega društva Lincolnovega centra, francoskega filmskega združenja, priznanje Kennedyjevega centra, častno odlikovanje Francije …

 | Foto: Blitz Film & Video Distribution Foto: Blitz Film & Video Distribution

Todd Komarnicki (scenarij) je ploden scenarist, producent, režiser in priznan pisatelj. Objavil je že tri romane – Free, Famine in War.

Režiral je mednarodno koprodukcijo Resistance, z Julio Ormond in Billom Paxtonom – scenarij za vojno dramo je po romanu Anite Shreve spisal sam. Je tudi avtor scenarijev za Perfect Stranger z Bruceom Willisom in Halle Berry po knjižni uspešnici The Professor and the Madman in več pilotskih epizod za TV serije.

Z Jonom Bergom ima lastno produkcijsko podjetje Guy Walks Into A Bar, prek katerega sta producirala uspešnico Elf z Willom Ferrellom.

Chesley Sullenberger – Sully (avtor knjižne predloge) je letalski pilot in strokovnjak za varnost; kot predsednik sveta za varnost in preiskovalec nesreč je sodeloval pri združenju Air Line Pilots Association.

Jeffrey Zaslow (avtor knjižne predloge) je kolumnist pri časopisu Wall Street Journal columnist. Z Randyjem Pauschom je spisal The Last Lecture, samostojno pa The Girls from Ames.

Ne spreglejte