Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 4. 2010,
19.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 9. 4. 2010, 19.02

8 let

Strokovnjaki o 3D filmu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Filozofska fakulteta je priredila interdisciplinarni simpozij z naslovom Avatar kot izziv kritični znanosti: Večdisciplinarni pogled skozi tridimenzionalna očala.

Rdeča nit predavanj je bilo kritično primerjanje tehnoloških simulacij filma z resničnim svetom. Na simpoziju, ki ga je povezoval predavatelj in kritični znanstveni aktivist Nikolai Jeffs, so strokovnjaki s področja antropologije, filozofije, politologije, medijskih in filmskih študij, obširno predstavili svoje poglede na film Avatar, ki velja po besedah predavateljice Melite Zajc za najuspešnejši film na področju trirazsežnostne tehnologije. Sama ga je primerjala s sto let starejšim filmom Potovanje na luno režiserja Georgesa Melisa, ki je takrat prav tako veljal za najuspešnejši znansteveno fantastični filmski dosežek.

Oba filma pripovedujeta o osvajanju neznanih svetov na fantastičnem potovanju, ki ga vodijo učenjaki. V filmu Avatar je lik znanstvenice z imenom Grace Augustine, kar sproži hipno versko asociacijo, pozitiven, a ne vseveden. Liki znanstevenikov so nosilci in razlagalci resnice, ki ob prevladi tržnih strategij in kolonialnih vrednot izgublja tradicionalne nosilce vednosti in so prilagojeni hollywoodskim filmskim trendom.

Po drugi plati so neznana ljudstva prikazana arhaično, s stereotipnim razhajanjem vlog med spoloma, kot patriarhalna ali matriarhalna družba. Ljudstvo Na'vi je z matriarhalno družbeno ureditvijo povezano z božanstvom matere narave in tako izvzeto iz časovnega zgodovinskega toka. Zajčeva je dodala, da so se na vsebino filma odzvala ljudstva z vsega sveta, ki jih kapitalistične korporacije po vsem svetu množično izkoriščajo, zatirajo, ignorirajo in jim kradejo ter onesnažujejo njihova ozemlja.

Predavatelj in samostojni raziskovalec Janez Strehovec je razložil, da 3D projekcija, ki so jo pred filmi uporabljali že izdelovalci videoigric, omogoči virtualno resnični učinek, ki je izven dometa katerega koli posebnega učinka doslej.

Filmska projekcija telesa zapolni fizični prostor med platnom in gledalcem ter v estetskem smislu ponudi nasičeno podobo. Učinki te vizualne tehnologije lahko simulirajo občutke vrtoglavice in prostega pada, ki sodijo pod skupni imenovalec nasladna panika. Podobno reakcijo doživijo obiskovalci vlakca smrti, ki se po prvi vožnji bledi in potni takoj zopet postavijo v vrsto, se je na koncu pošalil Strehovec. Na simpoziju so se zvrstila še predavanja Jeffsa, Rajka Muršiča, Nataše Visočnik, Jana Vrhovskega ter mnogih drugih.

Ne spreglejte